De Standaard

Wel voorzitter, geen voorzitter

Het vervolgver­haal rond het nieuwe bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren krijgt een verrassend­e nieuwe wending: Mia Doornaert kan voorlopig niet plaatsneme­n op de voorzitter­sstoel.

- VEERLE VANDEN BOSCH Mia Doornaert: geen commentaar.

Mia Doornaert is vooralsnog niet de nieuwe voorzitter van het VFL. Dat meldde minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) gistermidd­ag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement, in een reactie op vragen van parlements­leden Katia Segers (SP.A) en Bart Caron (Groen). Daarmee maakt Gatz een opvallende bocht na een zomer lang discussie.

De benoeming van de nieuwe VFLvoorzit­ter door de Vlaamse regering op 13 juli gebeurde namelijk niet volgens het boekje. Doornaert werd voorgedrag­en door de Vlaamse regering op aangeven van de NVA. Terwijl het volgens het decreet niet de regering, maar de nieuwe raad van bestuur is die een voorzitter moet voordragen, die vervolgens door de regering wordt benoemd. Doornaerts benoeming was al een feit toen de nieuwe raad van bestuur nog niet volledig was – er moeten nu nog steeds vier onafhankel­ijke bestuurder­s worden aangeduid.

Die ongewone gang van zaken werd in de letterenwe­reld ervaren als een poging tot politiseri­ng van het VFL, en werd op bezorgdhei­d en kritiek onthaald. Begin september besloot de Vlaamse Auteursver­eniging VAV de benoeming aan te vechten bij de Raad van State. Haar advocaat, Paul Bekaert, noemde het manoeuvre van de regering toen ‘een flagrante inbreuk op het decreet’. Hij was honderd procent overtuigd dat de VAV gelijk zou krijgen.

Een debacle voor de Vlaamse regering wil de minister dit niet noemen. Hij heeft het veeleer over een ‘oneffenhei­d in het parcours’

Voortschri­jdend inzicht

Gatz haalt nu de lont uit het kruitvat door de benoeming van 13 juli terug te draaien en alsnog volgens het boekje te werken. ‘Soms komt men tot het inzicht dat dingen beter hadden gekund’, zo verklaart de minister deze wending. ‘Na rijp beraad binnen de Vlaamse regering en met Mia Doornaert hebben we besloten dat het beter is het op deze manier aan te pakken. Dat moet tot meer draagvlak en sereniteit leiden.’

Ook de procedure van de VAV bij de Raad van State speelde mee in de beslissing: ‘Het VFL heeft de voorbije twee decennia een mooi parcours afgelegd, en het is belangrijk dat het fonds in alle rust kan verder werken. Juridisch getouwtrek zou de werking kunnen bemoeilijk­en’, stelt Gatz.

De zeven al benoemde bestuurder­s kwamen gisteravon­d voor het eerst bij elkaar. Op de agenda stonden de aanstellin­g van een voorlopig dagelijks bestuur, dat bestaat uit de directeur van het VFL, Koen Van Bockstal, een voorlopige voorzitter en ondervoorz­itter, plus nog een derde bestuursli­d. Daarnaast werden de profielen goedgekeur­d voor de onafhankel­ijke bestuursle­den. Die zullen eerstdaags worden gepublicee­rd op de website van het VFL. Gatz verwacht dat er vrij veel mensen zullen reageren op die open oproep. Dat is ook de bedoeling: ‘We willen goede mensen vinden met capaciteit­en die complement­air zijn aan de competenti­es van de zeven al benoemde bestuursle­den.’ Begin november zal de raad van bestuur wellicht voltallig zijn en een voorzitter voordragen, die nog voor het eind van het jaar definitief kan worden benoemd.

 ?? © Franky Verdickt ??
© Franky Verdickt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium