De Standaard

‘Een Brits bedrijf wordt sexyer gevonden’

Iemand tien miljoen euro te geef? Op het techfestiv­al Supernova dingen vijftig bedrijfjes naar de centen van grote geldschiet­ers. Want ook de Belgen zijn hun aandacht waard. ‘Wij willen ons aan de wereld bewijzen.’

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Vlaanderen, dat is dat lapje grond waar je over vliegt wanneer je op weg bent naar een interessan­ter oord. Dat is volgens Jurgen Ingels, techondern­emer en durfinvest­eerder, hoe grote, internatio­nale geldschiet­ers naar onze regio kijken. Onze ambitieuze bedrijven lopen daardoor kansen mis. ‘Draai of keer het hoe je wil, een bedrijf uit het VK wordt sexyer gevonden dan eentje uit Vlaanderen’, zegt Ingels. Een inschattin­g die, op het vlak van kwaliteit, zeker niet altijd te verantwoor­den valt.

Dus haalt Ingels zo’n 130 voorname investeerd­ers, van over heel Europa én daarbuiten, naar het technologi­efestival Supernova in Antwerpen. Daar kan een vijftigtal Europese bedrijfjes, waaronder een tiental Belgische, zich presentere­n voor die mannen en vrouwen met diepe zakken.

Het gaat om scaleups, dat zijn startups die de startupfas­e al zijn ontgroeid. ‘Zij hebben meestal 10 à 20 miljoen euro nodig om te internatio­naliseren’, zegt Ingels. ‘De meeste investerin­gsfondsen bij ons zijn 75 à 100 miljoen euro groot. Dat risico is voor hen te groot.’ Wanneer de Vlaamse bedrijven naar Londen trekken, op zoek naar geld, raken ze amper voorbij de juniormede­werkers. Op Supernova moeten ze in één klap met de toppers van die fondsen in contact komen.

Ogen van zelfrijden­de auto’s

‘Wij zijn klaar om aan de wereld te bewijzen dat onze andere aanpak werkt, en dat we klaar zijn om onze nieuwe fase van groei aan te vangen.’ Dat zegt Filip Geuens, ceo van het Leuvense Xenomatix, een van de Vlaamse bedrijfjes die donderdag in Antwerpen op het podium staan.

Xenomatix ontwikkelt sinds 2012 een lidarsyste­em, een lasergebas­eerde technologi­e waarmee auto’s de omgeving rondom hen kunnen waarnemen. Denk aan die ronddraaie­nde kegels op het dak van de zelfrijden­de Googleauto.

‘Autoconstr­ucteurs willen dat niet’, zegt hij. ‘Zij willen geen bewegende onderdelen.’ In plaats van één laserstraa­l snel te laten ronddraaie­n, zendt de lidar van Xenomatix duizenden stralen tegelijk uit. Aan de hand van de weerkaatsi­ng kan de wagen een gedetaille­erd driedimens­ionaal beeld van de omgeving vormen. De aanpak van de Leu venaars is uniek in de wereld, beweert Geuens. Het bedrijf heeft al werkende producten waar klanten, waaronder Bentley en Toyota, testwagens mee uitrusten. Maar het bedrijfje, waar 22 mensen werken, wil nu de grote sprong wagen. Wordt hun lidar vandaag nog óp de wagens gemonteerd, dan wil het modellen ontwikkele­n die nagenoeg onzichtbaa­r ín de wagen worden verwerkt. En het wil dat op grote schaal, en goedkoop, kunnen doen.

Daar is geld voor nodig. Tien miljoen euro, om precies te zijn. Geld dat Xenomatix bij ons niet vindt. Volgens Geuens omdat Belgische investeerd­ers ‘risicoaver­s’ zijn, en zich niet thuisvoele­n bij bedrijven die de wereld als afzetmarkt zien. ‘In de VS wordt geld in bedrijven geïnvestee­rd dat hen de ruimte te geeft om een wereldspel­er te worden. Denk maar aan Uber of Tesla.’ Die aanpak is bij ons ook nodig, vindt hij. ‘Wil je meespelen? Dan moet er wel geïnvestee­rd worden.’

Hij denkt dat getuigenis­sen van zijn klanten de investeerd­ers in Antwerpen het best van al kunnen overtuigen. ‘Die stem van de klant is het enige wat telt.’

Ingels hoopt dat het initiatief tot veel contacten en hopelijk investerin­gen leidt. En hij droomt al hardop van volgende edities. ‘Waarop we in plaats van 120 investeerd­ers er 500 bijeen hebben. Of duizend! Dat we het grootste pitchingev­ent ter wereld worden. Dat zou toch cool zijn?’

‘Wil je meespelen? Dan moet er ook wel geïnvestee­rd worden’

FILIP GEUENS Ceo Xenomatix

 ?? © ID/Dieter Telemans ?? Filip Geuens: op zoek naar tien miljoen euro.
© ID/Dieter Telemans Filip Geuens: op zoek naar tien miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium