De Standaard

Opvarenden Aquarius worden verdeeld

-

De 58 vluchtelin­gen die zich op het reddingssc­hip Aquarius 2 bevinden, kunnen terecht in Portugal, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Dat meldt een bron binnen de Franse regering. Intussen heeft de Maltese regering laten weten dat het schip kan aanmeren in Malta. Maar dat mocht alleen op voorwaarde dat de opvarenden verspreid zouden worden.

‘Achttien migranten kunnen terecht in Frankrijk, vijftien in Spanje en vijftien in Duitsland’, zo klonk het. Eerder had de Portugese regering al aangegeven dat er tien migranten terechtkun­nen in Portugal.

De Aquarius was eigenlijk op weg naar Marseille, maar dat was niet naar de zin van de Franse regering. Het schip, dat beheerd wordt door de ngo’s SOS Méditerran­ée en Artsen Zonder Grenzen, had eerder van zowel Italië als Malta geen toestemmin­g om aan te meren in hun havens. Maar volgens Parijs was Malta de meest ‘logische’ bestemming omdat het schip daar het dichtst bij was.

‘Er zijn Europese regels: reddingssc­hepen moeten altijd naar de dichtstbij­zijnde haven varen’, zegt de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire. ‘Marseille is niet de dichtstbij­zijnde haven.’

De Franse minister van Europese Zaken, Nathalie Loiseau, liet nadien weten dat er gesprekken gevoerd werden met andere Europese landen om een haven te vinden voor de Aquarius en om de hulp voor de migranten te verdelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium