De Standaard

Wanneer is een mens compleet?

Vier verdwaalde zielen op een ritueel bootcamp: bij Abattoir Fermé ontaardt dat in nog meer ellende.

- FILIP TIELENS

Liters ayahuasca, transcende­ren, aura’s aaien: het reinigings­ritueel uit Gonzo is alleen voor zweefteven, niet voor sceptici. De ses sie van gids Amy houdt het midden tussen een yogales en een duiveluitd­rijving. Maar of ze effect heeft, is twijfelach­tig. Het enige wat we zeker weten, is dat dit ritueel – uiteraard, het blijft Abattoir Fermé – totaal zal ontsporen.

Als goeroe Amy werkt actrice Tine Van den Wyngaert opnieuw behoorlijk op de lachspiere­n. Maar achter alle lolligheid die ze uithaalt, schuilt tristesse. Haar volgelinge­n zijn gehavende zielen met gefrustree­rde relaties, drugsversl­avingen en gefnuik te ambities. Vier menskes met een gapend gat, op zoek naar zingeving en rust in tijden van informatio­n overload. ‘Wanneer is ne mens compleet?’, gooit Amy retorisch in de groep. Gauw wordt duidelijk dat ze zelf ook maar wat aanmoddert en wel wat therapie kan gebruiken.

Regisseur Stef Lernous propageert al jaren dat Abattoir Fermé, ondanks al de groteske theatrale uitspattin­gen, in se documentai­r theater maakt. Dat klopt: in de uitvergrot­ingen van alle menselijke kleine kantjes zou Gonzo ook ‘Het leven zoals het is: de zelfhulpgr­oep’ kunnen heten. Lernous steekt de draak met kwakzalver­s en sympathise­ert tegelijk met de schrijnend­e verhalen van hen die niet de levens leiden waar ze van dromen.

Het gonst in dit stuk van referentie­s aan eerdere Abattoirpr­oducties en je herkent archetypis­che trekjes die de acteurs eerder toepasten. Dat is het prettige aan meegroeien met dit Mechelse collectief, dat bijna twintig jaar bestaat: je interprete­ert dit stuk in het licht van hun imposante oeuvre. Dan valt de conclusie dat Gonzo een oerdegelij­ke maar geen grootse voorstelli­ng is. Daarvoor is ze net te voorspelba­ar en mist ze weerhaakje­s. Maar amusant is het wel twee uur lang.

In de uitvergrot­ingen van alle menselijke kleine kantjes zou ‘Gonzo’ ook ‘Het leven zoals het is: de zelfhulpgr­oep’ kunnen heten

 ?? Gedoemd om te ontsporen. © Sofie Jaspers ??
Gedoemd om te ontsporen. © Sofie Jaspers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium