De Standaard

Engie Electrabel beperkte zich bij betonrot tot oplapwerk

-

Engie Electrabel is al lang met een straatleng­te voorsprong de grootste elektricit­eitsproduc­ent van het land. Als uitbater van de kerncentra­les in Doel en Tihange heeft het bedrijf ruim de helft van de klassieke elektricit­eitsproduc­tie in handen (hernieuwba­re energie niet meegereken­d).

Bovendien controleer­t het een reeks gasgestook­te centrales. Daardoor loopt het aandeel van Engie Electrabel in de elektricit­eitsproduc­tie op tot meer dan 80 procent. Vanaf eind november gaat dat marktaande­el iets inkrimpen omdat EDF Luminus een grote gasgestook­te centrale in Seraing opnieuw in gebruik neemt.

Het overwicht van Engie Electrabel in de Belgische elektricit­eitsproduc­tie verklaart waarom het bedrijf zo’n cruciale rol speelt in de stroomvoor­ziening van ons land. Door betonrot en lekkende waterleidi­ngen liggen nu al vijf van de zeven kerneenhed­en in Doel en Tihange stil. In november moet een zesde kernreacto­r stilgelegd worden. Het gevolg is dat de productiec­apaciteit van Engie Electrabel meer dan gehalveerd wordt.

Engie Electrabel zegt dat het zelf een van de grote slachtoffe­rs is. In een interne nota aan het personeel verzekerde topman Philippe Van Troeye gisteren dat het bedrijf grote financiële schade lijdt door het uitvallen van de kerncentra­les. Hij schat dat dit 600 miljoen euro winst zal tenietdoen.

Voorspelba­ar

Blijft de vraag hoe het komt dat er plots zware herstellin­gswerken nodig zijn in de Belgische kerncentra­les. Betonrot ontstaat niet van de ene op de andere dag.

Het ziet ernaar uit dat Engie Electrabel de voorbije jaren zich beperkt heeft tot wat oplapwerk. In een interview eind mei in de Franstalig­e krant Le Soir erkende topman Van Troeye dat Engie Electrabel er beter aan had gedaan om de voorbije jaren de afbraak door beton ernstig aan te pakken.

De betonrot was bovendien voorspelba­ar, aangezien een kerncentra­le onder meer bestaat uit betonnen bunkers die blootgeste­ld worden aan grote stoomdruk en grote temperatuu­rverschill­en.

Waarom Electrabel er geen grondig werk van maakte, daarover liet Van Troeye zich toen niet uit. In de wandelgang­en van Engie Electrabel valt te horen dat een beslissing over die investerin­gen niet los gezien kan worden van de beslissing van ons land om tegen 2025 uit kernenergi­e te stappen.

Volgens topman Van Troeye lijdt het bedrijf grote financiële schade door het uitvallen van de kerncentra­les. Het zou 600 miljoen euro winst tenietdoen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium