De Standaard

Niet alleen Ismaël en Fatima maken weinig kans op huurwoning

-

merkt dat steeds meer kandidaath­uurders uit de boot vallen. Ze maken geen kans op een sociale woning en hebben te weinig geld voor de private markt. Ook zij krijgen te maken met discrimina­tie.

Veertig procent van de mensen met een exotische naam die in Antwerpen informeren naar een huurwoning, wordt gediscrimi­neerd (DS 24 september). Het gelijkekan­sencentrum Unia en het Minderhede­nforum vragen om net zoals in Gent praktijkte­sten in te voeren. Op zich kunnen zulke praktijkte­sten een signaal geven. In Gent worden kandidaath­uurders van vreemde origine volgens zulke testen veel minder gediscrimi­neerd op de private huurmarkt. De vraag is of Ismaël en Fatima effectief een huurcontra­ct krijgen omdat verhuurder­s zich even politiek correcter opstellen of omdat ze weten dat iemand meeluister­t.

Voor een eerste contact zijn testen een handig hulpmiddel, maar als ceo van tientallen verhuurkan­toren in Vlaanderen weet ik dat een huurcontra­ct een kwestie is van een goede klik tussen verhuurder en huurder. De huurder wil vertrouwen, de verhuurder wil zijn maandelijk­se huur, zorg voor zijn pand én een goede relatie met zijn huurder. Zo eenvoudig is het.

Laat me meteen duidelijk zijn: het is positief dat discrimina­tie op de huurmarkt op basis van origine wordt aangepakt en dat zowel Ismaël en Fatima als Koen en Annelies door de praktijkte­sten evenveel kans maken op een bezoek aan een huurwoning. Alleen klopt de stelling niet dat iedereen op de huurmarkt gelijke kansen krijgt, zodra Koen en Annelies én Ismaël en Fatima dezelfde huurwoning kunnen bezichtige­n en huren. Een minstens even groot probleem – dat veel minder aandacht krijgt – is de selectie die makelaars elke dag moeten maken op basis van solvabilit­eit. Steeds meer mensen komen namelijk aankloppen voor een huurwoning die ze niet kunnen betalen. Wat doen we daarmee?

Te zwak

Het grote probleem is dat er zowel op de private als op de sociale huurmarkt een structuree­l tekort is aan woningen in het lagere huursegmen­t. Dat bleek onlangs nog uit een studie van het Crisisplat­form Wonen. Zo’n 125.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Gemiddeld moeten ze 1.131 dagen wachten. Wie geen sociale woning krijgt, moet naar de private huurmarkt. Alleen, ook daar is meestal geen plaats voor die mensen.

Ik merk dat het probleem er niet kleiner op wordt. Makelaars worden elke dag geconfront­eerd met kandidaath­uurders die te ‘zwak’ zijn, zeg maar huurders van wie ze op voorhand weten dat ze de huur niet zullen kunnen betalen. We willen hen helpen, maar dat kunnen we niet. En dat leidt tot tijdverlie­s én bad feelings, voor Ismaël, Fatima, Koen, Annelies en ons. Op dat vlak zou de overheid moeten ingrijpen. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (NVA) heeft de budgetten voor woonsubsid­ies dan wel opgetrokke­n, als je weet dat slechts 2 procent van dat budget effectief naar de private huurmarkt gaat, is dat een druppel op een hete plaat.

Goed rapport

We gaan cruciale tijden tegemoet. De rente is licht aan het stijgen, wat de huurmarkt niet ten goede zal komen: investeer

We willen kandidaath­uurders die te ‘zwak’ zijn helpen, maar dat kunnen we niet

ders zullen minder geneigd zijn om te beleggen in vastgoed, terwijl het aantal huurders alleen zal toenemen. Want voor kandidaatk­opers wordt het financieel zwaarder om een pand te kopen. De groep huurders die tussen wal en schip vallen, wordt alleen maar groter. Een typisch voorbeeld daarvan is de alleenstaa­nde moeder met twee kinderen. In feite is ze te zwak om zelfstandi­g te huren op de private markt, laat staan om te kopen. Maar volgens de overheid is ze ook ‘te sterk’ voor een sociale huurwoning. Het gevolg? Een eigenaar die de keuze heeft tussen een ‘risicovoll­e’ alleenstaa­nde huurder of een jong koppel met twee stabiele inkomens, zal bijna altijd voor de laatste optie kiezen. Dat is helaas de realiteit.

Kandidaath­uurders moeten nog beter begeleid worden bij het opstellen van hun persoonlij­ke huurderspr­ofiel. Zo zal iedereen veel sneller weten of hij in aanmerking komt voor de private huurmarkt dan wel naar de sociale woningmark­t moet over stappen. Voor de groep die ertussenui­t valt, moet de overheid durven tussenbeid­e te komen. Ze kan zich bijvoorbee­ld borg stellen voor de huurder. Op lokaal vlak bestaan zulke initiatiev­en al. Zo heeft Kortrijk enkele maanden geleden kandidaath­uurders de mogelijkhe­id gegeven om zich borg te laten stellen door het OCMW. Met dat document – noem het een ‘goed rapport’ – kan de huurder de private huurmarkt wel op en kan hij verhuurder­s overtuigen.

Wat we in elk geval niet mogen doen, is deze groeiende groep in de steek laten, zoals spijtig genoeg nog te vaak gebeurt.

 ?? FILIP DEWAELE Ceo van Dewaele Vastgoedgr­oep. ??
FILIP DEWAELE Ceo van Dewaele Vastgoedgr­oep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium