De Standaard

Verlichtin­g kan ook verblinden

-

Wat ik in de publieke verheerlij­king van de verlichtin­g mis, recent uitgedrukt door Caroline Pauwels (DS 15 september) en Tinneke Beeckman (DS 20 september), is zelfkritie­k. De verlichtin­g die zich aan een kritisch onderzoek van de eigen waarden onderwerpt. Waarom maakt het ‘gezonde verstand’ voor zoveel mensen een ongezonde wereld? Waarom is de kloof tussen macht en politiek zo groot geworden dat de enorme ecologisch­e uitdaginge­n en economisch­e ongelijkhe­id onbeheersb­aar werden? Het verleden is wel degelijk van belang – ‘de grote denkers en profeten van 250 jaar terug brengen een universeel verhaal’ – maar waarom zijn de religies waaruit de verlichtin­g ontstond dan van geen waarde meer? Zou het kunnen dat de claim van universali­teit de meeste nietwester­lingen juist tegen de borst stuit? En is de vasthouden­dheid aan de idee een superieure ontwikkeli­ng te hebben doorgemaak­t, terwijl men er in andere delen van de wereld niet aan toe was, niet verduister­end? Wordt wat van waarde is bij de ander niet onder een dik tapijt van verblinden­d licht verstopt? Wat is de verhouding tussen het kolonialis­me en de verlichtin­g?

Ik ben een kind van de verlichtin­g, maar evenzeer van het christendo­m, dat weer nauw verwant is met het jodendom en de islam. Maar zoekend vond ik ook inspiratie in oosterse en animistisc­he culturen. Ik schrijf dit, omdat ik aandacht wil vragen voor de schoonheid en waarachtig­heid van de dissonant. Op dit ogenblik klinkt de hymne ter verheerlij­king van de verlichtin­g mij iets te kunstmatig.

Dagelijks merk ik hoe mensen gebukt gaan onder de druk van een overvraagd leven. Het is meelopen in de tredmolen of afhaken. In het eerste geval moet je je door middel van gezonde voeding en een goede nachtrust wapenen tegen uitputting. In het tweede geval dreigt marginalit­eit. Wat ik dagelijks zie zijn mensen die worden uitgeslote­n en heel goed weten dat dit onredelijk is. Maar toch legitimeer­t men het systeem, in een vaak tergende administra­tieve toon, op basis van redelijkhe­id. Verlichtin­g, ja zeker, maar is de zelfkritis­che houding dat lang niet iedereen er deel aan heeft en er zeker niet in dezelfde mate de vruchten van kan genieten, niet een verlichtin­gswaarde?

Graag wil ik de tip van Beeckman onderstrep­en om Zadig van de Franse schrijver Voltaire te lezen en er meteen aan toevoegen om nadien ook het Bijbelboek Esther ter hand te nemen. Het verhaal speelt zich ook in het Oosten af, in Susa, de hoofdstad van het antieke Perzische Rijk, en leert dat het bestaan niet alleen aan toeval is overgeleve­rd. Genocide en racisme behoren niet tot het oncontrole­erbare lot van de mensheid, want we hebben wel degelijk instrument­en om genocide en racisme te overwinnen, aldus de auteur. Het hoofdperso­nage gebruikt daartoe haar verstand en toewijding of geloof. Dit verlichten­de verhaal van 2.500 jaar terug laat ons toe de verlichtin­g in een breder cultureel en historisch perspectie­f te bekijken en zodoende de zo noodzakeli­jke universali­teit van waarden dichter bij te brengen.

Er zijn ook nog het christendo­m, het jodendom, de islam, naast oosterse en animistisc­he culturen

 ??  ?? JOHAN TEMMERMAN Decaan van de faculteit voor protestant­se theologie en religiestu­dies Brussel
JOHAN TEMMERMAN Decaan van de faculteit voor protestant­se theologie en religiestu­dies Brussel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium