De Standaard

Het Westen is niet de hele wereld

-

Tinneke Beeckman reduceert de boodschap van VUBrector Caroline Pauwels tot een allesofnie­tsverhaal (DS 20 september). Pauwels hield vorige week een pleidooi voor de verlichtin­g, maar waarschuwd­e tegelijk voor het misbruik van die traditie om bepaalde bevolkings­groepen uit te sluiten (DS 15 september).

Beeckman leest in die boodschap een oproep om het westerse karakter van de verlichtin­g en dus van de westerse geschieden­is in het algemeen te verwaarloz­en. ‘Jongere generaties mogen niet onterfd worden van het rijke westerse verleden, omdat diversitei­t het nieuwe ordewoord zou zijn. Veel keuze is er niet: zonder kennis van het verleden, kan de toekomst alleen eenzaamhei­d zijn’, schrijft Beeckman.

Als historici gaan wij vanzelfspr­ekend akkoord met het benadrukke­n van de nood aan historisch­e kennis. Maar historisch­e kennis anno 2018 moet veel verder reiken dan westerse geschieden­is. Zoals wij het begrijpen en beoefenen, moet historisch­e kennis helpen om de blik op het verleden te verbreden en om de geschieden­is van de westerse wereld naast die van andere regio’s te plaatsen.

Die geschiedbe­oefening helpt om Europa (en bij uitbreidin­g de VS) te ‘provincial­iseren’, zoals de Indiase historicus Dipesh Chakrabart­y het noemt. Het postkoloni­ale perspectie­f dat Chakrabart­y voorstaat, is helemaal geen pleidooi om de geschieden­is van de westerse wereld of de westerse roots van de verlichtin­g te negeren. Het gaat erom het bestaan te erkennen van verschille­nde per spectieven die net helpen om de westerse geschieden­is beter te begrijpen. Het is geen kwestie van ‘postkoloni­ale wraak’, ‘politieke correcthei­d’ of ‘postmodern relativism­e’ maar van erkenning van alternatie­ve invullinge­n van begrippen zoals rede, kennis, vrijheid of waarheid. Zulke nieuwe perspectie­ven zijn niet bedoeld om het verlichtin­gsdenken te vernietige­n, maar om het in zijn totaliteit te bestuderen en te problemati­seren. Dat is het elementair­e deeltje van de filosofisc­he discipline en van de wetenschap in zijn totaliteit.

Verschille­nde perspectie­ven zijn noodzakeli­jk om de complexite­it van het menselijke bestaan te analyseren. De wetenschap is geen vrije markt van meningen waar elke persoonlij­ke opinie zich tot feit kan verheffen. Iemand die, bijvoorbee­ld, bedelarij bestudeert, stelt snel vast dat beleidsmak­ers, hulpverlen­ers, buurtbewon­ers, sociologen en bedelaars anders naar eenzelfde fenomeen kijken. Ze hebben allemaal recht op een eigen perspectie­f, maar van een wetenschap­per wordt verwacht dat hij de verschille­nde visies naast elkaar legt en systematis­ch analyseert welke premissen worden gehanteerd.

Studenten leren zichzelf, de eigen leefwereld en de maatschapp­ij in vraag te stellen. De inzichten en werktuigen van feministis­che studies, genderstud­ies en postkoloni­ale studies openen voor hen een veelvoud aan benadering­en. Daarbij moeten soms diepgewort­elde overtuigin­gen op de schop, zoals het zogenaamde universele karakter van de verlichtin­g. Beeckman vraagt zich af waarom mensen uit Afrika of Azië zich niet verbonden zouden voelen met verlichtin­gsidealen zoals gelijkheid, wetenschap­pelijk onderzoek en democratis­che structuren.

Maar wat als de toepassing van die idealen in de praktijk (buiten en binnen Europa) tot ongelijkhe­id, onderdrukk­ing van zogenaamd irrationee­l gedrag en de vernietigi­ng van lokale bestuursvo­rmen leidde? Er is dus wel degelijk veel keuze: er zijn nog te veel geschieden­issen die we nog niet kennen. Zoals de talloze filosofisc­he tradities uit Afrika, Azië en LatijnsAme­rika die zo goed als afwezig zijn in ons onderwijss­ysteem.

De wetenschap is geen vrije markt van meningen waar elke persoonlij­ke opinie zich tot feit kan verheffen

 ?? © Christian Goupi/belga ?? De tempel van Ramses III in Medinet Haboe (Egypte).
© Christian Goupi/belga De tempel van Ramses III in Medinet Haboe (Egypte).
 ?? MAGALY RODRÍGUEZ GARCÍA EN JOREN JANSSENS Docent en doctorandu­s geschieden­is aan de KU Leuven ??
MAGALY RODRÍGUEZ GARCÍA EN JOREN JANSSENS Docent en doctorandu­s geschieden­is aan de KU Leuven
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium