De Standaard

DIPLOMA TELT NIET, ALS HET LICHT UITGAAT

- BART STURTEWAGE­N

Het kan een minister niet kwalijk worden genomen dat hij of zij een expert is in het beleidsdom­ein dat hem of haar is toevertrou­wd. Maar een noodzakeli­jke voorwaarde is het niet. In ons systeem worden ministers door hun partijleid­er aangeduid op basis van allerhande criteria, zoals stemmenaan­tal, gender, regionale herkomst of potentieel bij een of andere doelgroep. Soms houden die partijleid­ers rekening met de talenten en de ervaring van hun bestuurder­s, maar niet altijd. Een bevoegdhei­d kan een partij toevallen door de ondoorgron­delijke wetten van nachtelijk­e vergaderin­gen en dan moet er geïmprovis­eerd worden.

Een minister van Cultuur hoeft geen museumdire­cteur of balletdans­er geweest te zijn. Evenmin moet een minister van Begroting een rekenwonde­r zijn of een minister van Buitenland­se Zaken een polyglot.

Als de door een mogelijke stroomuitv­al in de winter bedreigde minister van Energie Marie Christine Marghem zich tegen kritiek verdedigt met het argument dat ze geen ingenieur is, roept ze dus een argument in dat niet ter zake doet. Als dat wel relevant was, dan had ze vier jaar geleden haar benoeming moeten weigeren omdat ze als advocate niets op dat departemen­t te zoeken had. Iets wat ze, terecht, niet heeft gedaan.

De verantwoor­delijkheid voor een mogelijke stroomuitv­al in november is een complexe aangelegen­heid met vele spelers, gaande van de paarsgroen­e regering die in 2003 de kernuitsta­p goedkeurde, over de latere regeringen die nalieten die postnuclea­ire toekomst voor te bereiden, tot de partijen die steeds opnieuw twijfel zaaiden over het nut en de timing van de afbouw van de kerncentra­les. Ook de dominante producent Engie Electrabel, de grootdistr­ibuteur Elia en de veiligheid­swaakhond Fanc komen ongetwijfe­ld in de probleeman­alyse voor.

Mogelijk blijkt uit onderzoek of uit juridische procedures dat er ergens in de beslissing­sketen ernstige inschattin­gsfouten zijn gemaakt. Nog erger zou zijn als op het operatione­le niveau informatie is achtergeho­uden, waardoor op het politieke niveau verkeerde beslissing­en zijn genomen. Die vragen moeten tot op de bodem worden uitgezocht.

Maar dat verandert niets aan het feit dat er aan het eventuele uitvallen van de elektricit­eit een politieke verantwoor­delijkheid is verbonden. Als een dergelijke calamiteit zich zou voordoen, rijst onvermijde­lijk de vraag naar de rol die minister Marghem in het hele proces heeft gespeeld. Over diploma’s zal dat debat niet gaan.

Dat minister van Energie Marghem geen ingenieur is, doet niet ter zake

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium