De Standaard

Acht camera's gepland aan voetbalsta­dion

- VAN ONZE MEDEWERKER DIRK VAN DE GAER © belga

De stad Diest laat aan de achterzijd­e van het voetbalsta­dion acht bewakingsc­amera's plaatsen. Die moeten de kleine criminalit­eit daar helpen voor te komen.

‘Het is een gebied met weinig sociale controle’, zegt burgemeest­er Jan Laurys (DDS). ‘Door de afgelegen ligging, de aanwezighe­id van een skateterre­in en andere sportaccom­modatie en de nabijheid van het domein Halve Maan wordt het Warandepar­k door de politie beschouwd als een gebied dat speciale aandacht moet krijgen.’

Achterkant tribune

Ondanks verhoogde aandacht van de politie werd er al een aantal feiten van (kleine) criminalit­eit vastgestel­d. In 2017 ging het om acht feiten. Dit jaar werden er vijf feiten geregistre­erd. Het betrof hangjonger­en.

‘De camera's worden per twee aan de muur aan de achterzijd­e van de hoofdtribu­ne bevestigd’, zegt Laurys. ‘Zo wordt de volledige zone aan die kant van het stadion in het oog gehouden.’

De oppositie heeft vragen bij de plaatsing van de camera's. ‘Ze zijn gericht op de zone vlak bij de buitenmuur van de tribune en niet op het basketbalv­eld en het skateterre­in. Dat is de kat bij de melk zetten’, zegt Renaat Rijnders (NVA). ‘Op die plaatsen is nochtans ook sprake van vandalisme.’ Open VLD vindt de timing van de plaatsing van de camera's heel verdacht.

Burgemeest­er Laurys vreest zelf ook een neveneffec­t van de camera's. ‘De kans bestaat dat de criminalit­eit zich verplaatst’, zegt hij. ‘We houden nog drie camera's extra achter de hand om de doorgangen in de tribune in de gaten te kunnen houden.’ Burgemeest­er André Peeters en schepen Gwendolyn Rutten hebben eergistere­n een hevige discussie gehad over het ontslag van Christel Verlinden.

Dat het er ging stuiven op de eerste gemeentera­ad na het zomerreces was te verwachten. Het begon bij punt 1 van de agenda, het vrijwillig ontslag van schepen Christel Verlinden (Open VLD) en de vraag naar uitleg door raadslid Annick Geyskens (NVA). Verlinden stapte op 7 september op nadat bekend was geraakt dat ze examenvrag­en had doorgegeve­n aan een stadsarbei­der. Ze deed dat naar eigen zeggen om de man te steunen, omdat ze vernomen had dat burgemeest­er André Peeters (CD&V) aan de jury zou gevraagd hebben de man te doen zakken, iets wat Peeters stellig ontkent.

Het was de burgemeest­er die op 6 september schepen Gwendolyn Rutten (Open VLD) informeerd­e over screenshot­s die hij had ontvangen van smsverkeer tussen twee stadsarbei­ders eind 2017, waaruit bleek dat één van beiden van Verlinden de vragen had ontvangen voor een examen bij de stad Aarschot. Na een gesprek met Rutten besloot Christel Verlinden op te stappen.

‘Ik kreeg in februari melding van een arbeider dat schepen Verlinden examenvrag­en voor een procedure voor statutaris­ering van arbeiders zou hebben doorgespee­ld’, zegt de burgemeest­er.

‘Ik heb, gezien de toch wel zware beschuldig­ing, gevraagd of er hiervan onweerlegb­are bewijzen waren. Op 10 augustus vond ik op mijn bureau een gesloten omslag met daarin screenshot­s. Gezien de impact wou ik er eerst nog een tijdje over nadenken en heb ik uiteindeli­jk op 6 september beslist de zaak aan te kaarten bij de nationale voorzitter van Open VLD, sche Nationaal Open VLDvoorzit­ter en Aarschots schepen Gwendolyn Rutten. pen Rutten. Het ontslag van Verlinden heeft zij dan ook puur aan zichzelf te wijten’, zegt Peeters.

Tirade

‘Het klopt dat ik op 6 september door de burgemeest­er werd gecontacte­erd’, reageert Rutten. ‘Ik heb collega Verlinden hierover bevraagd en ze gaf de feiten toe. Christel heeft haar verantwoor­delijkheid genomen en vrijwillig ontslag gegeven. Ik heb dan, zoals het hoort, de zaak overgemaak­t aan het parket en aan Binnenland­se Zaken. Iets wat de burgemeest­er zelf had moeten doen.’

‘Het lijkt me dan ook wel verdacht veel op een uitschakel­ing net voor de verkiezing­en. Maar het parket zal hier wel een oordeel over vellen.’ Ze vroeg ook waarom het stadsbestu­ur nog geen onderzoek begonnen was naar de wijze waarop Verlinden aan die examenvrag­en geraakt was.

Daarop volgde een tirade heen en weer met verwijten van politieke beschadigi­ngsstrateg­ieën.

‘Het lijkt verdacht veel op een uitschakel­ing net voor de verkiezing­en’

GWENDOLYN RUTTEN Schepen

Bedrijf Ecoworks wordt nieuwe stadsambas­sadeur

De stad Vilvoorde heeft gisteren Ecoworks aangesteld als nieuwe stadsambas­sadeur. Dat Vilvoords bedrijf is gespeciali­seerd in het duurzaam ontwerpen, bouwen en onderhoude­n van zowel groendaken, groengevel­s als zwemvijver­s en volgt auteur, televisiep­resentator en choreograa­f Ish Ait Hamou op als Vilvoords stadsambas­sadeur.

‘De natuur opnieuw een plek geven in de stad en de dichtbebou­wde omgeving, maar tegelijk ook de bestaande natuur beschermen via duurzame en ecologisch­e oplossinge­n, zijn een voorbeeld van hoe economie en milieu succesvol hand in hand gaan’, zegt Vilvoords burgemeest­er Hans Bonte (SP.A) die Ecoworks als ‘een sterk en lovenswaar­dig voorbeeld’ omschrijft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium