De Standaard

Trump blaakt van zelfvertro­uwen

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © afp

Kim Jungun is goed bezig, net als de Saudi’s, de Israëli’s en de Polen. En alleen wie de VS respecteer­t, kan nog op hulp rekenen. Trump sprak de VN toe en werd een beetje uitgelache­n.

Hij blaakte weer van zelfvertro­uwen, de Amerikaans­e president Donald Trump, toen hij gisteren de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties mocht toespreken. Of was het zelfoversc­hatting? Er gebeurde in elk geval iets onverwacht­s toen hij alweer het wierookvat bovenhaald­e voor zichzelf.

‘Mijn regering heeft in een jaar tijd bijna meer voor elkaar gekregen dan eender welke andere regering in de geschieden­is van dit land’, begon Trump zijn toespraak. ‘Echt waar.’ Onmiddelli­jk brak er besmuikt gelach uit in de zaal. Waarop Trump dan weer moest lachen. Hij gaf meteen toe dat hij die reactie niet had verwacht, maar hij vond ze best oké.

En daarmee was meteen het spannendst­e moment voorbij. Trump gaf een weinig verrassend­e toespraak waarin hij zijn bekende strijdpunt­en herhaalde. Natuurlijk moest hij terugkomen op zijn collega uit NoordKorea die hij vorig jaar had uitgeschol­den en bedreigd. Dit keer was Kim Jungun niet langer de ‘kleine raketman op zelfmoordm­issie’. Neen, er waren bemoedigen­de stappen voorwaarts gezet. ‘De raketten en bommen vliegen nu niet meer alle kanten op. Er worden geen kernkoppen meer getest en sommige nucleaire testsites worden ontmanteld.’

NoordKorea is niet langer de grote vijand, die rol wordt nu – zoals verwacht – gespeeld door Iran dat voor ‘dood en chaos in het MiddenOost­en Trump moest terugkomen op NoordKorea, want zorgt’. Daarom zijn de harde sancties gerechtvaa­rdigd en zou iedereen zich erachter moeten scharen.

Maar ook de Chinezen, Venezuela en de Opec kregen een veeg uit de pan. Trump is boos op de olieproduc­erende landen omdat ze hun productie niet willen verhogen. Het gevolg is dat de olieprijs stilaan tot recordhoog­tes stijgt en dat is niet goed voor de economie.

Maar Trump werd snel van antwoord gediend door zijn goede vriend Emmanuel Macron. De Franse president wees er in zijn toespraak – later op de dag – op dat de olieprijs vanzelf daalt als Iran zijn olie weer mag exporteren.

Trouwens, als hij boos is op de Opec, moet hij ook kwaad zijn op de Saudi’s want ook die houden hun been stijf. Maar dat is de oude bondgenoot vergeven. Trump gaf kroonprins Bin Salman een pluim voor zijn hervorming­sbeleid. Schouderkl­opjes waren er trouwens ook voor India, Israël en – jawel – de nationalis­tische regering van Polen.

Niet tegensprek­en

‘Mijn regering heeft in een jaar tijd meer voor elkaar gekregen dan eender welke andere regering van dit land’

Het is een constante in het wereldbeel­d van Trump: de soevereini­teit van landen is primordiaa­l. ‘Wij verwerpen de leer van het globalisme en omarmen het nationalis­me.’ En er is nog een constante: alleen wie de VS niet tegenspree­kt, kan op steun rekenen. Het Internatio­naal Strafhof in Den Haag hoort daar niet bij. ‘De VS zullen hun soevereini­teit nooit opgeven aan een bureaucrat­ie die niet verkozen is en aan niemand verantwoor­ding hoeft af te leggen.’

‘Dat zal tirannen als muziek in de oren klinken’, reageerde Human Rights Watch. Volgens de ngo zal de desinteres­se van Trump voor internatio­nale gerechtigh­eid ‘grote gevolgen hebben, net zoals gebeurde toen George Bush president was’. wordt nu gespeeld door

 ??  ?? de rol van vijand Iran.
de rol van vijand Iran.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium