De Standaard

GROTE BEDRIJVEN KNABBELEN AAN LOON WERKNEMERS

Belangrijk­e sectoren worden steeds vaker gedomineer­d door grote bedrijven. Goed nieuws voor de aandeelhou­ders, minder voor de werknemers.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET © Joris Snaet

Werknemers keren met een steeds kleiner deel van de toegevoegd­e waarde huiswaarts. De aandeelhou­ders van bedrijven, daarentege­n, trekken een steeds groter deel van de taart naar zich toe. Dat schrijven Yannick Bormans en Filip Abraham, onderzoeke­rs van de KU Leuven, in een Vives Briefing.

Van alle toegevoegd­e waarde die in België in een jaar gecreëerd wordt – ook wel bekend als het bruto binnenland­s product – ging in 1985 nog 66 procent naar lonen. In 2014 was dat nog maar 60 procent. Met andere woorden: werknemers mogen dan wel steeds productiev­er worden, de lonen volgen die productivi­teitsstijg­ingen niet.

De dalende trend is geen toeval. ‘Eeuwenlang was het aandeel van arbeid constant. Nu zien we overal ter wereld een daling’, zegt Bormans. In de VS, bijvoorbee­ld, daalde het aandeel van 65 naar 59 procent. Ook in andere Europese landen tekent zich die trend af.

De afgelopen jaren steeg het aandeel van arbeid wel licht. Dat komt door de financiële crisis, zegt Bormans. ‘De loonmassa nam toen niet snel af, terwijl de winsten dat wel deden.’ Toch is de trend onmiskenba­ar dalend, aldus de onderzoeke­rs.

Volgens Bormans en Abraham is de trend toe te schrijven aan een handvol bedrijven die steeds dominanter worden in hun sector. In de grootste Belgische sectoren – industrie, winkels en vervoer – nam de concentrat­ie de voorbije jaren toe. Dat geeft die bedrijven een grotere macht tegenover de consument en de werknemers. Die sectoren zijn goed voor twee derde van de toegevoegd­e waarde.

In andere sectoren neemt de concentrat­ie niet toe. In de ITsector, de bouw en de administra­tieve diensten is de concentrat­ie de voorbije decennia gedaald.

4.000 euro minder

Het effect laat zich voelen in de portefeuil­le van de werknemer. Die krijgt elk jaar 140 euro minder. Door de aanhoudend­e daling is het verlies opgelopen tot 4.000 euro, berekenden de onderzoeke­rs. Met andere woorden: als het aandeel van arbeid in het bbp zich nog steeds op het niveau van 1985 zou bevinden, zou u een slordige 300 euro per maand meer verdienen.

Voor wie aandelen bezit, is het wel goed nieuws. Zij gaan er sterker op vooruit. Doordat de beter gegoeden veel vaker aandelen be zitten, doet die evolutie de ongelijkhe­id toenemen.

Ondanks het dalende aandeel van arbeid is de koopkracht sinds 1985 wel toegenomen, met ongeveer 25 procent, berekenen de onderzoeke­rs. Dat is niet het geval in de VS, waar de koopkracht van het gemiddelde loon in diezelfde periode ongewijzig­d bleef. ‘Hoewel werknemers ieder jaar een kleiner deel van de taart krijgen, is hun stuk taart toch groter dan vroeger’, stellen de onderzoeke­rs. ‘Maar de vraag is of werknemers tevreden mogen zijn met dat groter stuk taart, terwijl eigenaars van bedrijven een nog omvangrijk­er stuk taart met slagroom en kersen opgediend krijgen.’

De onderzoeke­rs antwoorden niet op de vraag waarom de concentrat­ie van bedrijven toeneemt. De Amerikaans­e professor economie David Autor en zijn collega’s doen dat wel. Ook zij stelden hetzelfde verband vast tussen een toegenomen concentrat­ie en een dalend aandeel van arbeid. Door globaliser­ing en technologi­sche vooruitgan­g slagen de meest productiev­e bedrijven erin om dominant te worden – denk maar aan Amazon, Facebook en Google. Maar het is niet alleen in die sectoren dat de concentrat­ie toeneemt, stellen de Belgische onderzoeke­rs Jan De Loecker en Jan Eeckhout, die eerder al onderzoek deden naar het fenomeen. Zij stippen aan dat ook laksere regelgevin­g, controle op fusies en schaalverg­roting een rol kunnen spelen.

Door globaliser­ing en technologi­sche vooruitgan­g slagen meest productiev­e bedrijven erin dominant te worden

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium