De Standaard

Energie een pak duurder en het wordt nog erger

De energiekos­ten voor elektricit­eit en aardgas zijn afgelopen jaar met zo’n 20% gestegen. De meerprijs door het wegvallen van de kerncentra­les zit daar nog niet in.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET (dds, pdd, san)

BRUSSEL I De directe energiekos­ten van elektricit­eit (zonder de distributi­ekosten en heffingen) zijn tussen september 2017 en afgelopen augustus met 20 procent gestegen, blijkt uit gegevens van de Vreg, de Vlaamse energiereg­ulator. Aardgas kent een gelijkaard­ige stijging (plus 21 procent). Het gaat om een gemiddelde prijsstijg­ing voor gezinnen met een gemiddeld verbruik.

Doordat de energiekos­ten maar een derde van de factuur uitmaken, en doordat de Turteltaks geschrapt werd, bleef de stijging van de totale stroomfact­uur beperkt tot 4 procent. Voor gas bedraagt de stijging 13,6 procent.

Bertrand Rochez van de vergelijki­ngssite Mijnenergi­e.be heeft wel al prijzen inclusief september. Die tonen voor een gemiddeld gezin met een vast stroomcont­ract een prijsstijg­ing voor de totaalfact­uur van iets meer dan zes procent. Voor aardgas komt hij, net als de Vreg, op 13,6 procent uit. Wie vandaag een contract voor een jaar afsluit, betaalt voor een gemiddeld verbruik ruim 60 euro meer dan een jaar geleden voor zijn elektricit­eit. Voor gas loopt het verschil op tot 110 euro. De kosten van een doorsnee gezin dat elektricit­eit en gas afneemt, stijgen dus met 170 euro.

De stijging is gebaseerd op prijzen van september, die bij aanvang van de maand bepaald zijn. Daar zit de onzekerhei­d over de energiebev­oorrading nog niet volledig ingeprijsd. De elektricit­eitsprijze­n stegen eerder dit jaar al omdat de prijs voor CO2certifi­caten steeg, wat stroom uit gas en steenkool duurder maakt.

Haast voor vast contract

En het wordt er niet beter op, integendee­l. ‘Ik verwacht dat de prijzen in oktober zullen stijgen’, zegt Rochez. Dat blijkt alvast uit de groothande­lsprijzen. Door de onzekerhei­d is de groothande­lsprijs voor november gestegen tot maar liefst 144 euro per MWh. In het voorjaar lag de prijs voor stroom in die maand op 40 à 50 euro per MWh. Voor de andere wintermaan­den zijn de prijzen minder sterk gestegen.

Wie zijn elektricit­eitscontra­ct moet of wil hernieuwen, maakt beter haast. ‘Wie een vast contract wil afsluiten, doet dat beter vandaag nog’, zegt Rochez. Hij schat dat er voor het hele jaar een prijsstijg­ing van 10 tot 15 procent zit aan te komen voor het elektricit­eitsgedeel­te. Rochez suggereert een vast contract van 12 maanden te nemen. ‘Ik denk niet dat het de moeite is om de huidige prijzen drie tot vier jaar vast te leggen, want ze zijn al veel gestegen.’

Uit de inflatieci­jfers van Statbel blijkt hoe sterk de prijs van elektricit­eit toegenomen is. In vergelijki­ng met vijf jaar geleden is elektricit­eit bijna de helft duurder geworden.

Eerder bleek al dat de Belg een pak meer betaalt voor zijn elektricit­eit dan de Nederlande­rs en de Fransen. Een Belg met een doorsnee verbruik betaalde in 2017 gemiddeld 996 euro, blijkt uit cijfers van Eurostat. In Nederland en Frankrijk was dat maar 534 en 585 euro. In Duitsland liggen de prijzen een vijfde hoger dan in ons land.

Oppositiep­artijen PS en SP.A pleitten woensdag nogmaals voor een verlaging van de btw op elektricit­eit van 21 naar 6 procent, zoals de regeringDi Rupo deed. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) verraste met het antwoord dat ze ‘open staat voor een btwverlagi­ng’. Maar ze liet meteen verstaan dat haar coalitiepa­rtners daar niet warm voor lopen.

Ook brandstof duurder

Een Belgisch gezin ziet niet alleen gas en elektricit­eit duurder worden. Ook andere energiepri­jzen zijn fors gestegen. Stookolie werd in een jaar 14,6 procent duurder. Aan de pomp betaalt de verbruiker een pak meer. De dieselprij­s is in een jaar met een vijfde toegenomen. Een volle tank kostte een jaar geleden 67 euro, vandaag is dat 78 euro. Niet alleen de olieprijs is gestegen, ook accijnzen liepen op van 0,53 tot 0,60 euro per liter. Doordat de accijnzen bij benzine licht gezakt zijn, is de stijging daar minder uitgesprok­en: een volle tank kost vandaag 5,50 euro meer dan een jaar geleden.

Door het wegvallen van de Turteltaks is de stijging van de totaalfact­uur beperkter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium