De Standaard

Overspel geen misdrijf meer in India

Het Hooggerech­tshof in India vernietigt een wet uit de Britse koloniale tijd omdat ze in strijd is met de grondwet.

- In Mumbai schuiven armere koppels aan voor een massahuwel­ijk.

BRUSSEL I Een man die in India seks had met een getrouwde vrouw, zonder toestemmin­g van haar man, riskeerde tot nog toe tot vijf jaar celstraf of een boete. Dat bepaalde een 158 jaar oude wet.

In augustus stapte de 41jarige Indiase zakenman Joseph Shine naar het Hooggerech­tshof met de vraag de wet te vernietige­n. Volgens hem was er sprake van discrimina­tie van de man omdat alleen hij verantwoor­delijk gehouden kan worden voor overspel. Ook de vrouw werd volgens hem gediscrimi­neerd omdat de wet haar beschouwt als het ‘eigendom van mannen’. Vrouwen konden ook geen klacht indienen tegen hun overspelig­e echtgenoot.

Volgens een advocaat van Shine werd die overspelwe­t ook misbruikt door mannen tijdens scheidings­procedures.

‘Mannen dienden vaak een klacht in tegen al dan niet bestaande mannen die ze verweten een affaire met hun vrouw te hebben. Dat kon nooit bewezen worden, maar maakte wel dat de repu tatie van die vrouwen besmeurd werd’, vertelde hij aan BBC.

Wel reden tot scheiden

De vijf rechters van het Hooggerech­tshof sabelden de wet neer als willekeuri­g en ongrondwet­telijk. ‘Het is tijd om duidelijk te maken dat de man niet de meester is van zijn vrouw. Vrouwen moeten gelijk behandeld worden’, zei opperrecht­er Dipak Misra.

Een andere rechter stelde dat de wet het ondergesch­ikte statuut van de vrouw in stand hield, en haar waardighei­d en seksuele zelf standighei­d ontzegt.

De regeringsp­artij BJP had erop aangedrong­en dat overspel een misdrijf zou blijven: ‘De overspelwe­t afzwakken zal een impact hebben op de heiligheid van het huwelijk. Overspel wettelijk maken zal de huwelijksb­and verzwakken.’

Overspel blijft wel een reden tot scheiden in het burgerlijk­e recht. Eerder deze maand vernietigd­e het Indiase Hooggerech­tshof al een even oude wet die homoseks strafbaar maakte. (reuters, bbc)

 ?? © reuters ??
© reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium