De Standaard

Marghem toont onvermogen

-

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) is de politieke eindverant­woordelijk­e voor alle beslissing­en over de energiebev­oorrading. Maar op haar persconfer­entie maandag schoof ze de verantwoor­delijkheid voor het huidige debacle van zich af. ‘Ik ben zelf geen ingenieur en ik kan alleen maar afgaan op de technische analyses van Elia en Electrabel’, benadrukte ze.

Het klopt dat Marghem een paar weken geleden het signaal kreeg van de netbeheerd­er Elia dat er voldoende stroom zou zijn in de winter. Marghem schrapte de strategisc­he energieres­erves op zijn advies. Maar Electrabel geeft aan dat het vorig jaar al waarschuwd­e voor problemen met het onderhoud van de kerncentra­les. Als verantwoor­delijke minister had dat bij Marghem een lampje moeten doen branden.

In elk geval krijgt haar aanpak van de afgelopen dagen kritiek. Niettegens­taande Elia haar maandag al een rap port bezorgde met de concrete cijfers over de omvang van het probleem en de mogelijke consequent­ies, weigerde de minister daarover te communicer­en. Ze sprak zich ook niet uit over oplossinge­n, maar kocht tijd door uit te halen naar Electrabel. ‘De reactie van de minister was te gefocust op de schuldvraa­g, terwijl het alle hens aan dek is om oplossinge­n aan te dragen’, zegt NVAKamerli­d Bert Wollants.

‘Incompeten­tie’

Het typeert het kabinetMar­ghem. In de sector is al lang tandengekn­ars te horen over de koppigheid en zelfs de ‘incompeten­tie’ van de minister en haar kabinet. Vertraging­en, fouten in wetsontwer­pen, vreemde berekening­en, een gebrek aan transparan­tie … De minister wuift het allemaal weg. MRvoorzitt­er Olivier Chastel nam haar gisteren in beschermin­g, maar moest toegeven dat de situatie ‘problemati­sch’ is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium