De Standaard

Omvang begrotings­tekort leidt tot spanning in Rome

De regering in Rome is het eens over een begrotings­tekort in 2019 van 2,4 procent. Minister van Economie Tria wilde een tekort onder de 2 procent maar verloor het pleit.

-

‘Als de minister van Economie akkoord gaat met ons, is het oké. Anders vinden we wel een andere minister’

RICCARDO MOLINARI Parlements­lid Lega

ROME I De spanning steeg gisterenav­ond in Rome, waar de toplui van de regering samenzaten om de grote lijnen van de begroting voor volgend jaar vast te leggen. Ze moeten die half oktober indienen bij de Europese Commissie.

De twee regeringsp­artijen zijn vastbeslot­en hun verkiezing­sbeloftes na te komen en werk te maken van een leefloon voor arme gezinnen, een verlaging van de pensioenle­eftijd en een vlaktaks voor bedrijven.

Om dat te financiere­n, zijn de Vijfsterre­nbeweging en de Lega van plan het begrotings­tekort in 2019 te laten oplopen tot 2,4 procent van het bbp.

Maar dat houdt het risico in dat de internatio­nale financiële markten het duurder maken voor de Italiaanse regering om te lenen. Bo vendien dreigt in dat geval ook een aanvaring tussen Rome en de Europese Commissie.

De vorige linkse regering had beloofd het tekort volgend jaar terug te brengen tot 0,8 procent, een halvering tegenover dit jaar. Italië torst een staatsschu­ld mee van 131 procent en riskeert in de lente opnieuw op het Europees strafbankj­e te belanden als die niet verder wordt afgebouwd.

Daarom wilde minister van Economie Giovanni Tria aanvankeli­jk niet verder gaan dan een tekort van 1,6 procent. Hij waarschuwd­e woensdag dat de investeerd­ers en financiële markten een duidelijk signaal van de Italiaanse regering verwachten dat de schuldafbo­uw doorgaat.

Maar het meningsver­schil van 0,8 tussen de onafhankel­ijke Tria en de twee politieke partijen vertegenwo­ordigt 16 miljard euro.

‘Er is een strijd aan de gang tussen ons en Tria’, erkende een bron binnen de Vijfsterre­nbeweging aan Reuters. ‘Tria heeft gedreigd om ontslag te nemen. We hebben hem verteld dat hij kan vertrekken.’

De Vijfsterre­nbeweging heeft het moeilijk om zich te profileren binnen de regering. De Lega domineert met minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini het migratiede­bat en won aan popularite­it.

De Vijfsterre­nbeweging wil absoluut ook punten scoren bij de Italianen. ‘We staan op een historisch kruispunt en kunnen geen centimeter wijken’, liet partijleid­er Luigi Di Maio vooraf weten.

Maar ook de Lega zette Tria onder zware druk: ‘Als hij akkoord gaat met ons, is het oké. Anders vinden we wel een andere minister’, zei parlements­lid Riccardo Molinari.

De vraag is nu of Tria al dan niet ontslag neemt. (reuters, bar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium