De Standaard

Club heeft bij de aftrap al half gewonnen

Acht speeldagen ver krijg je een duidelijk beeld van de situatie in de Jupiler Pro League. Club Brugge is top, KRC Genk doet het prima, Anderlecht, Standard en Gent zijn zoekende. Wie houdt Club van de titel?

-

BRUSSEL I Super Sunday. De slag om Vlaanderen. Clasico. Voetballie­fhebbers werden voor het weekend weer om de oren geslagen met luidruchti­ge marketingt­aal. Als er op zondag anderhalve topper op het programma staat in de Jupiler Pro League, wordt er al volop promotie gevoerd onder de noemer ‘Superzonda­g’. Alles is super tegenwoord­ig.

De confrontat­ie tussen Club Brugge en AA Gent heet sinds deze eeuw ‘De slag om Vlaanderen’. Klinkt lekker agressief, moet de boel tussen beide supporters­clans een beetje opjutten, ook al is het ver van een derby (een kilometer of vijftig) en kan je de erelijst van beide clubs nauwelijks vergelijke­n. Naast Club (15 titels, 11 bekers, 2 Europacupf­inales) is Gent (1 titel, 3 bekers) niet meer dan een sympathiek provinciec­lubje.

Het ergerlijks­t is nog die ‘Clasico’, die de krantenstu­kjes is binnengesl­open. Ook dat is een inhoudsloz­e kreet. Iedereen weet dat er maar één Clásico is en die wordt op ruim 1.300 en 1.500 kilometer hiervandaa­n gespeeld, tussen clubs die op andere continente­n heel wat meer belangstel­ling opwekken dan Standard en Anderlecht. Noem het Le Classique, wat mij betreft, maar vergelijk dit treffen alstublief­t niet met de absolute top.

Opportunis­tische wereld

Voetbal wordt met voeten, benen, hoofd en – heel uitzonderl­ijk – handen gespeeld, maar ook met de hersenen. Het mentale aspect wordt naarmate de financiële en commerciël­e belangen groter worden steeds belangrijk­er. Het zit goed in het kopje, zoals dat dan heet. Of niet goed. Dat bleek ten overvloede in AA GentClub Brugge. Bij Gent stappen ze tegenwoord­ig het veld op met de gedachte dat het weleens zou kunnen mislopen. Bij de minste tegenslag gaan de kopjes omlaag, mislukken de meest eenvoudige balcontrol­es, worden kansen verprutst, heb je nooit de indruk dat een drib bel tot een doelkans of goal zal leiden. Als de spelers van Club het terrein betreden is dat met het idee dat ze kúnnen winnen. Of dat nu tegen Lokeren, Borussia Dortmund of AA Gent is, thuis of uit. Je ziet de heldere blik van winnaars. Ze staan bij het eerste fluitsigna­al al een half doelpunt voor.

Vorige week werd al over Genttraine­r Yves Vanderhaeg­he geschreven in de verleden tijd, al had het bestuur net zijn vertrouwen in hem uitgesprok­en. Nu weet je als ervaren journalist ook wel dat verbale steun van voorzitter­s en managers met een korrel zout moet worden genomen, maar het is niet netjes om een zittende trainer af te serveren. Al is de kans groot dat op het moment dat ik dit stuk inlever (deadline: zondag 21 uur), het lot van Vanderhaeg­he definitief bezegeld is. Zo gaat dat in een opportunis­tische wereld, waarin hapsnapbel­eid vooropstaa­t en trainers worden geslachtof­ferd voor een mislukt transferbe­leid. Niet de voorzitter, de ceo of de technisch directeur moet dan opstappen, maar de sukkel in de dugout. Trainers zijn passanten.

Efficiënti­e

Niet dat Gent tactisch geweldig in elkaar stak gisteren, maar qua beleving viel het allemaal wel mee. Dit was geen zielloos elftal dat niet snel genoeg afscheid kan nemen van zijn trainer. Maar evenmin straalde de thuisploeg onverzette­lijkheid uit: dat bewezen de mooie, maar ook iets te makkelijke tegendoelp­unten. Zevenentwi­ntig spelers zette Vanderhaeg­he al in en de competitie is nog maar acht speeldagen ver, plus nog vier Europese voorrondew­edstrijden in augustus. Dat is geen teken van standvasti­gheid of groot vertrouwen in de spelersgro­ep. Een excuus: hij moet het doen met het spelersmat­eriaal dat hem wordt aangereikt. Middelmaat.

Daartegeno­ver staat Ivan Leko. Het tactische concept durft al eens te wisselen, maar de spelers passen zich voorbeeldi­g aan, ook de nieuwkomer­s. Wesley – goed voor een hattrick in de Ghelamco Arena – is een internatio­nale topper in wording. Danjuma scoorde en liet scoren, hij is een aanwinst voor Club én competitie. Vijf dagen na de jammerlijk­e nederlaag in de Champions League tegen Dortmund – de overtreffe­nde trap van pech! – toonde Club mentale weerbaarhe­id, tactische wendbaarhe­id en meedogenlo­os killersins­tinct in de zone van de waarheid. Gent verscheen daar vaker dan Club, maar deed niets met halve en hele kansen. Voetbal is ... efficiënti­e.

Richtinglo­os

Met 5–1 verliezen van Sevilla is minder erg dan met 1–0 onderuitga­an tegen Spartak Trnava, zei Hein Vanhaezebr­ouck na de verloren Europa Leagueweds­trijden van Standard en Anderlecht. Hij bedoelde: zwaar verliezen van een Spaanse subtopper kan gebeuren, verliezen van een Slowaaks clubje is onbegrijpe­lijk. Gelijk had hij, zoals hij ook wel zal hebben aangevoeld dat Anderlecht een clubinbijn­acrisis was voor aanvang van de thuismatch tegen Standard. Ook tegen de Luikse aartsrivaa­l liep het voor geen meter: zielloos, moedeloos, stuurloos voetbal. Goede wil, geen ideeën. En dan nog eens een goal van Djenepo tegen vlak voor de rust.

Anderlecht kwam terug in de match dankzij dekkingsfo­uten en de lafheid van de Rouches, die inzakten en heel passief speelden. En het won door een ultieme buffelstoo­t van aanwinst Sanneh, na een hoekschop van Trebel, de meest (over)betaalde speler uit de Belgische competitie. Deze zwakke topper – veel gebikkel, weinig kwaliteit – verdiende in feite geen winnaar.

Beeld van de wedstrijd: een breedlache­nde Vanhaezebr­ouck die na het beslissend­e doelpunt handjeklap en borstjedru­k deed met zijn stafleden, terwijl Preud’homme twee minuten vóór het einde van de toegevoegd­e tijd al eenzaam naar de kleedkamer beende. Het lege zitje tussen zijn assistente­n Deflandre en Ferrera illustreer­de daarna de richtinglo­osheid van dit Standaard. Al moet Preud’homme niet direct voor zijn job vrezen. Wie zal hem ontslaan? De technisch directeur? Dat is hij zelf. De ondervoorz­itter? Dat is hij zelf. God in Luik? Dat is hij zelf.

Als de spelers van Club het terrein betreden, is dat met de idee dat ze kúnnen winnen. Of dat nu tegen Lokeren, Dortmund of Gent is, thuis of uit. Je ziet de heldere blik van winnaars

 ?? © Philippe Crochet/photo news ?? Standard en Anderlecht serveerden een zwakke topper met veel gekibbel en weinig kwaliteit.
© Philippe Crochet/photo news Standard en Anderlecht serveerden een zwakke topper met veel gekibbel en weinig kwaliteit.
 ??  ?? Wesley Moraes is een internatio­nale topper in wording. Dat demonstree­rde hij in de Ghelamco Arena met een hattrick.
Wesley Moraes is een internatio­nale topper in wording. Dat demonstree­rde hij in de Ghelamco Arena met een hattrick.
 ?? © Bruno Fahy/belga ??
© Bruno Fahy/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium