De Standaard

DE SEKSUELE ONTGROENIN­G VAN EEN RECHTER

- BART BRINCKMAN

Tijdens de eerste helft van de jaren tachtig maakten de Porky’sfilms furore. Het was compleet belachelij­ke cinema waarbij Amerikaans­e tieners de gekste dingen deden om toch maar van de grond te kunnen gaan. De overdosis smakeloze onderbroek­enlol reflecteer­de de dubbelzinn­igheid van de Amerikaans­e samenlevin­g. Seksuele verlangens raakten binnen een preuts denkkader op een ongezonde manier onderdrukt.

Wellicht moeten we de beschuldig­ingen tegen de Amerikaans­e kandidaato­pperrechte­r Brett Kavanaugh tegen deze achtergron­d zien. Tijdens een feestje zou deze verwende jongen zich in de middelbare school vergrepen hebben aan Christine Ford, beneveld door de spreekwoor­delijke overdosis alcohol. Wat in een sekskomedi­e bij de een op de lachspiere­n werkt, herinnert de ander aan een traumatisc­he ervaring.

De zaak blijft razend interessan­t, juist omdat ze tegengeste­lde reacties genereert. Een deel van het Amerikaans­e publiek haalt de schouders op. Het vraagt zich af waarom oude koeien uit de gracht worden gehaald, het vermoedt politieke spelletjes om de benoeming van een vijfde conservati­ef bij het Hooggerech­tshof te dwarsbomen. Mannen van middelbare leeftijd denken terug aan hun schooltijd. Dit soort van smakeloze ontgroenin­g leek doodgewoon.

Maar de indringend­e getuigenis van professor Ford in de senaatscom­missie sterkt nu het andere kamp. Talloze vrouwen beleefden gelijkaard­ige feiten. Ze hadden nooit de behoefte of de kracht om het aan te klagen. Zij gingen verder met hun leven en trachten de ervaring achter zich te laten. In uiterst moeilijke omstandigh­eden zet het slachtoffe­r hier een stap voorwaarts.

De kwestie onderstree­pt het verschil tussen strafrecht­elijke en morele verantwoor­delijkheid. Het is zeer de vraag of Kavanaugh nog vervolgd kan worden, of het zou moeten zijn wegens meineed. Tijdens een vorige hoorzittin­g benadrukte hij zijn onberispel­ijke gedrag. Maar ten gronde rijst de vraag of de jurist nog over voldoende gezag beschikt om voor het leven te worden benoemd in een instelling die in ethische kwesties baanbreken­de uitspraken kan doen.

Dit #MeTootijdp­erk heeft alvast het bewustzijn aangescher­pt dat mannen in dit soort van affaires per definitie niet langer het laatste woord hebben. Het zou aanmatigen­d zijn om nu al een slotoordee­l te vellen. Kavanaugh kreeg gisteren nog de kans om zich te verdedigen. Maar het wordt stilaan duidelijk dat een loutere ontkenning niet meer zal volstaan. Hij moet als het ware bewijzen dat hij het niet kan zijn geweest.

Zaak razend interessan­t omdat ze uiteenlope­nde reacties genereert

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium