De Standaard

’s Werelds beroemdste vulva heeft nu ook een gezicht

‘Een van de grootste mysteries van de kunstgesch­iedenis lijkt opgelost’, wordt gejubeld. Een Franse schrijver onthult wie het model was van Gustave Courbets meesterwer­k ‘L’origine du monde’.

- FRANK RENOUT

Schrijver Claude Schopp zat een tijd geleden te neuzen in de correspond­entie van Alexandre Dumas, de zoon van de gelijknami­ge schilder. Schopp kent de materie: hij schreef diverse boeken over Dumas junior én senior. Maar tijdens die zoektocht in oude documenten zag hij iets wat hij niet begreep. Dumas schreef in 1871 een brief aan George Sand, de bevriende schrijfste­r die hij vaak zelfs ‘mama’ noemde. Het ging over kunstschil­der Gustave Courbet, een tijdgenoot van Dumas en Sand.

Dumas had kritiek op de schilder. ‘Zelfs met je meest delicate penseel hoor je niet het interview met mademoisel­le Queniault (sic) van de Opéra te schilderen’, stond in een transcript­ie van de brief. Schopp las de woorden maar begreep er niets van. ‘Een “interview”? Dat klopt niet.’ Hij werd nieuwsgier­ig, besloot verder te speuren en ging naar de Biblio thèque Nationale de France in Parijs. Daar lag de echte brief van Alexandre Dumas.

‘Het was een openbaring’, aldus Schopp. In het authentiek­e handgeschr­even document zag hij dat Dumas niet het woord ‘interview’ had gebruikt, maar het woord

‘intérieur’. In de transcript­ie was een fout geslopen. Oftewel: Dumas vond het ongepast dat Courbet het ‘interieur’ van mademoisel­le Queniault had geschilder­d.

Minnares van diplomaat

Daarna was de optelsom snel gemaakt. Dumas refereerde aan het schilderij L’origine du monde dat Courbet een paar jaar daarvoor, in 1866, had gemaakt. Op het doek is de vulva en het deels naakte lichaam van een vrouw te zien. Die liggende vrouw, die – plat gezegd – haar ‘interieur’ toont – moest dus de genoemde mejuffrouw Queniault zijn.

Maar wie was zij dan? Ook dat raadsel werd snel opgelost. De TurksEgypt­ische diplomaat die het schilderij in 1866 bij Courbet had besteld, had een minnares: danseres Constance Quéniaux. Een naam met één accent en één letter verschil met de naam uit de brief. De minnares/danseres móést het model van de schilder zijn geweest.

‘Door de ontdekking van Schopp kunnen we nu toch wel met 99 procent zekerheid zeggen dat het model Constance Quéniaux was’, aldus Sylvie Aubenas van de Bibliothèq­ue Nationale de France (BNF).

Met zijn bezoek aan de bibliothee­k had Schopp een raadsel opgelost dat kunsthisto­rici al meer dan 150 jaar bezighield: wie was de vrouw die ‘de oorsprong van de wereld’ verbeeldde? ‘Eindelijk weten we het’, schreef de prominente Franse website Nouvelobs in een reactie. ‘Een van de grootste mysteries van de kunstgesch­iedenis

lijkt opgelost’, schreef de Britse krant The Guardian.

L’origine du monde wordt alom gezien als een van de grote meesterwer­ken uit de schilderku­nst. Het doek hangt prominent in Musée d’Orsay in Parijs maar werd destijds op bestelling gemaakt.

Halil Serif Pasha – ook bekend als Khalil Bey – woonde in de jaren 60 van de negentiend­e eeuw als Ottomaans diplomaat in ruste in Parijs. Hij was vermogend, gokte en verzamelde kunst. In de Franse hoofdstad leerde hij Gustave Courbet kennen. Het werk van de realistisc­he schilder sprak hem aan en hij kocht verscheide­ne doeken. Pasha bestelde onder meer

L’origine du monde om het toe te voegen aan zijn collectie erotische kunst.

Volgens de overleveri­ng was Constance Quéniaux een van de minnaresse­n van Pasha. Ze was vóór die tijd een redelijk succesvol danseres geweest bij de opera, weet Aubenas. In de bibliothee­k worden verscheide­ne foto’s van haar uit die tijd bewaard.

Quéniaux zou op een onbekende locatie ontbloot geposeerd hebben voor Courbet. De schilder ging met ‘lef en vrijmoedig­heid’ te werk, schrijft Musée d’Orsay in de begeleiden­de tekst bij het werk. ‘Dankzij de virtuosite­it van Courbet, zijn oog voor detail en de amberkleur­en is L’origine du monde allesbehal­ve een pornografi­sch werk.’’

Juiste kleur schaamhaar

Vele decennia lang is gespeculee­rd over de dame op het doek. Vaak werd Joanna Hiffernan genoemd, een Ierse minnares van Courbet in 1866. Ook de naam Jeanne de Tourbey viel, een andere minnares van diplomaat Pasha.

Die laatste vrouw zou het niet kunnen zijn, zeiden critici: ze was te bekend om naakt te poseren. Hiffernan poseerde vaker voor Courbet maar werd ook afgestreep­t: haar witte huid en rode haren waren geen match met het ambergekle­urde lichaam en de bos zwart schaamhaar op het schilderij.

Nee, het moet Constance geweest zijn. Ze werd destijds als danseres al bejubeld wegens haar ‘fraaie zwarte wenkbrauwe­n’ en die beschrijvi­ng komt overeen met de kleur schaamhaar die Courbet vastlegde, stelt Aubenas.

Schrijver Claude Schopp is boven alles verbaasd door zijn ontdekking. Zijn vondst was een toevalstre­ffer. ‘Soms doe je er jaren over om achter iets te komen. Maar dit was zo gepiept!’ Zijn boek over L’origine du monde verschijnt volgende week in Frankrijk. ‘Het lichaam waarvan de vulva de realistisc­he schilderku­nst symbolisee­rt, krijgt nu beetje bij beetje ook een gezicht en een ziel’, laat uitgever Phébus weten.

‘Soms doe je er jaren over om achter iets te komen. Maar dit was zo gepiept’

CLAUDE SCHOPP

Schrijver

 ??  ??
 ??  ?? Constance Quéniaux was een behoorlijk succesvol danseres.
Constance Quéniaux was een behoorlijk succesvol danseres.
 ??  ?? ‘L’origine du monde’ van Gustave Courbet wordt alom gezien als een van de grote meesterwer­ken uit de schilderku­nst.
‘L’origine du monde’ van Gustave Courbet wordt alom gezien als een van de grote meesterwer­ken uit de schilderku­nst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium