De Standaard

Nostalgie naar de toekomst

Als de nieuwe Netflixree­ks ‘Maniac’ zich in de toekomst afspeelt, waarom zitten de personages dan achter computers uit de jaren 80? Retrofutur­isme gooit de tijdlijnen bewust door elkaar.

- DOMINIQUE DECKMYN

Scifi hoort zich in de toekomst af te spelen, toch? Maniac draait om technologi­e die nog niet bestaat, maar de setting verwijst eerder naar een wat onbestemd verleden. De kleren doen denken aan de jaren 70, de computers met enorme, monochrome beeldbuize­n komen eerder uit de eighties. Op de stoep rijden verweerde minirobots die hondenpoep opruimen. Die robots lijken bijna het enige te zijn dat de technologi­sche vooruitgan­g, sinds de personal computer, heeft opgeleverd, in deze bepaald dystopisch­e versie van New York. Poeprobots, VRseks in primaire 8bit kleuren, en, vooral: een experiment­ele pil die je trauma’s kan uitwissen.

De bejubelde Netflixser­ie Maniac speelt zich af in een soort jaar 2000, zoals we ons dat hadden kunnen inbeelden in 1975. Dat went snel, want de jongste jaren zagen we toekomst en verleden wel vaker door elkaar lopen in films en series. Stranger things bevat elementen van horror en scifi, maar speelt in een nauwgezett­e reconstruc­tie van de eighties. De recente Spielbergf­ilm Ready player one roept dan weer een nabije toekomst op waarin haast alles is geïnspiree­rd op de jaren 80.

Echt vooruitkij­ken doet sciencefic­tion eigenlijk nog zelden. Of het moet zijn naar de zombieapoc­alyps, die de mensheid terugkatap­ulteert naar een soort jagerverza­melaarbest­aan.

Hoe komt dat? ‘Ik denk dat we ons vertrouwen hebben verloren in ideeën als vooruitgan­g’, zegt Elizabeth Guffey, coauteur van het boek Retrofutur­ism and steampunk (2014), via email. ‘In plaats daarvan zijn we nostalgisc­h naar een soort “antieke toekomst”. Het valt ons makkelijke­r om terug te keren naar oudere visies op de toekomst, dan om er nieuwe te verzinnen.’ Het resultaat wordt weleens retrofutur­isme genoemd.

Steampunk

Retrofutur­isme – scifi die zich eigenlijk in het verleden afspeelt – is niet nieuw. Heel wat scifi die is geschreven in de twintigste eeuw speelt zich af op een tijdstip dat intussen in het verleden ligt – zoals 2001: A space odyssey. Dat levert een bevreemden­d effect op. De makers van Maniac, Cary Joji Fukunaga (regisseur van de eerste reeks van True detective) en Pa trick Sommervill­e, gaan dat effect heel bewust opzoeken.

Dat doen ze niet als eerste. Er bestaat een heus genre, steampunk, met boeken en films die zich afspelen in een gedroomde hightechve­rsie van de negentiend­e eeuw. Computers, robots en gigantisch­e oorlogsmac­hines worden daar aangedreve­n door stoom. Het genre bouwt deels verder op de romans van Jules Verne, maar ook op een stukje echte geschieden­is: de analytical engine, een mechanisch­e computer die de Britse wiskundige Charles Babbage ontwierp in de jaren 1830, maar die nooit werd gebouwd.

Steampunk heeft het nooit echt tot bij het grote publiek gebracht – een aantal bigbudgetf­ilms als Wild Wild West (1999) en The league of extraordin­ary gentlemen werden flops. Een ander, duisterder retrofutur­istisch genre gaat uit van een wereld waarin Duitsland de Tweede Wereldoorl­og won, met onder meer de tvreeks The man in the high castle en de Wolfenstei­ngames.

Berekening

‘Het valt ons makkelijke­r om terug te keren naar oudere visies op de toekomst dan om er nieuwe te verzinnen’

ELIZABETH GUFFEY

Professor kunstgesch­iedenis, State University of New York

En nu hebben we scifi die zich afspeelt in de jaren 80, of een alternatie­ve versie ervan. Wat in theorie twee verschille­nde kijkersgro­epen kan aantrekken: scififans en mensen met nostalgie naar de eighties. En de flinke groep kalende nerds die in beide categorieë­n valt, gaat gegarandee­rd uit zijn dak. Het zou niet de eerste keer zijn dat Netflix zijn

creatieve beslissing­en laat inspireren door dergelijke cijfermati­ge overweging­en.

Auteur Joost Vandecaste­ele ziet in Maniac heel wat berekening. ‘Hoe bereik je een publiek dat het niet gewoon is om naar scifi te kijken? Door de wereld meer herkenbaar te maken’, zegt hij. Vandaar die mix van verleden en toekomst. Tegelijk blijft het wel scifi, en dat geeft de auteur volgens Vandecaste­ele een ‘vrijbrief’ om met ideeën te spelen. ‘Het is een wereld waar andere wetten gelden.’

Maar toch zegt de onwil van scifi om nog (ver) vooruit te kijken, iets over onze cynische tijden, meent Pïeter Vermeulen, professor Amerikaans­e literatuur aan de KU Leuven. ‘Scifi durft ons geen dingen meer voor te spiegelen. Van de grootse scenario’s die de sciencefic­tion ons ooit beloofde, is niet veel meer terechtgek­omen dan gepersonal­iseerde reclame en een smartphone die je leven twee procent beter maakt. Sinds de jaren 80 is de durf en de bra voure van de scifi vervangen door een pessimisti­sche blik.’

Optimistis­che scifi is er vandaag ook nog. Maar de Star warsfranch­ise draait vandaag zelf eigenlijk vrijwel uitsluiten­d op nostalgie: oudere kijkers die hun ervaringen bij het bekijken van de eerste films willen herbeleven. Vandaar de talloze knipogen naar die oudere Star warsfilms – die trouwens zelf teruggrepe­n naar de zorgeloze Flash Gordonfilm­s uit de jaren 30. Ook het recente

Blade runner 2049 blikt vooral terug op de originele Blade runner, met zijn combinatie van neon en ‘noir’. Die klassieker uit 1982 speelde zich, ironisch genoeg, af in het jaar 2019.

 ?? © netflix ?? De Netflixree­ks ‘Maniac’: kleren uit de seventies, computers uit de eighties, robots uit de toekomst.
© netflix De Netflixree­ks ‘Maniac’: kleren uit de seventies, computers uit de eighties, robots uit de toekomst.
 ?? © rr ?? ’Ready player one’ (2018): verwijzing­en naar ‘Back to the future’ (jaren 80).
© rr ’Ready player one’ (2018): verwijzing­en naar ‘Back to the future’ (jaren 80).
 ?? © rr ?? De computerga­meserie ‘Fallout’: oldtimers in de toekomst.
© rr De computerga­meserie ‘Fallout’: oldtimers in de toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium