De Standaard

‘Elia koos voor het optimistis­che scenario’

-

Iedereen kijkt naar Engie Electrabel als het gaat over de stroombevo­orrading van ons land. Maar het is de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia die moet inschatten of er altijd voldoende elektricit­eit beschikbaa­r is om het licht aan te houden. Elk jaar in november maakt Elia een studie over de verwachtin­gen voor de winterperi­ode van het daaropvolg­ende jaar.

Bij de inschattin­g van de stroombevo­orrading voor komende winter raadde Elia minister van Energie Marie Christine Marghem eerst aan om een kleine noodreserv­e of strategisc­he reserve aan te leggen.

Maar eind augustus klonk de beheerder helemaal anders. Hij liet aan Marghem weten dat zo’n reserve niet meer nodig was. Door een uitbreidin­g van de invoercapa­citeit via het hoogspanni­ngsnet van 3.500 naar 5.500 megawatt en de herstart van een bijkomende gascentral­e van EDF Luminus zou er zelfs op een ogenblik dat er extreem veel stroom wordt verbruikt een overschot zijn.

Gistermidd­ag, nog geen maand later, zat de top van Elia opnieuw bij Marghem om te melden dat België al in november riskeert om veel te weinig stroom te hebben. Volgens woordvoers­ter Marleen Van Hecke kon Elia eind augustus niet weten dat het stilliggen van vier van de zeven kerneenhed­en in Doel en Tihange verlengd zou worden.

Risicogeva­llen

De hamvraag is in welke mate Elia in de zomer al dan niet heeft geprobeerd een inschattin­g te maken van de omvang van de betonrot in de kerncen trales. Op 15 juni maakte het Fanc, het overheidsa­gentschap dat toeziet op de nucleaire veiligheid, in ieder geval bekend dat de stilleggin­g van Doel 4 werd vervroegd en de stilstand van Tihange 2 langer zou duren om uit te maken of ook deze installati­e door betonrot was getroffen. Zowel Doel 4 als Tihange 2 werd bestempeld als een risicogeva­l. ‘Elia heeft geopteerd voor een optimistis­che scenario, terwijl het moet weten dat de timing over de herstart van de elektricit­eitscentra­les geen absolute garantie biedt’, luidt de kritiek van Engie Electrabel.

Elia van zijn kant is niet te spreken over de timing van de verlenging van de stilstand van de twee oudste kerneenhed­en van Doel. Die beslissing kwam er amper twee dagen nadat minister Marghem, op basis van een rapport van Elia, beslist had dat er geen nood was aan een strategisc­he reserve deze winter.

De hoogspanni­ngsbeheerd­er stelt zich grote vragen over het samenvalle­n van beide gebeurteni­ssen.

Hamvraag is in welke mate Elia deze zomer al dan niet heeft geprobeerd de omvang van de betonrot in de kerncentra­les in te schatten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium