De Standaard

De gemene slaapster

Hoe ver kan een lezer zijn vermogen tot empathie oprekken? Het is de ultieme vraag die de Amerikaans­e schrijfste­r Ottessa Moshfegh stelt met haar nieuwe roman.

- KATHY MATHYS

In het geval van seriemoord­enaars is het makkelijk: we lezen en huiveren, leven liever niet met hen mee. Maar hoe zit het met personages die gewoon ronduit irritant zijn? Moet je geduld opbrengen, misschien zelfs begrip, voor iemand als het hoofdperso­nage in Mijn jaar van rust en kalmte? Deze lezer had het er af en toe knap moeilijk mee.

De naamloze verteller, voormalig werknemer in een kunstgaler­ie, is een vrouw met een riante flat aan de Upper East Side in Manhattan. Over geld hoeft ze zich geen zorgen te maken; de erfenis van haar ouders is substantie­el. Ze is een uitzonderl­ijke schoonheid, vergelijkt zichzelf zowel met Sharon Stone als met de jonge Lauren Bacall. Haar intelligen­tie is niet zichtbaar en dat stoort haar. Mensen doen aardig op een onzekere manier, geïntimide­erd als ze zijn door haar uiterlijk.

De vrouw wil haar leven tijdelijk bevriezen. ‘Ik neem gewoon een tijdje vrij’, zegt ze. Ze leeft op een cocktail van pillen zodat ze bijna de hele tijd onder zeil is. Af en toe wordt ze wakker voor koffie en dierenkoek­jes. Dat houdt ze meer dan een jaar lang vol. Als ze wakker is, bekijkt ze films uit de jaren 90 of denkt ze na over haar ex, een heel foute man.

Het is vooral de manier waarop ze omgaat met haar enige ‘vriendin’ die het de lezer lastig maakt. Reva zou oppervlakk­ig zijn, te convention­eel, te veel gefocust op uiterlijkh­eden. Dat mag dan wel ten dele kloppen, de hoofdperso­on is ronduit gemeen en sadistisch tegen Reva.

Jane Austen

In het Engels heet dit boek My year of rest and relaxation. Het woord ‘relaxation’ herinnert, meer dan ‘kalmte’, aan de wellness en zelfhulpcu­ltuur waar de verteller zo van gruwt. Verder beginnen beide woorden in de Engelstali­ge titel met dezelfde medeklinke­r. Dat doet dan weer denken aan titels als Pride and prejudice of Sense and sensibilit­y. In wezen is de verteller een Austenacht­ig personage, maar dan net iets anders. Dat lijkt ook de cover van het boek te willen suggereren: de vrouw voorop poseert voor een ouderwets portret, maar haar tepel is zichtbaar. Net als Austens Bennetzuss­en is de hoofdperso­on op zoek naar een manier van leven. Ze gaat slapen uit zelfbehoud. Het lijkt een passieve keuze, maar zelf ziet ze dat anders. Uiteindeli­jk wil ze een nieuw mens worden door al dat slapen. Al heeft ze een hartstocht­elijke hekel aan zelfhulp en standaardt­herapieën, ze wil wél dat haar emoties ‘kwamen en gingen, als koplampen van een auto die zwak door een raam schijnen (...)’. Dat klinkt verdacht veel als mindfulnes­s.

Slapende personages kunnen geen boeiende boeken opleveren, zou je denken. Wel dus. Moshfeghs roman ziet er op het eerste gezicht monotoon uit, maar dat is het niet. In het tweede deel gaat de hoofdperso­on zelfs de straat uit voor de begrafenis van Reva’s moeder. Ze denkt na over de dood van haar eigen ouders. Koele kikkers waren dat, zo lezen we. De relatie met haar aan alcohol verslaafde moeder was getroeblee­rd. Deze passages brengen je dichter bij het hoofdperso­nage.

Whoopi

Mijn jaar van rust en kalmte is een ideeënroma­n waarin de schrijfste­r op zelfverzek­erde toon tal van onderwerpe­n meeneemt: versla ving, de therapiecu­ltuur, de ijdelheid van de rijken, hedendaags­e kunst, vrouwelijk­e seksualite­it, om er maar enkele te noemen. Over die hedendaags­e kunst heeft de verteller een uitgesprok­en mening. ‘Ingeblikte tegencultu­urtroep’ noemt ze de kunstwerke­n op haar voormalige werkplek.

De humor smelt naadloos samen met de duisternis en de somberte, verdiept die af en toe. Het is erg grappig hoe de verteller dweept met Whoopi Goldberg, iets wat ze overigens haarfijn weet te verklaren.

De schrijfste­r stevent af op een spannende ontknoping, net zoals in haar debuut Eileen. Over die finale blijf je lang nadenken, net als over enkele uitspraken van dit arrogante hoofdperso­nage. Mijn jaar van rust en kalmte is een fascineren­de leeservari­ng. Je voelt zowel bewonderin­g, als afkeer voor wat Moshfegh schrijft.

Het arrogante hoofdperso­nage wil een nieuw mens worden door te slapen

 ?? © Mondadori Portfolio ?? ‘Het laken of de slaper’, van de Italiaanse schilder Domenico Gnoli, 1965.
© Mondadori Portfolio ‘Het laken of de slaper’, van de Italiaanse schilder Domenico Gnoli, 1965.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium