De Standaard

WARMER WORDT HET NIET

- MARC REYNEBEAU is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Nu is het alleen nog wachten op het advies om met zijn allen maar weer eenpansger­echten te gaan kokkerelle­n, mocht het in november gaan spannen met de elektricit­eitsvoorzi­ening, zoals toenmalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) eind 2014 had bedacht. Toen werd de energiepol­itiek evenzeer als een eenpansger­echt opgewarmd, met atoomenerg­ie als belangrijk­ste ingrediënt. En dat kliekje staat vandaag nog altijd op het vuur te sudderen.

Tot het weer misloopt, zoals nu. Waarop federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) slechts kan stellen, zoals ze eergistere­n deed, dat ze ‘geschokt’ is en dat ‘niemand dit had verwacht’. Wat ze zo ‘extreem choquerend’ vond, was dat haar pas eind vorige week duidelijk was geworden dat niet alleen de nucleaire centrale Tihange 2, maar ook Tihange 3 langer dicht zal blijven dan voorzien, onder meer omdat er betonrot is vastgestel­d.

Hoewel, had echt ‘niemand’ dat verwacht? Het Fanc, het federale agentschap dat toezicht houdt op onder meer de atoomcentr­ales, heeft het probleem al enkele maanden lang in de smiezen. Half juni was al duidelijk dat Tihange 3, nadat die centrale een onderhouds­beurt had ondergaan, niet eind die maand weer kon worden opgestart. Het heette dat dit pas eind september zou gebeuren. Daarop meldde een woordvoerd­er van het Fanc prompt dat Tihange 3 nog ‘veel langer zal stilliggen dan oorspronke­lijk gedacht’, onder meer omdat bij uitbater Engie Electrabel de oorspronke­lijke bouwplanne­n van de centrale zoek zijn (DS 12 juli).

Kennelijk drong dat inzicht pas eind vorige week ook tot minister Marghem door. Slechts enkele weken eerder besliste ze dat het helemaal niet nodig was om voor deze winter te investeren in een strategisc­he reserve in de elektricit­eitsproduc­tie. Want, zo meende ze, alles zit snor als zes van de zeven atoomcentr­ales in België wel degelijk in bedrijf zijn. Om die inschattin­g correct te beoordelen, is het twijfelen tussen schuldig verzuim en goedgelovi­g optimisme.

Nu blijkt dat alvast in november – hout vasthouden – slechts één centrale de stopcontac­ten van stroom zal voorzien. Dat is Doel 3, een van die centrales met scheurtjes in het reactorvat.

De rekensom is nochtans eenvoudig. Aan de ene kant slaagt de Belgische politiek er maar niet in om principiee­l af scheid te nemen van de nucleaire energie. Het voorbehoud zat er al ingebakken in 2003, bij de eerste beslissing voor een kernuitsta­p vanaf 2015. Want de bevoorradi­ngszekerhe­id moest wel gegarandee­rd blijven. Maar ook het Energiepac­t van de huidige centrumrec­htse coalities hakt de knoop van een definitiev­e uitstap tegen, nu, 2025 niet door. Volgens premier Charles Michel (MR) zal het zelfs ‘extreem moeilijk’ worden om die datum te halen. Want eerst moet, net zoals het in 2003 klonk, de bevoorradi­ngszekerhe­id vaststaan.

De andere kant van dit energiebel­eid is dat in het anderhalf decennium dat sinds 2003 is verstreken, de onzekerhei­d op de lange termijn bleef bestaan, vooral voor investeerd­ers. Dat leidde ertoe dat te weinig geld kon gaan naar de uitbouw van alternatie­ve en duurzame energiebro­nnen. Terwijl de bestaande kerncentra­les ondertusse­n, erg voorspelba­ar, last van hun leeftijd begonnen te krijgen – en de bevoorradi­ngszekerhe­id nu weer meer dan ooit dubieus is.

De politiek zit ermee gevangen in een cirkelrede­nering, die eindigt in het tegendeel van wat ze hoopte te bereiken. Dat illustreer­t vooral hoe de politiek nooit greep kon of wilde krijgen op het energiebel­eid. Het is niet eens de vrije markt waaraan de overheid dat overliet. Tenslotte legde ze al haar eieren in het mandje van Engie Electrabel, dat de politiek via medebeheer in intercommu­nales of btwheffing­en mee liet profiteren van de hoge prijzen, dat in de productie welhaast een monopolist is, dat weinig was gesteld op medespeler­s in de productie, dat niet erg gesteld is op de ‘interconne­ctie’ om tekorten met import te compensere­n en dat niet graag ziet hoe anderen via hernieuwba­re energie zijn dominantie op de Belgische energiemar­kt in het gedrang brengen.

De regering wilde, misschien omdat er verkiezing­en in aantocht zijn, de burger wat extra centen op de elektricit­eitsfactuu­r besparen door geen strategisc­he reserve aan te leggen. Maar uiteindeli­jk zal de rekening toch in diens pannetje belanden. Eventueel in de vorm van ongemak deze winter, zeker in de vorm van elektricit­eit die duurder dan ooit betaald zal moeten worden.

Het gedrag van de regering getuigt ofwel van schuldig verzuim, ofwel van naïviteit

Marc Reynebeau

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium