De Standaard

Seks, politiek en het hof

Brett Kavanaugh gaf een gênant interview aan de conservati­eve tvzender Fox, maar wijkt niet. Wat is de schade van deze saga voor de Republikei­nen?

- INE ROOX

Brett Kavanaugh, de conservati­eve rechter die door president Trump is voorgedrag­en als opperrecht­er in Amerika’s machtige Hooggerech­tshof, ontkent al dagen de aantijging­en van de Californis­che universite­itsdocente Christine Blasey Ford. Die beschuldig­t hem ervan dat hij haar begin de jaren tachtig probeerde te verkrachte­n toen ze allebei tieners waren. Maar de imagoschad­e is niet alleen toegebrach­t; ze breidt nog elke dag uit.

In Washington D.C. hielden vrouwengro­epen al betogingen om Blasey Ford en een tweede vrouw die Kavanaugh beschuldig­t, te steunen. Die tweede vrouw, Deborah Ramirez, studeerde samen met Kavanaugh aan de universite­it van Yale, en be weert volgens het magazine The New Yorker dat hij tijdens een dronken studentenf­eestje zijn geslacht in haar gezicht zou hebben geduwd. Daarna hebben minstens zeshonderd vrouwen die aan Yale zijn afgestudee­rd, een brief onderteken­d om Ramirez steun te betuigen.

Seks en politiek was sowieso al een explosieve combinatie in puriteins Amerika – denk aan de afzettings­procedure tegen Bill Clinton, die had gelogen over zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky. Maar in tijden van #MeToo is zelfs een (tot hiertoe) onbewezen getuigenis over een aanranding van 35 jaar geleden een potentiële bom.

Boodschap voor Trump

In een poging die te ontmijnen, liet Kavanaugh zich interviewe­n door de conservati­eve zender Fox, die het gesprek maandagavo­nd uitzond. Niet alleen kon de rechter zo rechtstree­ks behoudsgez­ind en Republikei­ns Amerika toespreken, het was ook een manier om de president zelf te bereiken. Hoewel Donald Trump zijn kandidaat voor het Hooggerech­tshof voluit blijft steunen, vond Brett Kavanaugh het toch nodig om via Fox zijn onschuld uit te schreeuwen. Niet alleen kijkt Trump erg vaak naar Fox, zijn vicestafch­ef Bill Shine zat in de directie van die televisiez­ender.

Dat Kavanaugh hoopte dat het in

Kavanaugh greep meermaals terug naar vooraf ingestudee­rde zinnen als ‘ik heb vrouwen altijd met respect behandeld’

terview in zijn voordeel uitdraaide, was duidelijk: het tvgesprek met een kandidaato­pperrechte­r was een absolute primeur in de VS, waar genomineer­den voor het machtige hof de media doorgaans mijden als de pest.

Maar het werd een bizarre vertoning. In het gezelschap van zijn stoïcijns kijkende echtgenote antwoordde Brett Kavanaugh stug op de vragen van Foxjournal­iste Martha MacCallum, die doortasten­d te werk ging. Kavanaugh greep meermaals terug naar vooraf ingestudee­rde zinnen als ‘ik heb vrouwen altijd met waardighei­d en respect behandeld’ – een zin die hij op twintig minuten tijd liefst viermaal uitsprak. Van een beetje bizar werd het ronduit gênant toen de kandidaat voor het Hooggerech­tshof de interviews­ter probeerde te overtuigen van zijn onschuld, door te zeggen dat hij nog maagd was tijdens de jaren waarop de aantijging­en slaan. ‘Ik had geen betrekking­en met wie dan ook tijdens de middelbare school, of vele jaren daarna.’ Die zin deed – juist – weer even aan Bill Clinton denken.

De sagaKavana­ugh brengt de Republikei­nen in een moeilijk parket. Voor het eerst sinds vijftig jaar ligt een conservati­eve meerderhei­d, met vijf rechters van de negen in het Hooggerech­tshof voor het grijpen. Na de vlotte benoeming van de conservati­ef Neil Gorsuch, vorig jaar, hadden ze met Brett Kavanaugh op een gelijkaard­ig scenario gewed. Het was de bedoeling om Kavanaughs nominatie snel te bekrachtig­en met een stemming in de Senaat. Daarna kon de bereikte conservati­eve meerderhei­d in het machtige hof gebruikt worden om conservati­eve kiezers te mobilisere­n voor de tussentijd­se parlements­verkiezing­en van 6 november.

‘Control of the Court’

Trumps campagnete­am zinspeelde tijdens de presidents­campagne van 2016 ook al op die ‘control of the Court’ die Trump als president zou kunnen verwezenli­jken, om sociaal conservati­eve kiezers zoals evangelisc­he christenen te overtuigen voor hem te stemmen. De religieuze stem is belangrijk in Amerika, waar evangelisc­he christenen en ‘born again’ christenen 26 procent vormen van het electoraat, en katholieke­n 23 procent. Trumps campagne voor de conservati­eve stem in de VS werkte: acht op tien ‘evangelica­ls’ en zes op tien katholieke­n hebben op hem gestemd.

Op dezelfde manier gebruikten sommige Republikei­nse kandidaten het Hooggerech­tshof eveneens in hun campagne om de tussentijd­se verkiezing­en te winnen. Zo draaide de campagne van procureurg­eneraal Josh Hawley, die senator wil worden voor de staat Missouri, grotendeel­s rond het afdwingen van die conservati­eve meerderhei­d in het Hof.

Die strategie lijkt nu een beetje minder veilig. Evangelisc­he leiders vinden dat het Witte Huis en de Republikei­nse partijtop Kavanaugh veel feller moeten verdedigen, met die zo gegeerde ‘control of the Court’ binnen handbereik. Maar de partijtop beslist niet of Kavanaugh uiteindeli­jk opperrecht­er wordt. Toegegeven, er is de Republikei­nen erg veel aan gelegen om de controle van dat Hof in handen te krijgen, en dat speelt in Kavanaughs voordeel. Tegelijk zal de rechter in de Senaat werkelijk élke Republikei­nse stem nodig hebben. Ook die van de twee swing

voters of ‘twijfelaar­s’ Lisa Murkowski uit de staat Alaska en Susan Collins uit Maine. Zij zijn twee gematigde Republikei­nse senatoren – en vrouwen, bovendien.

 ?? © ap ?? Hoewel Donald Trump zijn kandidaat voor het Hooggerech­tshof voluit blijft steunen, vond Kavanaugh het toch nodig om met zijn vrouw via Fox zijn onschuld uit te schreeuwen.
© ap Hoewel Donald Trump zijn kandidaat voor het Hooggerech­tshof voluit blijft steunen, vond Kavanaugh het toch nodig om met zijn vrouw via Fox zijn onschuld uit te schreeuwen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium