De Standaard

Closeup van de vergankeli­jkheid Dead poetry

Expo Gaasbeek hult zich in herfsttint­en met de fotorealis­tische schilderij­en van Cindy Wright. Een déjà vu dringt zich op.

- ¨¨èèè van Cindy Wright. Kasteel van Gaasbeek, tot 4/11. GEERT VAN DER SPEETEN

Het begin van de herfst, dat terugwijke­nde seizoen: waar kan je het beter opsnuiven dan in de dreven van het kasteel van Gaasbeek? De wind fluit er zacht door de kruinen, beukennote­n knisperen onder je voeten en wat verderop, in de museumtuin, zijn de gezwollen peren meer dan plukrijp.

Ook het kasteel zet als erfgoedcen­trum sterk in op beleving. Hedendaags­e kunst dient er als vliegwiel voor de ervaring van een sprookjess­lot als teletijdma­chine. Dat leverde al mooie tentoonste­llingen op. Maar kijk, er is ook sprake van déjà vu. Het parcours lijkt eeuwig hetzelf de, met het kasteelint­erieur in de rol van decor. Keer op keer worden de kamers fors verduister­d. Een lugubere soundtrack hengelt naar effect. Ook de tentoonste­llingen vertonen een zekere inwisselba­arheid, nog aangewakke­rd door weerkerend­e thema’s als vanitas en verval.

Dit najaar zijn de fotorealis­tische schilderij­en van Cindy Wright de centrale gasten. De Antwerpse kunstenare­s, met een Britse grootvader, maakte naam met haarscherp schildersm­etier en pijnlijk precieze portretten, vaak op monumental­e formaten. In Gaasbeek overstelpt ze ons met bespiegeli­ngen over verval, dood en de levenscycl­us. Haar onderwerpe­n verwijzen vaak naar de klassieke beeld taal waarin de kunstgesch­iedenis ons confrontee­rt met de voorbijgaa­nde aard van ons bestaan.

Tussen de wandtapijt­en, antieke meubels en pronkhemel­bedden kijken we naar knekels in somber houtskool, naar het korte maar felle bestaan van kleurrijke vlinders, naar een stilleven van een vaas met plastic bloemen, een enkele keer ook naar verrotting en schimmel. Tussen de krakende spanten van de zolderzaal, bij een buitenmaat­s schilderij van een schedel, wordt ons ten overvloede voorgehoud­en dat we de dood in de ogen kijken.

Het zijn directe, kreukvrije beelden die maar zelden storen of aanzetten tot intens kijken. Een dode eekhoorn of goudvis vertonen in hun verstarrin­g een hoge aaibaarhei­dsfactor. Enkel bij het gevilde konijn op zijn eigen vacht gaat er een lichte huiver door je heen.

Bij een aantal werken zindert op de achtergron­d ook een ecologisch­e bezorgdhei­d mee die oprecht overkomt. Maar in de eerste plaats vat Dead poetry het barokke

nature morte toch samen in een barokke opeenvolgi­ng van schilderku­nstige virtuosite­iten.

 ?? © Jo Exelmans ?? De schilderij­en van Cindy Wright hangen tussen wandtapijt­en, antieke meubels en pronkhemel­bedden.
© Jo Exelmans De schilderij­en van Cindy Wright hangen tussen wandtapijt­en, antieke meubels en pronkhemel­bedden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium