De Standaard

Ook Versace kan het niet langer alleen

Een zoveelste familiebed­rijf gaat op in een conglomera­at. Zijn groei en winst in de mode onmogelijk zonder investeerd­ers?

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER VEERLE WINDELS

Vijf topmodelle­n (v.l.n.r. poseren met

Wat er al een tijdje aankwam, werd gisteren beves tigd: Versace wordt een onderdeel van concurrent Michael Kors Hol dings Ltd. Het Italiaanse luxehuis komt in Amerikaans­e handen, en dat voor ruim 1,8 miljard euro. Tegelijk is aangekondi­gd dat Mi chael Kors Holdings Ltd van naam verandert: Capri Holdings klinkt luxueuzer en dat is nu net wat het conglomera­at beoogt. Concreet: het wil zich distantiër­en van het andere Amerikaans­e conglome raat PVH (dat onder meer Tommy Hilfiger en Calvin Klein in de por tefeuille heeft) en zoekt aanslui ting bij Europese luxegroepe­n als Kering (Gucci, Balenciaga) en LVMH (Vuitton, Dior).

Tot nu toe was het huis Versace nog voor 80 procent in handen van de familie van wijlen Gianni Versace, die in 1997 vermoord werd. Na zijn dood had zus Donatella 20 procent van het bedrijf in handen, broer Santo 30 en de res terende vijftig procent ging naar (m.) tijdens een modeshow in Milaan, in Allegra, de dochter van Donatella, de oogappel van wijlen Gianni. De Blackstone­groep kocht zich in 2014 voor 20 procent in het bedrijf in – wat Versace toen wat financiele ruimte gaf.

Die deal kwam geen dag te vroeg: zowel omzet als marge bleef na de dood van Gianni kwakkelen. Ceo’s kwamen en gingen, wat niet meteen bevorderli­jk was voor continuïte­it in visie en strategie. De tweede lijn Istante werd afgestoten en in stilte gingen ook diverse boetieks dicht. Ook al nam de sexappeal van Versace de voorbije jaren weer aanzienlij­k toe, het bedrijf raakte pas vorig jaar uit de rode cijfers. De GiVi Holding (waaronder Versace tot voor kort officieel ressorteer­de) maakte afgelopen jaar een winst van 15 miljoen dollar, tegenover een verlies van 7,4 miljoen dollar het jaar ervoor.

Focus op accessoire­s

De verwachtin­gen voor Versace zijn hoog: de huidige tweehonder­d winkels moeten er op

 ??  ??
 ??  ?? Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford en Helena Christense­n) Donatella Versace
Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford en Helena Christense­n) Donatella Versace

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium