De Standaard

De koersbroek verovert de catwalk

Mode Milaan valt voor wielerspor­t

- VEERLE WINDELS Volg de modeweken op www.standaard.be/ modeweken

De Nederlands­e collega’s vinden het woord hilarisch, maar misschien is het vooral hilarisch dat we het in dit verband überhaupt over dat kledingstu­k moeten hebben. De koersbroek dus. Want terwijl Milanese catwalks tot voor kort vooral grossierde­n in glossy glamourout­fits met ranke jurken, lovertjes en stiletto’s als eyecatcher­s, doet zich nu een redelijke aardversch­uiving voor richting sportswear.

Het fenomeen is al even aan de gang, maar de vele referentie­s aan de sportwerel­d zijn niet langer een randfenome­en te noemen. Technische materialen duiken overal op (zelfs als ze niet herkenbaar zijn), jassen hebben ritsen en veel te grote zakken, mantels hebben grote kappen (zoals die van de boksers wanneer ze de arena verlaten), broeken zijn wijd en los, sneakers zijn overal.

En dan is er dus dat koersbroek­je. U kent het van de tiental len coureurs die iedere zondag langs Vlaamse wegen de longen uit het lijf rijden. Het enige verschil is dat er nauwelijks logo’s opstaan (hoewel) en dat de combinatie met de rest van de outfit behoorlijk boeiend is.

Neem nu de visie van Anna Molinari bij Blumarine. Doorgaans levert deze designer een soms wat belegen mix van bloemenpri­nts af, nu was de hele collectie opgebouwd rond een felgekleur­d koersbroek­je gecombinee­rd met luxueus ogende tops, in doorkijkst­offen of vol borduursel­s.

Lagerfeld mixte het zwarte koersbroek­je met een blouson van bont voor het huis Fendi, terwijl Cavalli het bontgeprin­te broekje onder een opvallende blazer of een kort rokje stak. Bij Prada passeerden erg veel mooi beschilder­de klokrokken de revue, maar ook Miuccia kon het niet laten enkele combinatie­s met koersbroek te tonen. Weliswaar een erg luxueuze versie, met een prachtig patroon dat veraf stond van wat onze zondagsrij­ders dragen.

Knokige knieën

Waarom luxehuizen als Fendi, Blumarine, Sportmax of Prada net nu allemaal dat broekje op de scène hebben gehaald, is niet eenduidig te verklaren. Afspreken doen ze niet, maar de impact van een sportlabel als Supreme en Vuittonont­werper Virgil Abloh en zijn label OffWhite laat zich voelen.

Zowat iedereen in de sector weigert momenteel in te zetten op de klanten met het meeste geld (de zestigplus­sers) maar doet er alles aan om het jonge publiek voor zich te winnen. Dat heeft te maken met de ronduit slechte cijfers in de modeindust­rie. Iedereen weet intussen dat de fysieke winkel erg snel terrein verliest in het voordeel van de onlinewink­els, ook al maken die laatste nog steeds nauwelijks winst.

De jongeren en bij uitbreidin­g de millennial­s maken duidelijk andere keuzes dan dertigers en veertigers in hun kleerkast. Vandaar de dominantie van sneakers en van absolute youthquake outfits. Wat zoveel wil zeggen als: kleren die altijd en overal gedragen kunnen worden.

Die koersbroek alleen zal uiteraard het verschil niet maken. Maar wat wel duidelijk is dat de link met de sportwerel­d een heel goede zet is. Recentelij­k zijn er voorbeelde­n genoeg van vrijages tussen sporters en modelabels. Het Amerikaans­e Coach gaat voor de mannenlijn in zee met de iconische Michael Jordan, het Japanse Uniqlo betaalde een fortuin om tennistopp­er Roger Federer te mogen kleden.

Of de koersbroek straks een vaste plek krijgt in de damesgarde­robe is zeer de vraag. Chanel zei een eeuw geleden al dat vrouwen boven de dertig hun knieën beter nooit zouden tonen en de knokige exemplaren van sommige jonge modellen lieten de meeste toeschouwe­rs ook ietwat vertwijfel­d achter.

En toch. Sport – als uiting van dat zinnetje ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ – staat vandaag de dag meer dan ooit voor een nieuwe vorm van luxe. Luxe als in welzijn. Als in goed zijn voor mijn lijf. Dat de modewereld daarop inzet, mag niet verbazen. Het is eens iets anders dan de vroegere verhalen over veel te magere modellen en een backstage vol champagne en cocaïne.

Sport staat vandaag de dag meer dan ooit voor een nieuwe vorm van luxe

 ??  ??
 ?? © Catwalkpic­tures ?? Blumarine.
© Catwalkpic­tures Blumarine.
 ?? © Catwalkpic­tures ?? Prada.
© Catwalkpic­tures Prada.
 ?? © Catwalkpic­tures ?? Fendi.
© Catwalkpic­tures Fendi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium