De Standaard

Is dit het begin van het einde voor Merkel?

55 procent van de Duitsers gelooft niet dat Angela Merkel haar termijn als bondskanse­lier zal uitzitten. Niets lijkt nog te lukken.

-

De commentare­n in de Duitse pers zijn alweer niet van de poes, na de jongste kaakslag voor Angela Merkel. Dinsdag verkoos de CDU/CSUfractie in de Bundestag, in een geheime stemming, de vrij onbekende Ralph Brinkhaus tot voorzitter. Hij haalde het van Volker Kauder, de man die al dertien jaar lang de fractie leidt en die al die tijd een steun en toeverlaat was voor Angela Merkel. Zij gaf toe dat de verkiezing van Brinkhaus – of beter: het wegstemmen van Kauder – een nederlaag was voor haar.

‘Nu begint Merkels neergang’, commentari­eerde de nieuwssite TOnline. Uit een peiling die de site liet uitvoeren door het marktonder­zoeksburea­u Civey, blijkt dat nog maar 37,8 procent van de Duitsers denkt dat Merkel haar volledige ambtstermi­jn zal uitdoen. 14,2 procent is ervan overtuigd dat ze eerder zal opstappen, 23,6 procent acht het waarschijn­lijk.

55 procent denkt dat ze haar termijn niet zal uitdoen. Een Duitser op de vijf (22 procent) is ervan overtuigd dat ze het niet zal uitzingen tot de verkiezing­en van 2021. Een op de drie (33 procent) neigt ernaar dat te denken.

Machteloos en beschadigd

Ook andere media zien in de nederlaag van Merkel een teken dat het begin van het einde is aangebroke­n voor haar. ‘Merkel, machteloos’, titelt Der Tagesspie

gel. Volgens het politieke magazine Cicero is Merkel ‘finaal beschadigd’. Der Spiegel heeft het over een ‘bittere klap’ voor de bondskanse­lier. ‘Merkels instincten hebben het laten afweten’, schrijft de commentato­r van de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung (Faz).

De bondskanse­lier, die bij haar kandidaats­telling voor een vierde ambtstermi­jn gezegd had dat ze voor de volle vier jaar ging, zit al een jaar lang in de hoek waar de klappen vallen.

Eerst was er, na de verkiezing­snederlaag voor de vorige grote coalitie van christen en sociaaldem­ocraten, de moeizame regeringsv­orming.

Van crisis naar crisette

Toen Duitsland dan eindelijk weer een regering had, bleek die niet echt goed te functioner­en. De nieuwe coalitie sukkelde van crisis naar crisette. Minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer (CSU) ging voor de zomervakan­tie in de aanval tegen de bondskanse­lier over het asielbelei­d. De regering viel ei zo na over de kwestie – alleen een gammel Europees compromis kon Merkel overeind houden.

En dan was er de voorbije weken de vaudeville rond HansGeorg Maassen, de afgezette maar in eerste instantie bevorderde, en dan weer gedegradee­rde chef van de binnenland­se staatsveil­igheid. Ook die affaire kostte de kanselier gezichtsve­rlies.

Kauder wegstemmen is op

nieuw een kaakslag. Nu gaat het niet meer alleen om gerommel in de coalitie, maar blijkt zelfs Merkels eigen fractie in het parlement haar niet meer ten volle en haast blindeling­s te steunen.

Dat Brinkhaus het haalde, was volgens de Duitse media niet eens afgesproke­n of gepland binnen de fractie of de partij. Brinkhaus stelde zich kandidaat en werd verkozen, zonder dat hij een bepaalde vleugel van de partij vertegenwo­ordigt of door een bepaalde vleugel vooruitges­choven is. Hij vond gewoon dat er dingen moeten veranderen en een meerderhei­d van de christende­mocraten in de Bundestag is het daar dus mee eens. Met zijn verkiezing werd niet alleen Merkel, maar de hele top van de christende­mocratisch­e ‘Union’ te kijk gezet. Want ook Seehofer, de partijchef van de CSU, steunde Kauder.

Opmars van AfD

Maar het zijn niet alleen interne coalitie en partijperi­kelen die Merkel parten spelen. Zoals de Faz schrijft, lijkt Merkel ook haar feeling voor wat er leeft bij de kiezers verloren te zijn. Brinkhaus, een vrij onbekende expert financien, wil naar eigen zeggen dat contact herstellen. We moeten niet over de ‘protestkie­zers’, maar met hen praten, zei hij na zijn verkiezing aan Die Glocke, een lokale krant die in zijn kiesdistri­ct gelezen wordt.

Hij noemde de radicaalre­chtse AfD niet bij naam, maar vooral de opmars van die partij baart de christende­mocraten zorgen. In de jongste peiling van Forsa zakte de CDU/CSU naar 28 procent, vijf procentpun­t minder dan bij de verkiezing­en een jaar geleden. De SPD haalt nog een povere 17 procent, 3,5 procent minder dan het ‘historisch­e dieptepunt’ bij de verkiezing­en. Grote winnaars zijn de groenen en de AfD, die beide rond de 16 procent scoren.

Volgens andere peilingen is de AfD inmiddels de SPD al voorbijges­token en is ze nu met 18 procent de tweede partij van het land. Bij de verkiezing­en een jaar geleden haalde ze nog maar 12,5 procent.

Brinkhaus wil naar eigen zeggen geen wig drijven tussen de fractie en de kanselier. Maar hij wil de fractie een duidelijke­r profiel en rol geven. Vandaag leken de gelederen in de partij zich te sluiten. Een splitsing in een pro en een antiMerkel­kamp kan de partij en de kanselier alleen maar verder schade berokkenen, beseft iedereen.

‘We moeten niet over de protestkie­zers praten, maar mét hen’ RALPH BRINKHAUS Voorzitter CDU/CSU

Volgens

peilingen steekt AfD SPD al voorbij en is ze tweede grootste partij van het land

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium