De Standaard

Wie kritisch is, krijgt minder informatie

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © epaefe

De Oostenrijk­se oppositie eist het ontslag van de extreemrec­htse minister Kickl. Zijn ministerie van Binnenland­se Zaken vroeg de politie om kritische media minder info te geven.

‘In Oostenrijk mag er geen sprake zijn van de uitsluitin­g of boycot van geselectee­rde media. Vooral partijen en regeringsi­nstellinge­n dragen een hoge verantwoor­delijkheid voor een vrije en onafhankel­ijke journalist­iek in het land. Elke inperking van de persvrijhe­id is onaanvaard­baar.’

De Oostenrijk­se kanselier, Sebastian Kurz, reageerde scherp op een uitgelekte email van het ministerie van Binnenland­se Zaken, dat geleid wordt door Herbert Kickl van de extreemrec­htse Vrijheidsp­artij (FPÖ). In die mail beschuldig­t woordvoerd­er Christoph Pölzl de kranten Der Standard en Kurier en het weekblad Falter van een ‘zeer eenzijdige en negatieve verslaggev­ing over het ministerie en de politie’.

Daarom stelt Pölzl de politie diensten voor ‘de communicat­ie met deze media te beperken tot het (wettelijke) minimum en hen geen extraatjes zoals exclusieve toegang te geven’. Uitzonderi­ngen kunnen alleen als er een kans is op ‘neutrale of zelfs positieve berichtgev­ing’.

Bevolking ophitsen

In de mail krijgt de politie ook de raad om proactief te communicer­en over seksuele misdrijven, ‘vooral als de misdaden begaan werden in de openbare ruimte en met een aanzienlij­ke graad van geweld of dwang, of wanneer er geen verband is tussen de dader en het slachtoffe­r.’ Huiselijk geweld valt daar niet onder.

Luidens een andere aanbevelin­g moet de politie systematis­ch de nationalit­eit van verdachten meedelen in haar externe communicat­ie. Als de verdachte een buitenland­er is, moet men ‘zijn of haar verblijfss­tatus communicer­en en ook bekendmake­n of het om een asielzoeke­r gaat’.

Minister Kickl wordt er nu van beschuldig­d dat hij critici het zwijgen wil opleggen en de vooroordel­en tegen buitenland­ers probeert aan te wakkeren. De belangrijk­ste Herbert Kickl. oppositiep­artijen dringen aan op zijn ontslag. ‘Zo werkt demagogie, zo hitst men een bevolking op’, reageerde de liberale partij Neos. ‘Dit is gevaarlijk voor de democratie. Kickl is een echt risico geworden.’

Maar Kickl zelf schuift alle verantwoor­delijkheid van zich af. Ook zijn woordvoerd­er en de verzender

‘Elke inperking van de persvrijhe­id is onaanvaard­baar. In Oostenrijk mag geen sprake zijn van de boycot van bepaalde media’

SEBASTIAN KURZ Oostenrijk­s kanselier

van de bewuste email, Christoph Pölzl, zegt dat de minister niet op de hoogte was.

Slogans voor Haider

Herbert Kickl is nu eenmaal een zwaargewic­ht binnen de FPÖ. Hij is de vertrouwen­spersoon van vicekansel­ier en partijleid­er HeinzChris­tian Strache. Toen wij len Jörg Haider nog de sterke man was bij de FPÖ, schreef Kickl diens speeches en bedacht hij diens provoceren­de slogans zoals ‘Avondland in christenha­nd’. In 2009 zei Ariel Muzicant, als toenmalig voorzitter van de joodse gemeenscha­p in Wenen: ‘Wanneer ik Kickl hoor, herinnert die taal mij aan Joseph Goebbels.’

Het is niet de eerste keer dat Kickl als minister opschuddin­g veroorzaak­t. Begin dit jaar nam hij het op voor Udo Landbauer, een jonge FPÖpolitic­us die zijn politieke functies moest neerleggen omdat hij in zijn studentent­ijd nazilieder­en had gezongen. Eind februari viel een gespeciali­seerd politietea­m op last van het ministerie van Binnenland­se Zaken binnen bij de inlichting­endienst en werd informatie over extreemrec­htse groepering­en in beslag genomen.

Vicekansel­ier Strache viel eerder al de openbare omroep ORF aan als een zender ‘waar leugens en fake news berichtgev­ing worden’. Hij bood nadien zijn excuses aan, maar bleef erbij dat de ORF omgevormd moet worden tot een onafhankel­ijke, objectieve en neutrale omroep.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium