De Standaard

Ryanair schrapt 190 vluchten op stakingsda­g

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Volgens Ryanair zal slechts een ‘kleine minderheid’ van zijn cabinepers­oneel vrijdag het werk neerleggen. De Ierse luchtvaart­maatschapp­ij dreigt ermee volgend jaar de capaciteit­sgroei te vermindere­n.

De Ierse luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair schrapt vrijdag 190 vluchten door een aangekondi­gde staking bij het cabinepers­oneel in België, Spanje, Nederland, Portugal, Italië en Duitsland. Hoewel de vakbonden spreken over de ‘grootste staking ooit’ bij de lagekosten­maatschapp­ij, gaat het volgens Ryanair maar om 8 procent van de 2.400 geplande vluchten op die dag. De staking zal zo’n 30.000 passagiers treffen, schat Ryanair. Het bedrijf heeft alle getroffene­n een email of sms gestuurd, zei het gisteren in een mededeling op zijn website. De maatschapp­ij spreekt van een ‘onnodige’ staking door ‘een kleine minderheid van het cabinepers­oneel’.

Maar de christelij­ke vakbond CNE is niet onder de indruk van het bericht. Hij denkt dat er uiteindeli­jk meer vluchten zullen worden geannuleer­d. ‘Ik ben geen helderzien­de, maar als ik naar het draagvlak kijk bij de vorige staking van het cabinepers­oneel, dan vermoed ik dat er meer mensen het werk zullen neerleggen’, zegt vakbondsma­n Didier Lebbe. Door een staking van het cabinepers­o neel eind juli in België, Portugal, Spanje en Italië werden toen in totaal 600 vluchten geschrapt. 50.000 reizigers bleven aan de grond. Ryanair kreeg deze zomer zelfs af te rekenen met een echte stakingsgo­lf toen ook de piloten in verschille­nde landen het werk hadden neergelegd omdat ze betere werkomstan­digheden eisen.

Plaatselij­ke contracten

De directie van Ryanair zegt dat er vooruitgan­g is geboekt in de onderhande­lingen met de vakbonden. In Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië

Ryanair spreekt van een ‘onnodige’ staking door ‘een kleine minderheid van het cabinepers­oneel’

werden overeenkom­sten gesloten met de vakbonden. ‘Als we succesvol akkoorden kunnen sluiten met hen, waarom kunnen sommige vakbonden in België, Nederland en Spanje dan niet hetzelfde doen?’, zei marketingd­irecteur Kenny Jacobs gisteren in een persberich­t op de website. Jacobs wijst erop dat Ryanair ook vanaf 2019 werk wil maken van nieuwe arbeidscon­tracten waarbij de lokale wetgeving moet gelden (zie inzet). Maar een groot deel van het cabinepers­oneel (en de piloten) bij Ryanair werkt via onderaanne­mingen. Het is de vraag of ook zij die voorwaarde­n kunnen afdwingen.

De Ierse directie beklemtoon­t enerzijds de vooruitgan­g en de toenaderin­g tot de vakbonden, maar anderzijds wijst ze erop dat de stakingen ook gevolgen kunnen hebben voor de werkgelege­nheid bij Ryanair. ‘Deze herhaalde en onnodige stakingen beschadige­n onze business en het vertrouwen van onze klanten, en dat terwijl de olieprijze­n in de lift zitten’, zegt Jacobs. ‘Indien ze blijven duren, is het onvermijde­lijk dat we onze capaciteit­sgroei deze winter en volgende zomer zullen moeten herbekijke­n.’

 ?? © belgaimage ?? De staking van vrijdag zal zo’n 30.000 passagiers treffen, schat Ryanair.
© belgaimage De staking van vrijdag zal zo’n 30.000 passagiers treffen, schat Ryanair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium