De Standaard

Steeds meer eerstejaar­s schrijven zich in aan VUB

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX © amg

De Vrije Universite­it Brussel (VUB) telt dit jaar negen procent meer inschrijvi­ngen van eerstejaar­s dan het vorige academieja­ar. Gisteren vond de plechtige opening van het academieja­ar plaats. Een openluchtf­eest in het Warandepar­k verving de traditione­le receptie.

Voorafgaan­d aan de academisch­e opening trokken dit jaar honderden academici en studenten samen in een fietskarav­aan van de campus in Etterbeek naar de Bozar. In haar openingsre­de daar had rector Caroline Pauwels het over de bedreiging­en van de wetenschap, onder meer door neptijdsch­riften en populistis­che leiders die wetenschap­pe lijke inzichten die hen niet goed uitkomen, afdoen als fake of vals.

Pauwels schetste ook de positieve ontwikkeli­ngen in de wereld. ‘Als we vandaag langer leven, als we vandaag gezonder en welvarende­r zijn, dan hebben we dat in belangrijk­e mate te danken aan de kracht van de wetenschap’, klonk het.

STEMrichti­ngen

Tijdens de academisch­e zitting raakten ook de inschrijvi­ngscijfers van dit jaar bekend. Daaruit blijkt dat het aantal inschrijvi­ngen van eerstejaar­s aan de VUB behoorlijk blijft toenemen. Vorig jaar stond de teller op dit moment van het jaar op 1.366, dit jaar staat die al op 1.483. Dat is een stijging van bijna negen procent. Opvallend is dat de zogenaamde Stemrichti­ngen (wetenschap, technologi­e, techniek en wiskunde, red.) het goed doen.

Engelstali­ge opleidinge­n

De faculteit Wetenschap­pen en Bioingenie­urswetensc­happen groeit, van 138 naar 172 eerstejaar­s, met bijna een kwart. Eenzelfde stijging wordt genoteerd bij de Ingenieurs­wetenschap­pen (van 116 naar 145 inschrijvi­ngen). Het aantal nieuwe studenten voor Geneeskund­e en Farmacie groeit met bijna tien procent, van 144 naar 158.

Ook de Engelstali­ge opleidinge­n blijven het goed doen. Na het succes van het twee jaar geleden opgestarte Social Sciences slaat ook de nieuwe bachelor Business Economics aan. De teller staat daar nu al op 56 studenten.

‘Opvallend is dat de richting Letteren en Wijsbegeer­te over haar dieptepunt heen is: dit jaar valt een groei te noteren van 92 naar 98 eerstejaar­sstudenten, wat neerkomt op een groei van 6,5 procent’, vertelt VUBwoordvo­erder Sicco Wittermans.

‘Die stijgingen zijn positief. Wel moeten we erop toezien dat de professore­n en de accommodat­ie meegroeien.’ Met het Project XY, dat voorziet in 650 nieuwe studentenk­oten, veertien leslokalen en auditoria, lijkt de VUB op dat vlak op de goede weg.

Uit Brussel of de Rand

Bij de eerstejaar­sstudenten zijn er weer meer vrouwelijk­e bachelorst­udenten. Naar schatting zestig procent van de eerstejaar­s komt uit Brussel of de Rand.

Na afloop van de academisch­e opening konden de studenten in

plaats van naar een traditione­le receptie voor het eerst naar een openluchtf­eest in het Warandepar­k. Zwangere Guy, Juicy en DC Salas zorgden er voor het muzikale vuurwerk.

‘Door de receptie te vervangen door een openluchtf­eest blijven we de verbinding met de stad promoten’, zegt de VUBwoordvo­erder.

‘Het aantal professore­n en de accommodat­ie moeten meegroeien met het aantal studenten’

SICCO WITTERMANS VUB-woordvoerd­er

‘Als we vandaag gezonder en welvarende­r zijn, dan hebben we dat te danken aan de kracht van de wetenschap’

CAROLINE PAUWELS VUB-rector

 ??  ?? De studenten konden in het Warandepar­k terecht voor enkele optredens.
De studenten konden in het Warandepar­k terecht voor enkele optredens.
 ?? © bdw ?? VUBrector Caroline Pauwels: tenschap wordt bedreigd. we
© bdw VUBrector Caroline Pauwels: tenschap wordt bedreigd. we

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium