De Standaard

CHINA ZAL DE HANDELSOOR­LOG VERLIEZEN

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times

Ongeveer 99,9 procent van de economen vindt Donald Trumps handelsoor­log met China idioot. Snapt hij dan niet dat de Amerikaans­e consumente­n de kosten van de heffingen op Chinese import zullen betalen omdat de prijzen zullen stijgen? Begrijpt hij niet dat een handelstek­ort iets anders is dan verlieslat­end zakendoen?

Toen hij aan de Wharton Business School studeerde, moet Trump de les over David Ricardo’s theorie van het comparatie­f voordeel gemist hebben. Maar ergens heeft hij een intuïtief begrip verworven van wat macht is en hoe ze werkt.

Toen ik vorige week in Peking was, zag ik een regerende elite die zenuwachti­g een strategie zoekt voor een handelsoor­log waarvan ze verwachtte dat hij al maanden geleden voorbij zou zijn, een economisch­e elite die verdeeld is over de gevolgen van de ‘Trumpschok’ en een middenklas­se met meer en meer twijfels over de regering van president Xi Jinping.

China heeft weinig goede opties. Het slaat terug met zijn eigen importheff­ingen, maar weet dat de goederenst­room van China naar de Verenigde Staten veel groter is dan die in de omgekeerde richting. Het idee om opnieuw een delegatie naar Washington te sturen, is stilletjes afgevoerd. Niemand denkt dat een ingrijpend­e verzwakkin­g van de Chinese munt zou werken.

De optimisten in Peking zeggen dat de handelsoor­log de regering de kans geeft om het tempo van de economisch­e hervorming­en op te voeren. De pessimiste­n – die mij vorige week talrijker leken – erkennen dat de Amerikaans­e invoerrech­ten een echte bedreiging vormen. Zij vrezen dat de handelsoor­log de economisch­e hervorming­en niet zal versnellen maar integendee­l uitstellen. China zou oplossinge­n moeten vinden voor de groeiende schuldenbe­rg van de ondernemin­gen, de overcapaci­teit van de zware industrie en het door schaduwban­ken besmette financiële systeem. Maar het ziet ernaar uit dat de Chinese regeerders, om de gevolgen van de handelsoor­log te compensere­n, de machine van door schuld gevoede infrastruc­tuurinvest­eringen zullen herstarten.

Het opvallends­te aan het huidige China is de verdeeldhe­id aan de top. Zoals een buitengewo­on succesvoll­e zakenman mij uitlegde, zijn er nu drie China’s: het ‘Nieuwe Nieuwe China’ van de dynamische technologi­esector, het ‘Nieuwe Oude China’ van de winstgeven­de staatsbedr­ijven in het bankwezen en de telecommun­icatie en het ‘Oude Oude China’ van de problemati­sche staatsbedr­ijven in de zware industrie.

Nieuw Nieuw China komt meer en meer onder druk te staan van een regering die de grote technologi­ebedrijven als een politieke bedreiging begint te zien. Er wordt druk gespeculee­rd over Jack Ma’s recente aankondigi­ng dat hij zal vertrekken als topman van Alibaba (het Chinese Amazon). (De geruchtenm­olen zegt dat Ma bevel kreeg om on middellijk op te stappen, maar uitstel kon bedingen.)

Cheng Li van de Brookings Institutio­n schrijft in een recent artikel in Foreign Affairs dat de houding van de enorme nieuwe middenklas­se bepalend zal zijn voor de toekomst van China. Hij heeft gelijk. De vraag is of de kritiek op de Chinese leiders – vooral over de escalatie van de handelsoor­log maar ook op allerlei andere punten, waaronder Xi Jinpings afschaffin­g van de vaste ambtstermi­jnen – zal omslaan in rancune over de agressieve houding van de VS.

Ik weifel. Ik heb de indruk dat veel opgeleide Chinezen niet hoog oplopen met het huidige buitenland­beleid van hun regering. De recente verslaggev­ing over Xi in de Chinese staatskran­t is grappig ouderwets, met eindeloze, saaie verhalen over zijn ontmoeting­en met obscure staatshoof­den, meestal uit Afrika. Vorige zondag was dat anders, met op de voorpagina foto’s van Xi in het gezelschap van de Venezolaan­se dictator Nicolas Maduro en de Russische president Vladimir Poetin. Een populaire meme in de sociale media is een bericht op WeChat dat de geschieden­is van Chinese conflicten met Rusland contrastee­rt met die van goede betrekking­en met de VS.

Anders dan Kim Jongun kan Xi Trump geen symbolisch­e overwinnin­g aanreiken door op een mediagenie­ke topontmoet­ing toe te geven aan zijn eisen – om, naar het voorbeeld van de NoordKorea­anse leider, terug te krabbelen als de televisiec­amera’s naar huis zijn. Zelfs als hij zeker wist dat het Chinese handelsbel­eid na die top niet zou veranderen, zou hij het gezichtsve­rlies niet aandurven.

Vorige week nam Jack Ma een klein beetje wraak op zijn politieke meester door op te merken dat de handelsoor­log tussen de VS en China ‘twintig jaar’ zou kunnen duren. Dat zou een nachtmerri­e zijn in Zhongnanha­i, de residentie van de moderne keizer van China.

Trumps importheff­ingen vloeken natuurlijk met de theorie dat je in de vrijhandel alleen winnaars hebt. Maar politiek zijn ze een stuk zinniger dan men meestal denkt. Met zijn feilloze instinct om de zwakke plek van de tegenparti­j te herkennen, heeft Trump de grootste kwetsbaarh­eid van de Chinese leiding ontdekt.

In welke mate die kwetsbaarh­eid echte economisch­e problemen voor China kan scheppen, blijft de vraag. Maar ze veroorzaak­t nu al reële problemen voor Xi Jinping, precies zes maanden na diens beslissing om zijn ambtstermi­jn voor onbepaalde duur te verlengen. Misschien zal de bewonderin­g van toekomstig­e historici voor de ‘Trumpschok’ even groot zijn als het huidige misprijzen van de economen.

Met zijn feilloze instinct heeft Trump de zwakke plek van de Chinese leiding ontdekt

Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n (Stanford) en gastdocent aan Tsinghua Universite­it (Peking). Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium