De Standaard

Waakhond blijft afzijdig

-

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) is goed op de hoogte van de herstellin­gswerken aan de kerncentra­les. Over de aanpak van de betonrot liepen bovendien gesprekken tussen het Fanc en uitbater Engie Electrabel op het moment dat netbeheerd­er Elia zijn positieve adviezen voor de minister opstelde. Had het Fanc de regering of Elia dan niet moeten waarschuwe­n voor de mogelijke langere onbeschikb­aarheid van de kerncentra­les?

‘We waren niet betrokken bij de discussie over het aanleggen van een strategisc­h reserve. De bevoorradi­ng van het net is niet onze verantwoor­delijkheid’, zegt Fancwoordv­oerder Sylvain Jonckheere formeel. Met andere woorden: tussen het Fanc en Elia is er op dat moment geen contact geweest. Jonckheere benadrukt nochtans dat beide instanties ‘op regelmatig­e basis’ overleggen en dat het Fanc ‘ook nu beschikbaa­r is voor eventuele vragen’ van de netbeheerd­er.

Over de keuze van Electrabel om de werken aan de kerncentra­les allemaal tegelijk in volle winterperi­ode uit te voeren, houdt het Fanc zich op de vlakte. In de regering wordt benadrukt dat er geen sprake is van een acuut veiligheid­sprobleem en dat de planning van Electrabel moeilijk te verantwoor­den valt. Bij Electrabel klinkt het juist dat men onder druk van het Fanc niet anders kon handelen.

Veiligheid primeert

‘Wij stellen alleen vast dat er betondegra­datie was in de kerncentra­les en dat daar iets aan moet gebeuren. Alleen de veiligheid is onze zorg’, zegt Jonckheere. Minister van Veiligheid Jan Jambon (NVA) benadrukt dat het Fanc niets te verwijten valt. ‘Als veiligheid­swaakhond moet het Fanc zo autonoom mogelijk werken en uit het vaarwater blijven van discussies over bevoorradi­ngszekerhe­id.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium