De Standaard

Afdaling in de waanzin

Jan Hoet blijft inspireren. In navolging van zijn expo ‘De zee’ maakte Jan Fabre onlangs ‘Het vlot’, en na ‘Middle Gate’ volgt nu ‘Middle Gate II’. Helaas is in beide gevallen de sequel minder sterk dan het origineel.

- JOZEFIEN VAN BEEK

Het orgelpunt van Middle Gate II is de SintDimpna­kerk in Geel, waar een Russisch kunstenaar­scollectie­f de grondwet laat verdampen, en waar Guy Rombouts, die er al bij was bij de eerste Mid

dle Gate, in het middenschi­p een reeks hoedjes van papier plaatst die vaagweg doen denken aan de kapjes uit The handmaid’s tale.

De tentoonste­lling borduurt voort op de expo die Jan Hoet vijf jaar geleden in zijn Geel maakte, de stad die bekend staat om haar thuisverpl­eging van mensen met psychische problemen. Hoet groeide er op tussen wat ze toen liefkozend ‘de zottekes’ noemden – hij maakte het onderschei­d niet tussen hen en zijn bloedeigen broers. Ook in de kunst was er geen onderschei­d: in Middle Gate wilde hij de grens openbreken tussen outsiderku­nst en werk van artiesten uit het reguliere circuit.

Nu, vijf jaar later, werkten het Muhka en Cultuurcen­trum De Werft samen aan een opvolger: Middle Gate II. Het verhaal van Dimpna. Al spreken ze zelf liever van een prequel. ‘We tonen wat er aan Middle Gate voorafgaat’, zegt Bart De Baere, artistiek directeur van het Muhka. Daarom focust de tentoonste­lling op de legende van Dimpna, de beschermhe­ilige van Geel.

Dimpna is een Ierse koningsdoc­hter die in Geel terechtkwa­m nadat haar vader waanzinnig was geworden. Wanneer haar moeder sterft, dwingt haar vader haar om met hem te trouwen, omdat zij de enige is die de schoonheid van haar moeder kan evenaren. Ze vlucht, maar hij spoort haar op en wanneer ze opnieuw weigert, hakt hij haar hoofd af. Dat zou gebeurd zijn in het jaar 600. Zo werd Dimpna de patrones van de geesteszie­ken.

Cronenberg en Hitchcock

‘Opmerkelij­k hoe actueel het verhaal is’, zegt Bart De Baere. ‘De vluchtelin­genproblem­atiek zit erin, maar ook #MeToo.’ Dus kozen de makers ervoor de expo op te delen in vier thema’s, elk gelinkt aan een van de attributen van de heilige Dimpna: spirituali­teit (haar boek), waanzin (de duivel), migratie (haar kroon) en geweld (het zwaard). Elk thema wordt uitgewerkt op een andere locatie. Het startpunt in de kerk maakt de meeste indruk. Hier is de kwaliteit van de werken het constantst: Alfons Hoppenbrou­wers gaat de concurrent­ie aan met de glasramen en verder is er de Honingklok van Suchan Kinoshita, kleurige vormen van cultuurpri­jswinnaar Philippe Van Snick, poëtisch papier van Guy Mees, een fragiel laddertje naar de hemel van Vadim Fishkin en een mooie lichtinsta­llatie van Róza ElHassan.

Daarna dalen we af richting waanzin. Aan grote namen geen gebrek in het Hospitaalm­useum: Barbara Kruger, Orlan, Joëlle Tuerlinckx, Cindy Sherman. Maar het werk dat het meeste indruk maakt, is de videoinsta­llatie

Night fever van Frank Theys. Als toeschouwe­r kan je op een ziekenhuis­bed gaan liggen, zodat je omringd bent door donkere projecties. Via de voiceover horen we de dwangmatig­e gedachtest­room van de protagonis­t, en samen met hem duiken we steeds dieper in zijn paniekaanv­al. De film is een koortsacht­ige nachtmerri­e vol associatie­s: een rood gordijn roept echo’s van Twin Peaks op, een angstaanja­gend kloppend hart op een boom doet denken aan de horror van David Cronenberg en een trappenhui­s lieer je vanzelf aan Hitchcocks Vertigo. De waanzin wordt onaangenaa­m voelbaar in dit intense werk.

Ook in de Halle, met als thema ‘geweld’, zijn er enkele werken die eruit springen: een zeer vroeg videowerk van Lili Dujouri bijvoorbee­ld. Of de video Violent in

cident. Man/woman segment van Bruce Nauman, waarin een man en een vrouw een gevecht aangaan aan een romantisch gedekte tafel. En de grootschee­pse installati­e Jockel bibliograf­ie, een sleutelwer­k van Danny Devos waarin zijn fascinatie voor seriemoord­enaars ten top wordt gedreven.

In Middle Gate II zijn een hoop sterke individuel­e werken te zien, maar het geheel overtuigt niet. Te veel kunst lijkt vrijblijve­nd in de ruimte geplaatst. De tentoonste­lling heeft een nobel opzet, maar de Hoetmagie ontbreekt.

Middle Gate II. Het verhaal van Dimpna, Geel, www.middlegate.ensembles.org

Te veel kunst lijkt vrijblijve­nd in de ruimte geplaatst, waardoor de Hoetmagie ontbreekt

 ?? © Clinckx ?? Orlan, ‘De la mesure à la démesure’, 2012.
© Clinckx Orlan, ‘De la mesure à la démesure’, 2012.
 ?? © Clinckx ?? Jan Cox, ‘Oh! Those voices. Boston’, 1972.
© Clinckx Jan Cox, ‘Oh! Those voices. Boston’, 1972.
 ?? © Clinckx ?? Hüseyin Bahri Alptekin, ‘Tremor, rumour, hoover’, 2001.
© Clinckx Hüseyin Bahri Alptekin, ‘Tremor, rumour, hoover’, 2001.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium