De Standaard

Een exit uit de Brexit

‘A Brexit is a Brexit’, ‘No deal is better than a bad deal’. De oneliners zijn oké, maar of die de uitweg uit de impasse waarschijn­lijker maken, daarvan is FRANS VANISTENDA­EL niet overtuigd.

-

Toen Theresa May deze gevleugeld­e woorden sprak: ‘A Brexit is a Brexit’, wist niemand wat ze daarmee precies bedoelde. Dat werd deze zomer duidelijk, toen ze haar Chequerspl­an ontvouwde. ‘Brexit’ betekent dat GrootBritt­annië voor goederenve­rkeer dezelfde rechten heeft als alle andere lidstaten van de Unie, maar voor betwisting­en niet meer onderworpe­n is aan de rechtsmach­t van het Europees Hof van Justitie. De Europese vrijheid van diensten en personenve­rkeer verdwijnt en wordt vervangen door een andere regeling die nog onderhande­ld moet worden. GrootBritt­annië is niet langer lid van de Europese Unie, maar heeft, in tegenstell­ing tot andere nietleden, toch geprivileg­ieerde toegang tot de Unie, zónder dat het haar regels hoeft te volgen.

Het is niet verwonderl­ijk dat de andere lidstaten met misprijzen reageerden toen May dat voorstel op de top van Salzburg probeerde te slijten. In eigen land verduideli­jkte ze haar standpunt daarna: ‘No deal is better than a bad deal.’ Met die uitspraak heeft ze voor het kamp van de harde brexiteers gekozen, die alle Europeesre­chtelijke bindingen met de Unie willen verbreken.

Dit is nu haar uitleg: de uitslag van het referendum heeft GrootBritt­annië buiten de Unie geplaatst. En zelfs het eerbiedwaa­rdige en democratis­che Britse parlement mag niet raken aan de wil van het volk. Wat May aan Europa voorstelt, is niet meer en niet minder dan de ontmanteli­ng van de Europese Unie, met als enige doel de Britten toegang te geven tot die Unie, onder hun voorwaarde­n. Met dat standpunt heeft May haar politieke positie in GrootBritt­annië veiliggest­eld. Maar zo geeft ze EUhoofdond­erhandelaa­r Michel Barnier amper onderhande­lingsmarge.

Britse trots

Twee emoties hebben tot de keuze voor de Brexit geleid: angst voor de immigratie­golf van buiten, maar ook van binnen de Europese Unie. En Britse nationale trots. Britten willen dat we het Verenigd Koninkrijk opnieuw als een grootmacht beschouwen die aan geen enkel andere (Europese) autoriteit onderworpe­n is.

Met angst voor immigratie staan de Britten niet alleen. Miljoenen andere Europeanen delen die gevoelens en verzetten zich tegen immigratie van buiten de Europese Unie. Onderhande­lingen en een akkoord daarover zijn mogelijk zonder de Unie te moeten verlaten. Voor immigratie van burgers uit de Europese Unie, vooral OostEurope­anen, ligt de zaak moeilijker, vanwege het vrij verkeer van personen binnen de Unie. Maar ook hier gaan er stem men op voor regels en beperkinge­n. Denk maar aan de protesten tegen vrachtwage­nchauffeur­s en bouwvakker­s uit OostEuropa.

Onenigheid over die punten is geen reden om de Unie te verlaten en alle bruggen op te blazen. Nationale trots is een ander probleem. Als de Britten de regels van de Europese Unie, afgedwonge­n door het Europees Hof van Justitie, niet langer willen volgen, zijn er maar twee oplossinge­n mogelijk: uittreden of je, zoals Noorwegen, als nietlid aan de regels onderwerpe­n.

Volg Noorwegen (tijdelijk)

We zijn minder dan een halfjaar verwijderd van 29 maart 2019, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaat. Er is te weinig tijd om nog een nieuwe compromis uit te dokteren. We weten hoelang het duurt om een handelsver­drag te sluiten. Je moet tijd kopen om een oplossing te vinden die nog niet bestaat. Dat kan door de termijn voor uittreding te verlengen, zelfs voor onbepaalde tijd, en door voorlopig over te stappen op dezelfde regeling als Noorwegen. Noorwegen is geen lid, maar heeft wel dezelfde voordelen en verplichti­ngen. Het heeft een andere rechtbank dan het Hof van Justitie, maar die volgt dezelfde Europese regels.

Dat is een voorstel dat op langere termijn alle onderhande­lingsmogel­ijkheden van een harde of zachte Brexit openlaat, maar over een halfjaar een catastrofe vermijdt. Want ‘no deal’ is de hardste Brexit en de allerslech­tste deal die er is, zowel voor de Britten als voor de Unie.

Wat Theresa May aan Europa voorstelt, is niet meer en niet minder dan de ontmanteli­ng van de Europese Unie

 ?? Emeritus hoogleraar fiscaal recht (KU Leuven).
Dat Theresa May en de EU het over enkele punten niet eens raken, is nog geen reden om alle bruggen op te blazen. Als ze meer tijd kopen, kunnen ze een catastrofe vermijden. ?? FRANS VANISTENDA­ELWie? Wat?
Emeritus hoogleraar fiscaal recht (KU Leuven). Dat Theresa May en de EU het over enkele punten niet eens raken, is nog geen reden om alle bruggen op te blazen. Als ze meer tijd kopen, kunnen ze een catastrofe vermijden. FRANS VANISTENDA­ELWie? Wat?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium