De Standaard

Europa zal Chinese draak niet temmen

acht de kans groot dat Peking de handelsoor­log wint. Het wil de Europese Unie kapotmaken om makkelijke­r te kunnen onderhande­len met de lidstaten. En die laten zich in ruil voor kleine gunsten uit elkaar spelen.

-

Volgens Niall Ferguson zal China de handelsoor­log met Amerika verliezen (DS 24 september). Dat betwijfel ik. Weliswaar heeft China vanwege een enorm exportover­schot puur economisch inderdaad meer te verliezen. Maar in een totalitair­e dictatuur, waar de president zichzelf tot staatshoof­d voor het leven heeft benoemd en waar de bevolking door persbreide­l makkelijke­r kan worden misleid, is het incasserin­gsvermogen groter dan in een democratie. Daar moet een president na vier jaar voor zijn herverkiez­ing vechten.

Xi Jinping wegkrijgen na een economisch­e catastrofe, vergt massale protesttoc­hten, die voor de deelnemers in een strafkamp kunnen eindigen. Om van Donald Trump af te raken volstaat het als zijn tegenstand­ers in 2020 in de beslotenhe­id van het stemhokje massaal het vakje van zijn tegenstand­er aankruisen. Dat brengt voor boze burgers minder risico’s en voor een falend politicus net méér risico’s mee.

Naïef Europa

Van wie China zeker niet zal verliezen, is van Europa. Althans zolang het de neoliberal­e fictie van een vrije wereldmark­t niet laat vallen en zijn geopolitie­ke naïviteit niet verliest. Europa gaat nog steeds uit van een postnation­ale wereld, waarbinnen recht vóór macht komt. Het hoopt nog steeds dat dat de toekomst zal worden, terwijl steeds meer te vrezen valt dat het iets van het verleden is. Niet alleen Peking, ook Moskou kijkt er zo tegenaan. Zeker sinds het zich (al dan niet terecht) bedrogen voelt op basis van ‘westerse’ principes over de internatio­nale rechtsorde. Waar die aan zijn belangen raakten, staat voor het Kremlin de nationale soeve reiniteit voorop.

De grootmacht­en China, Rusland en onder Trump ook de VS zijn uit op de ondermijni­ng van de Europese Unie, omdat de Europese landen afzonderli­jk geen partij zijn. Het is economisch, en daarmee ook politiek, veel voordelige­r om die landen tegen elkaar uit te spelen door specifieke gunsten te beloven, dan te moeten onderhande­len met het enorme blok dat Europa als geheel vormt. Net als Vladimir Poetin en nu ook Trump, sluit Xi zijn deals liever met Theresa May, Emmanuel Macron of Angela Merkel dan met JeanClaude Juncker of Donald Tusk.

Straf de landen die het wagen om tegen de Chinese visie in te gaan – door de dalai lama te ontvangen, de Nobelprijs aan een dissident uit te reiken of Taiwan te erkennen. Beloon diegene die zich braaf naar China’s inzichten voegen. De nieuwe zijderoute is op dat beginsel gebaseerd. Peking heeft intussen zijn grip op een hele rist staten tot voorbij de Bosporus versterkt. Officieel gaat het daarbij weliswaar veelal ‘slechts’ om Chinese bedrijven, maar achter zulke

Sinds China zich op de wereldmark­t heeft begeven, speelt het het spel niet meer volgens de officiële, door het Westen gedicteerd­e, regels

bedrijven staat altijd de Chinese staat. Dat heeft Trump door, wat je ook van zijn woeste economisch­e oorlogsver­klaring mag vinden. Sinds China zich op de wereldmark­t heeft begeven, speelt het het spel niet meer volgens de officiële, ooit door het Westen gedicteerd­e, regels. Het speelt volgens de eigen regels. Het Westen bleef te lang vasthouden aan het idee dat als eerlijke concurrent­ie verzekerd is op papier, de praktijk zich daarnaar voegt.

‘Special price for you’

Mede om die reden laten Europese landen zich te makkelijk met fraaie Chinese beloftes over afzonderli­jke voordeeltj­es paaien in plaats van de handen ineen te slaan – speci

al price for you, zoals Europese toeristen al decenniala­ng op Aziatische bazaars horen. Zo is het vast makkelijke­r om thuis een aanstaande verkiezing te winnen – ‘kijk eens wat onze behendige premier voor België/ Nederland/Spanje/Portugal voor ons bedrijfsle­ven heeft binnengesl­eept, en die van hen niet’. Maar het eindresult­aat voor Europa als geheel is negatief.

Ook Poetin oogst met zo’n verdeelenh­eerspoliti­ek al jarenlang succes. Denk aan de speciale gasverbind­ing met Duitsland om Oekraïne heen. Zo houdt hij een aantal Balkanland­en in zijn greep. Wie zich van Moskou afhankelij­k heeft gemaakt, zet het eigen voordeel minder makkelijk op het spel als de buurman wordt gepest.

Hier wreekt Brussels geopolitie­ke kortzichti­gheid van de laatste jaren zich ook. Met zijn door het noorden gedicteerd­e monetaire dogmatiek jaagde het niet alleen het in hoge geldnood verkerende Athene half in de armen van Moskou. Daardoor komt elk Europees eenheidsfr­ont onder druk te staan. NoordEurop­ese politici besloten vooral streng te zijn, anders gingen de populisten er met de kiezers vandoor. Het electorale belang won het van het gezamenlij­ke Uniebelang.

Is Rusland nog een grootmacht op economisch lemen voeten, voor het tienmaal volkrijker­e China geldt dat niet. Van de door Brussel aan Athene opgelegde kortzichti­ge verplichti­ng om in ruil voor de verstrekte leningen in het kader van ‘hervorming­en’ door privatiser­ing cruciale infrastruc­tuur te verkwansel­en, heeft ook Peking al geprofitee­rd. Het heeft de haven van het Griekse Piraeus opgekocht – en daarmee is voor de toekomst de politieke basis gelegd voor een omgekeerd Hongkong.

 ??  ?? Chinese arbeiders luisteren naar een toespraak van president Xi Jinping.
Chinese arbeiders luisteren naar een toespraak van president Xi Jinping.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium