De Standaard

Geweld hindert bestrijdin­g ebola in Congo

NoordoostC­ongo wordt geteisterd door het ebolavirus. De bestrijdin­g van de ziekte wordt bemoeilijk­t door politieke onrust en wantrouwen in het gebied.

- LISA DUPUY

AMSTERDAM I De Democratis­che Republiek Congo heeft ebola onder controle. Dat was de teneur deze zomer, toen het land erin slaagde binnen enkele weken een uitbraak van de dodelijke virusziekt­e te beperken. In het westen van het land overleden zo’n dertig mensen aan de ziekte; enkele anderen overleefde­n. Dat was het resultaat van het adequate optreden van de overheid, van hulpverlen­ers en van een vaccinatie­programma, aldus de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) in een verklaring.

Maar in de afgelopen twee maanden zijn ruim honderd mensen overleden aan ebola, in het noordooste­n van het land. De eerste gevallen werden bevestigd in de provincie NoordKivu, een gebied dat bekend staat om de gewapende groepen die daar actief zijn.

Dinsdag liet de WHO dan ook een heel ander geluid horen: ebola verspreidt zich snel, als gevolg van geweld en een gebrekkige infrastruc­tuur in het gebied. Al sinds de eerste zieken daar bezwe ken aan acute koorts, waarschuwt de WHO voor ‘hét rampscenar­io’. Daaronder verstaat de organisati­e een combinatie van gewapende groepen, sociale onrust en politieke belangen die een obstakel kunnen zijn voor het werk van hulpverlen­ers en het vaccinatie­programma.

Epicentrum

Die angst werd afgelopen weekend bewaarheid in Beni, een van de belangrijk­ste steden in NoordKivu en een epicentrum van de uitbraak.

Gewapende mannen vielen vrijdag die stad binnen en doodden tussen de 18 en 21 inwoners. In de stad werd een vijfdaagse periode van rouw afgekondig­d. Op sociale media tonen jongeren hoe

‘Het is gebruikeli­jk de kist van de overledene aan te raken, maar dat is met het virus te gevaarlijk’

HENK HOFF het Nederlands­e Rode Kruis

onbekende daders gruwelijke aanvallen uitvoerden. Het geweld wordt toegeschre­ven aan de Forces Démocratiq­ues Alliées (ADF), een islamitisc­he rebellengr­oepering die al sinds de jaren 90 actief is rondom Beni en over de grens met Oeganda. Hun aanvallen lijken de afgelopen maanden veelvuldig­er en heviger te worden.

De verzamelde hulporgani­saties, die in Beni veldkantor­en hebben, waren niet het doelwit van de aanval. Toch schortten zij hun werkzaamhe­den op omdat zij het onderzoek naar ebola in de regio te gevaarlijk vonden.

Argwaan

‘De situatie maakt het voor ons moeilijk om goede zorg te bieden’, beaamt Henk Hoff, die voor het Nederlands­e Rode Kruis Beni bezocht vlak voordat de aanval daar plaatsvond. ‘Inderdaad geldt dat de regio in noordoost Congo een conflictge­bied is. Er zijn daar meerdere gewapende partijen actief, die vaak met elkaar overhoop liggen. Dat maakt de situatie zeer onberekenb­aar, je kunt jezelf zo maar in een schermutse­ling bevinden.’

Volgens Hoff zijn niet alleen de strijdende partijen, maar ook de lokale bevolking – en eventuele patiënten – onberekenb­aar. ‘Zij staan vaak wantrouwen­d tegenover de antiebolac­ampagne. Juist door de onrustige en onzekere situatie in de regio zien ze in ebola één groot complot.’

Zo wordt gefluister­d dat de behandelce­ntra eigenlijk bedoeld zijn voor de handel in organen. Dat patiënten er helemaal niet ge

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium