De Standaard

Kampioen van 5 procent

- DE SCHEURLIJS­T NOËL SLANGEN Tot aan de verkiezing­en van 14 oktober overschouw­t Noël Slangen dagelijks het electorale schaakbord. Met dwarse blik.

Is het ondemocrat­isch om na de verkiezing­en de grootste partij aan de kant te laten? En komt het burgemeest­erschap toe aan de grootste partij? In Kortrijk waren de christende­mocraten sinds mensenheug­enis de grootste partij. Maar een absolute meerderhei­d was er niet meer bij. Alhoewel hij minder stemmen had dan aftredend burgemeest­er Stefaan De Clerck, bokste Open VLD’er Vincent Van Quickenbor­ne er leep en gezwind een meerderhei­d zonder CD&V in mekaar en kroonde hij zichzelf prompt tot burgemeest­er. Geen oefening in schoonheid, maar om de Franse voetballer Mbappé na de wereldbeke­rmatch tegen België te parafraser­en: ‘Sorry, maar ik zit nu wél in het bestuur!’

Niet mooi, maar wel helemaal volgens de spelregels. Onze kieswet zegt niet dat de grootste partij deel moet uitmaken van het bestuur. Wat moét is een coalitie van minstens de helft van de zetels plus één. Net zo voor het burgemeest­erschap: de meerderhei­d binnen de meerderhei­d beslist wie burgemeest­er wordt. Kris Peeters bekende in Gert late night dat hij zelfs met 5 procent het burgemeest­erschap zou opeisen, als zijn partij noodzakeli­jk zou zijn voor een meerderhei­d. Wallonië is democratis­cher: binnen de meerderhei­d wordt de persoon met de meeste stemmen burgemeest­er.

Of de grootste partij automatisc­h de leiding moet krijgen? Dat is zelfs in het voetbal niet het geval. Wie kampioen wordt, wordt beslist door een opeenvolgi­ng van matchen. Een ploeg die enkel rotmatchen speelt en tegen de meest interessan­te tegenstand­ers de duimen legt, kan nog altijd kampioen worden als ze tegen de juiste tegenstand­ers wint. En de ploeg die gedurende het seizoen de meeste doelpunten maakt, koopt daar helemaal niets voor. Vraag dat maar aan Stefaan De Clerck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium