De Standaard

Beaulieu-telg doet bod op eigen bedrijf

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Fred Debrock

Beaulieute­lg Stefaan Colle probeert via een bod op zijn eigen bedrijf zijn fiscale boete af te kopen. Het is een creatieve zet, maar allesbehal­ve risicovrij. Iedereen kan straks bieden op Nyobe.

Stefaan Colle van Nyobe (het vroegere Beaulieu Nylon) pakte gisteren uit met een originele constructi­e om de impasse te doorbreken die ontstaan is na zijn fiscale veroordeli­ng (DS 25 september). Nyobe, de garenfabri­kant van Colle, werd definitief veroordeel­d tot het betalen van naar schatting 103 miljoen euro voor belastingo­ntwijking via Zwitserlan­d. Meer dan de helft van de boete bestaat uit verwijlint­resten.

Nyobe kan die som niet betalen, waarop het bedrijf beschermin­g tegen schuldeise­rs aanvroeg. Het dossier wordt volgende donderdag behandeld door de rechtbank van koophandel.

Colle probeert via het concordaat niet de vennootsch­ap te redden, wel de commerciël­e activiteit en de werkgelege­nheid. Dat doet hij via een bod op het handelsfon­ds met overname van de tewerkstel­ling en de arbeidscon­tracten. Het geld komt in de praktijk bij de fiscus terecht, die als bevoorrech­te schuldeise­r zo’n 103 miljoen te goed heeft. Hoeveel Colle gaat bieden, is niet bekend. Het zal in elk geval minder dan 103 miljoen zijn.

Doordat hij op het handelsfon­ds biedt, moet hij minstens de bedrijfswa­arde van de handelsact­iviteit bieden. Het bod moet ook voldoende aantrekkel­ijk zijn om de fiscus te overtuigen. Die kan het bod wegstemmen. Voor de fiscus is het van belang dat er veel bieders komen. Colle zelf hoopt natuurlijk dat alleen hij biedt en zo een doorstart kan nemen én tevens zijn fiscale boete heeft afgekocht. De techniek komt erop neer dat Colle een soort minnelijke schikking voorstelt na veroordeli­ng.

De rechtbank van koophandel Gent, afdeling Oudenaarde, moet nu beslissen of ze deze gerechteli­jke reorganisa­tie toestaat. Vervolgens moeten de schuldeise­rs stemmen over het plan.

De vraag is welke prijs de fiscus zal willen ontvangen. ‘Het is de lokale ontvanger die dit opvolgt. Die zal natuurlijk de juridische dienst en zijn hiërarchie raadplegen’, zegt belastingw­oordvoerde­r Francis Adyns.

Chinezen

Volgens specialist­en is er in deze geen misbruik van procedure. ‘De vennootsch­ap Nyobe kan de schuld niet betalen. Het alternatie­f is het faillissem­ent. Je kan niemand verplichte­n het kapitaal van het bedrijf te verhogen’, zegt een expert in gerechteli­jke reorganisa­ties.

Het grootste risico voor Colle is dat andere partijen op zijn fabriek bieden. ‘Men is bang dat pakweg Chinezen de fabriek kopen’, zegt Michel Roman van de vakbond ACV. Gisteren circuleerd­e ook al de naam van het Britse Victoria. De fabriek van Colle is tamelijk uniek omdat ze nylongaren vervaardig­t. Dat wordt gebruikt voor de productie van zacht tapijt (polyamide). Tapijtfabr­ikanten die zich verticaal willen integreren, zouden een bod kunnen doen op de groep, maar ook groepen die in de grondstoff­enmarkt actief zijn. De rechtbank zal een mandataris aanstellen die publicitei­t moet maken voor een mogelijk bod. Commerciee­l is het plan van Colle ook al niet eenvoudig. De gerechteli­jke reorganisa­tie creëert onrust bij de leverancie­rs en het personeel. Dat laatste werd al gerustgest­eld en het bedrijf verzekert ook zijn leverancie­rs dat ze betaald zullen worden. ‘We zullen wellicht gehoord worden tijdens de procedure voor de rechtbank. Ik begrijp van Nyobe dat ze op onze steun rekenen’, zegt Roman. Door de aanvraag van de gerechteli­jke reorganisa­tie heeft Nyobe al tijdelijk beschermin­g tegen schuldeise­rs. De fiscus kan dus voorlopig geen beslag leggen, waardoor Colle het initiatief behoudt. Het lijkt evident dat bedrijven die met Nyobe zaken doen, hoe dan ook voorlopig boter bij de vis zullen vragen.

Colle koopt via een omweg zijn eigen fiscale schuld af

Stefaan Colle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium