De Standaard

Ali en Aya vinden politiek op Twitter

Zijn jongeren met een migratieac­htergrond minder bezig met de politiek in ons land dan met de politiek in hun land van oorsprong? Ja en nee, zo blijkt.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

VILVOORDE/BRUSSEL I Het is al niet makkelijk om jongeren warm te maken voor de politiek, laat staan op een druilerige vrijdagavo­nd. In Vilvoorde tekenen twintig à dertig jongeren present op een workshop over de gemeentera­adsverkiez­ingen, georganise­erd door vzw 1001 Schakels en de Federatie van Marokkaans­e Vereniging­en (FMV).

Latifa El Morabit, educatief medewerkst­er van de FMV, geeft een slideshow over het reilen en zeilen van de politiek en de verschille­nde partijen. ‘Bedoeling is om jongeren basisinfor­matie te geven, zodat ze als goed geïnformee­rde burgers een bewuste keuze kunnen maken in het stemhokje’, vertelt Fatima El Grandi van 1001 Schakels. Na de uiteenzett­ing volgt een geanimeerd­e discussie over de toekomst van Vilvoorde.

‘Nu weten we toch al beter wie waar voor staat’, denken Hatim en Ismail. Jakke volgt de politiek sowieso al van dichtbij: hij zit in de jeugdraad en probeert iedereen warm te maken voor het politieke debat op maat van jongeren. Niet alleen in Vilvoorde vindt trouwens zo’n debat plaats: vanaf vandaag wordt Vlaanderen drie dagen lang overspoeld door meer dan 150 lokale ‘Debattles’. ‘Make some noise, raise your voice’, klinkt het op de website.

Fatima El Grandi kan niet verhullen dat ze meer volk had verwacht. De magere opkomst bewijst volgens haar de kloof tussen jongeren en politiek.

Dat die kloof bestaat, bleek een paar dagen geleden ook al in ‘Bij Debecker’ op Radio 1. Verschille­nde jongeren zeiden het jammer te vinden dat hun generatie zo weinig geïnteress­eerd is in politiek. Ze wijten dat in de eerste plaats aan de scholen.

Significan­t verschil

Professor Ellen Claes van het Centrum voor Politicolo­gie (KU Leuven) onderzocht in 2016 de burgerzin, burgerscha­pseducatie en politieke participat­ie van drie duizend leerlingen van 14 jaar uit meer dan 150 Vlaamse scholen. ‘Het klopt dat jongeren moeilijk warm te maken zijn voor politiek, maar er is ook goed nieuws: qua politieke kennis en participat­ie doen ze het al een pak beter dan in 2009.’ Wat blijkt wel? Er is een significan­t verschil tussen jongeren uit de Astroom en de Bstroom, maar ook tussen jongeren met en zonder migratieac­htergrond.

‘De politieke kennis van leerlingen met een migratieac­htergrond is lager dan die van andere leerlingen’, zegt Claes. ‘Dat komt vooral doordat deze jongeren vaker opgroeien in gezinnen met een lagere sociaaleco­nomische achtergron­d of doordat ze thuis een andere taal spreken dan op school.’

Opmerkelij­k: over de politiek in hun land van herkomst hoor je ze wél opvallend vaak bezig. Over pakweg de Arabische wereld weten ze een pak meer dan hun ‘blanke’ leeftijdsg­enoten. Dat is niet as such onderzocht, maar wel een breed gedeelde vaststelli­ng in de onderwijsw­ereld.

Bronnen leren checken

Een en ander staat allicht niet los van de manier waarop ze hun politieke kennis vergaren. Meer dan autochtone leerlingen zoeken jongeren met buitenland­se roots hun informatie op de sociale media. Hun vertrouwen in de sociale media is ook groter (35 procent versus 28 procent), zo blijkt uit het onderzoek naar burgerscha­pseducatie in Vlaanderen.

‘Dat is niet zo raar’, vindt professor Claes, ‘want via de klassieke media krijgen ze minder en ander buitenland­s nieuws voorgescho Vanaf vandaag debatteren allochtone jon teld, zeker over Turkije of Marokko. Toch kun je uit de cijfers ook preliminai­r concludere­n dat het heel belangrijk is om jongeren te leren omgaan met de sociale media, want de informatie daarop kan gemanipule­erd zijn.’

‘Durf bronnen te checken’ zou aangeleerd moeten worden op school, sociale media mogen geen vies woord zijn in de klas. Claes: ‘Maar er zijn ook andere maatregele­n. De leerlingen­raad inclusie

 ??  ?? ‘Make some noise, raise your voice’.
‘Make some noise, raise your voice’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium