De Standaard

Wat is verlichtin­g? (bis)

-

De discussie in deze krant over de verlichtin­g legt het gebrek aan concrete kennis over het onderwerp bloot. In de reacties op de column van Tinneke Beeckman (DS 20 september) hanteren zowel Magaly Rodríguez García en Joren Janssens als Johan Temmerman (DS 24 september) geen minimale omschrijvi­ng van de verlichtin­g. Bovendien steken oude, lang weerlegde vooroordel­en en misvatting­en opnieuw de kop op.

Het is moeilijk om niet te denken aan de vraag die aan de oorsprong stond van een van de bekendste geschrifte­n over de verlichtin­g, Immanuel Kants Wat is verlichtin­g? (1784). De volledige vraag, die een geïrriteer­de tijdgenoot van Kant stelde, was: ‘Wat is verlichtin­g? Die vraag moet toch wel beantwoord worden vooraleer men begint te verlichten!’ Helaas.

De auteurs benadrukke­n het belang van zelfkritie­k en kritische zin. Ze vinden het belangrijk dat we het bestaan van ‘verschille­nde perspectie­ven’ erkennen en notitie nemen van ‘alternatie­ve invullinge­n van rede, kennis, vrijheid of waarheid’. Dat zijn bij uitstek dé waarden van de verlichtin­g. Vreemd dat die gebruikt worden in opiniestuk­ken waarin gewaarschu­wd wordt voor een verblindin­g door de verlichtin­g.

Nog vreemder is de verwarring tussen verlichtin­gswaarden en historisch­e kennis. We zouden ‘de blik moeten verbreden’ en ‘naast de geschieden­is van de westerse wereld ook die van andere regio’s moeten plaatsen’. Dat zou ons in staat moeten stellen om het verlichtin­gsdenken te ‘problemati­seren’. Waarom dat nodig is en wat dat überhaupt betekent, verduideli­jken Rodríguez García en Janssens niet. Dat de toepassing van verlichtin­gsidealen in de praktijk tot ongelijkhe­id en onderdrukk­ing heeft geleid, is uit de lucht gegrepen. Het is een claim die wetenschap­pelijk niet verantwoor­d is. De auteurs onderbouwe­n hun stelling op geen enkele manier: ze verwijzen niet naar feiten en evenmin naar uitspraken van verlichtin­gsdenkers.

In een tijd waarin in naam van de kritische zin op die manier aan verlichtin­gbashing (een term van de filosofe Susan Neiman) gedaan kan worden, is de verlichtin­g écht dood.

 ?? Filosoof, doceert over de verlichtin­g aan de ArtesisPla­ntijn Hogeschool. ??
Filosoof, doceert over de verlichtin­g aan de ArtesisPla­ntijn Hogeschool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium