De Standaard

De revolver in het kastje

De burenruzie moet in Vlaanderen zowat cultureel erfgoed zijn. Mathijs F. Scheepers bouwt er een intrigeren­de wraakmonol­oog rond.

- GILLES MICHIELS

Sue modderfokk­er. me Skagen ¨¨¨èè Op tournee tot 22/5.

Wraak is als een veiling: zet de één de toon, dan kan de ander alleen hoger bieden. Voor het personage dat Skagenacte­ur Mathijs F. Scheepers in zijn monoloog opvoert, blijft de revanche over als enige oplossing.

Niet alleen moet hij de pesterijen verduren van zijn buurman Mortélmans – zo eentje zit er in elke sterfelijk­e mens. Rond hetzelfde mo ment wordt ook zijn zoontje prematuur geboren, met alle complicati­es van dien, een verhaal dat Scheepers zelf meemaakte. Terwijl het eerste nog te verklaren valt vol gens de wraaklogic­a, lijken het ziekenhuis en de staat ondoorzich­tig en bureaucrat­isch – zo taant zijn vertrouwen in de legale weg.

Podiumbees­t Scheepers toont zich een bevlogen verteller met oog voor dosering. In zijn anatomie van de versmallen­de blik legt hij links naar de kwantumfys­ica en onze geloofscri­sis. Zelf kriebelt Scheepers elk stukje van het noodlot als een grote complotthe­orie op de muur die hem van muzikant Tim Clement scheidt. Dat de verhalen die tot zijn neergang leiden, soms grotesk worden, is echter jammer, want dat ondermijnt de tragiek en de psychologi­e van zijn persona ge. Kun je zijn figuur wel tragisch noemen, als werkelijk alle gebeurteni­ssen tot die ene slotsom moeten leiden: de revolver in het kastje?

Het noodlot wordt aan het eind van Sue me modder

fokker enig mooi verbeeld door de speelboog boven Scheepers’ hoofd. Daaraan bengelen de losse stukken uit zijn muur als de ongrijpbar­e speeltjes in een kinderpark. Misschien is dat wat zijn personage had kunnen gebruiken, lijkt Scheepers in de epiloog te willen zeggen: de verwonderd­e ogen van een kind.

 ?? © Ingeborg Loyens ?? Mathijs F. Scheepers.
© Ingeborg Loyens Mathijs F. Scheepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium