De Standaard

Invoer stroom piekt nu al

België flirt vandaag al met de grenzen van de mogelijke stroominvo­er. Gisteren liep de importcapa­citeit op tot liefst 4.941 megawatt. Dat is nog nooit gebeurd. Het gaat om bijna de helft van alle stroomverb­ruik.

- PASCAL SERTYN WIM WINCKELMAN­S

De elektricit­eitsproduc­ent Electrabel en Elia, de beheerder van het hoogspanni­ngsnet, komen vandaag in de Kamer uitleggen hoe zij de energiebev­oorrading voor de maand november denken te verzekeren. Daar is grote onzekerhei­d over ontstaan, nu blijkt dat België het in die maand met slechts één kerncentra­le zal moeten stellen.

Als ons land dan wordt getroffen door een koudeperio­de en het elektricit­eitsverbru­ik piekt, dreigt een ernstige energiesch­aarste. Vorig jaar was er in november zo’n koudeperio­de. Het energiever­bruik steeg toen enkele malen boven 14.000 megawatt. Bij een herhaling zal het eigen Belgische elektricit­eitspark helemaal niet volstaan. Volgens cijfers van Elia is er in november slechts 8.000 megawatt beschikbaa­r. België wordt dus erg afhankelij­k van de hulp van de buurlanden om bij te springen als er stroomteko­rten dreigen. Deze week krijgen we alvast een voorproefj­e.

Er wordt momenteel al massaal veel stroom ingevoerd, vooral vanuit Frankrijk. Gisteren liep de importcapa­citeit op tot 4.941 megawatt. Dat is nog nooit vertoond. Het betekent dat ons land momenteel al bijna de helft van zijn stroomverb­ruik dekt door de productie van elektricit­eitscentra­les over de grenzen.

Splijtstof­staven

Met die bijna 5.000 megawatt invoercapa­citeit komen we bovendien nu al in de buurt van de maximale importmoge­lijkheid. Die is door Elia voor de komende winter begroot op 5.500 megawatt.

De verwachtin­g is dat ons land vanaf november nog afhankelij­ker zal worden van stroominvo­er. Vandaag draaien nog twee van de zeven kerncentra­les (Doel 3 en Tihange 1). Maar vanaf 20 oktober valt ook Tihange 1 weg omdat de splijtstof­staven tegen dan uitgewerkt zijn en vervangen moeten worden.

De schaarste laat zich ook op de elektricit­eitsmarkt voelen. De termijnpri­jzen voor de komende maanden stegen in enkele dagen tijd met een kwart. De kortetermi­jnprijzen maken door de onzekerhei­d over de energiebev­oorrading bokkenspro­ngen, met pieken tot bijna 120 euro per megawattuu­r. In het voorjaar lagen de prijzen nog tussen 40 en 50 euro.

Veel zal afhangen van het overleg met de buurlanden, dat minister Marie Christine Marghem (MR) heeft aangekondi­gd. Vooral de houding van Duitsland kan een groot verschil maken om het risico op stroomteko­rten te vermijden. Er stromen vandaag grote volumes elektricit­eit, afkomstig van de windmolenp­arken in NoordDuits­land, via ons land naar het zuiden van Duitsland. Het Duitse hoogspanni­ngsnet is zelf niet krachtig genoeg om al die elektricit­eit naar de ZuidDuitse industriet­erreinen te transporte­ren. Zonder die stroomtran­sit zou België veel meer stroom kunnen invoeren voor eigen gebruik.

Het ideale scenario is dat al die Duitse elektricit­eit gebruikt kan worden om bij ons het licht aan te houden. Volgens energieexp­erts zou het meteen de elektricit­eitsprijs in ons land drukken. De Duitse groene stroom is veel goedkoper dan de huidige elektricit­eitsprijs in België.

De zwartepiet voor de dreigende energiesch­aarste wordt intussen al druk naar elkaar toegespeel­d. Electrabel wijst naar Elia, Elia wijst terug naar Electrabel. Ook minister Marghem legt de schuld bij Electrabel. De nucleaire waakhond Fanc acht zich dan weer niet bevoegd voor energiebev­oorrading en verwijst door naar Elia.

Vooral de houding van Duitsland kan een groot verschil maken om het risico op stroomteko­rten te vermijden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium