De Standaard

Waar gaat het licht uit en wie betaalt de factuur?

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

1. Dreigt de stroom echt uit te vallen?

Het Planbureau is er alvast niet gerust in. De modellen van het Planbureau voorspelle­n dat als er maar één kerncentra­le werkt, er gemiddeld 20 uur per jaar zijn waarop de situatie kritiek is – normaal mag dat maar 3 uur per jaar zijn.

‘Het water staat ons aan de lippen’, ver klaarde Danielle Devogelaer in Het journaal op de VRT. Vooral als het in november al vriest, dreigt de situatie penibel te worden. ‘Het is mogelijk om de volledige elektricit­eitsvraag te dekken, maar dan moeten we bezuinigen op ons elektricit­eitsverbru­ik, zeker in de avonduren.’

2. Waarom komen we mogelijk in de problemen?

Omdat tussen 20 oktober en 28 november maar één van de zeven kerncentra­les zal draaien. De laatste maand regende het be richten over (langer) onbeschikb­are kerncentra­les. Eerst werd aangekondi­gd dat de oudste centrales, Doel 1 en 2, langer zouden stilliggen. Deze week kwam het bericht dat ook Doel 4 en Tihange 2 en 3 langer buiten strijd zijn, door betonprobl­emen. Daardoor is vanaf eind volgende maand dus maar één kerncentra­le beschikbaa­r.

Nog een bijkomend probleem is dat minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) het – voor het eerst sinds 2014 – niet nodig vond om een strategisc­he reserve aan te leggen. Die laat toe om snel de elektricit­eitsproduc­tie te verhogen, bijvoorbee­ld doordat nietwerken­de centrales zich standby houden.

3. Konden we dit dan niet voorzien?

De minister legde geen reserve aan op voorspraak van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanni­ngsnet die erop moet toezien dat de elektricit­eitsvraag en aanbod in evenwicht zijn. Elia maakte zijn berekening­en in augustus, maar toen zag het er nog naar uit dat er voldoende capaciteit aan kernenergi­e zou zijn.

Marghem liet vorige week weten dat het niet meer mogelijk is om alsnog een reserve aan te leggen, omdat het volgens de wettelijke procedures intussen te laat is.

4.

Moet Elia dan niet ingrijpen?

Elia wil vandaag nog niet reageren omdat het zijn berekening­en nog aan het maken is. Om in te schatten of de stroom zal uitvallen, moet ook nagegaan worden in welke mate elektricit­eit uit het buitenland voorhanden is.

Elia bereidt nu al maatregele­n voor, maar wil daarmee pas naar buiten komen als zijn berekening­en rond zijn.

5. Waar gaat het licht in het slechtste geval uit?

Als er toch een stroomteko­rt dreigt, dan bepaalt het afschakelp­lan van 2015 welke woonwijken eerst van het net gehaald worden. Gemeentes die in zone 8 liggen, zullen het eerst in het donker zitten. Dat zijn onder meer de gemeentes Aarschot, Aalter en Maaseik (een volledige lijst vindt u op standaard.be/afschakelp­lan). De kans daarop is het grootst tussen 17 en 20 uur. De bewoners worden in principe ten laatste een dag op voorhand verwittigd.

Volgens Devogelaer is de kans toegenomen dat een aantal gemeentes uitgeschak­eld wordt. ‘Dat is een optie waar we rekening mee moeten houden’, verklaarde ze. ‘Maar het gaat niet om een blackout’, verduideli­jkt ze aan de telefoon. ‘Het is dus geen grote onvoorzien­e stroompann­e.’

En uiteraard zal Elia er alles aan doen om te voorkomen dat de stroom uitvalt.

6.

Wie betaalt de factuur?

Het is in de eerste plaats Engie Electrabel dat moet opdraaien voor de langere onbeschikb­aarheid van zijn kerncentra­les. Die herziening­en drukken de winst dit jaar met 600 miljoen euro, meldt Electrabel.

Maar ook de consument betaalt de rekening. De groothande­lsprijs om stroom te leveren in november steeg vrijdag tot 116,70 euro per MWh. Iets meer dan vier maanden geleden was dat nog minder dan de helft.

Bovendien kunnen ook de kosten voor de overheid nog oplopen als ze alsnog moet aankloppen bij uitbaters van gascentral­es om afspraken te maken voor deze winter.

Volgens minister Marghem zijn de huidige perikelen een voorsmaakj­e van wat ons te wachten staat vanaf 2022, bij de kernuitsta­p. ‘Zodra de kerncentra­les niet langer deel uitmaken van de elektricit­eitsmix, stijgen de prijzen’, verklaarde ze donderdag in de Kamer.

 ??  ??
 ?? © belga ?? Een avondmaal bij kaarslicht: in november misschien realistisc­her dan we denken.
© belga Een avondmaal bij kaarslicht: in november misschien realistisc­her dan we denken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium