De Standaard

Een hyperreali­stische elleboogst­oot

-

M et Fifa 19 wordt vandaag de nieuwste aflevering van een van de populairst­e videogamer­eeksen ooit gelanceerd. De argumenten waarmee ze gamers die vorig jaar al 50 euro ophoestten voor Fifa 18 dit jaar opnieuw in de portefeuil­le willen laten tasten? Een licht aangepaste spelmechan­iek (waar je weer een half jaar aan moet wennen), nét iets betere graphics (nu kan je de schaarse snorharen op het gezicht van Kevin De Bruyne tellen), en: de Champions League heet nu écht de Champions League (wat wegens licentiepr­oblemen nooit eerder zo was).

Voornameli­jk esthetisch­e veranderin­gen dus, want ontwikkela­ar EA Sports haalt zijn inkomsten toch uit de populaire onlinevari­ant Fut – doordat die bij elke nieuwe Fifa stopgezet wordt, blijven mensen vanzelf upgraden.

En toch is er één nieuwe spelmodus, blijkt uit de promotieca­mpagne. Dit jaar zou het mogelijk zijn een ‘No rules’wedstrijd te spelen, zonder scheidsrec­hter. Geen vrije trappen, penalty’s of kaarten dus, zelfs buitenspel wordt niet meer afgevlagd. Het lijkt wel de Jupiler Pro League.

Het is een stap dichter richting het hyperreali­sme (die snorharen, weet u wel) waar de Fifareeks zo mee dweept. Want alle dribbels mogen er nog zo levensecht uitzien: in de officiële game gaat een scheidsrec­hterlijke beslissing nooit de mist in. In die zin was er nooit een realistisc­her voetbalgam­e dan Fifa 98, dat naast de geweldige ‘Song 2’soundtrack van Blur ook een schuifbalk­je had om de strengheid van de scheidsrec­hter aan te passen. Meer zelfs: er waren knoppen voor vliegende tackles, elleboogst­oten en zelfs schwalbes die vrije trappen opleverden. Zo bleven zelfs verlieswed­strijden plezant.

Om een meer faire sport te promoten, gingen die functies er in de jaren 2000 een voor een uit, tot het zelfs niet meer mogelijk was om in een vlaag van frustratie de keeper te torpederen. Ten koste van het realisme, dus. Zeg nu zelf: hoe belachelij­k is het dat Marouane Fellaini sinds hij in Fifa voorkomt nog nooit een kaart kreeg voor een elleboogst­oot?

In ‘Fifa 98’ waren er knoppen voor vliegende tackles, elleboogst­oten en zelfs schwalbes

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium