De Standaard

‘Een eersteklas bitch’

Een liefdeslie­d voor een continent. Dat is Westwaarts met de nacht, de fantastisc­he memoires van Beryl Markham.

- ALEXANDRA DE VOS

Als het woord Afrika valt, wat paradeert er dan voor uw geestesoog? Misschien is het armoede, kolonialis­me, de blanke die zich de heerser waant. Misschien zijn het landschapp­en van een David Attenborou­ghdocument­aire. Savanne, oerwoud, de zon die trilt in de lucht. Misschien zijn het de leeuwen en zebra’s. Of de oorlogsdan­s van de Masai, de chaos van een Afrikaanse grootstad. Maar donker of licht, majestueus of pijnlijk, Afrika is een cultuurbee­ld, vaak een cliché. Tenzij u een kolonisten­kind of een

native bent, zit Afrika niet in uw bloed.

Het helpt natuurlijk om de woorden te lezen van schrijvers die groot werden met dit continent. Ze zijn blank, nog altijd, de Afrikaklas­siekers. Heart of darkness van Joseph Conrad,

Out of Africa van Karen Blixen en Terre des hommes dat Antoine de SaintExupé­ry schreef, voor hij de Kleine Prins liet neerdalen in de Sahara. SaintExupé­ry had een bijzonder gezichtspu­nt: hij was piloot. En hij was niet de enige schrijvend­e piloot die verliefd was op Afrika vanuit de lucht. Er was ook zijn vriendin Beryl Markham (19021986).

Beryl was lang, blond en sinds 1936 wereldbero­emd. Ze was de eerste piloot die de Atlantisch­e Oceaan overstak van Oost naar West. Ze was ook de eerste gebrevette­erde vrouwelijk­e piloot van Afrika. Haar zat het continent in het bloed, het was levenslang­e liefde. Over dat Afrika schreef ze in haar memoires: ‘Afrika is mystiek, het is wild, het is een zengend inferno, een walhalla voor de jager, een utopia voor een escapist. Het is wat je maar wil, en het is bestand tegen elke interpreta­tie. Het is het laatste restje van een vergane wereld of de wieg van een schitteren­de nieuwe. Voor vele mensen is het, net als voor mij, gewoon “thuis”.’

Zebra in de keuken

Thuis, dat was ook Nairobi, de Keniaanse stad waar Beryl opgroeide op de boerderij van haar vader. Het was een ‘leven zonder muren’, dankzij een moeder in Engeland en niemand die tijd had om kleine Beryl regels op te leggen. Blootsvoet­s, jagend met de plaatselij­ke stam, en op of naast de renpaarden van haar vader, raakte zij in de ban van Afrika. De hoofdstukk­en over haar kindertijd verraden haar nostalgie naar dat ongerepte leven. Naar Punda, het zebrajong dat Beryls merrie uitkoos als adoptiemoe­der en dat ‘in de keuken een waar terreurbew­ind had gevestigd door de bedienden te bedreigen als hem iets geweigerd werd’. Naar Kibii, een Nandijonge­n en Beryls beste vriend, met wie ze wedijverde in wedstrijdj­es om ter hoogst springen, om ter verst speerwerpe­n. Die competitie­ve, avontuurli­jke geest hielp Beryl toen de boerderij bezweek onder droogte en haar vader naar Peru vertrok. Alleen, met twee zadeltasse­n, een hond en een paard, trok de zeventienj­arige naar Molo om er renpaarden te trainen. Tot ze piloot Tom Black ontmoette, die haar een vliegtuigj­e leerde te besturen. Hij vertelde haar dat ze alleen in het luchtruim heel Afrika kon bezitten: ‘Alles wat je ziet behoort jou toe; alle stukjes zijn aan elkaar gepast en dat geheel is van jou’.

Beryl vervoert zowat alles, als freelance bushpiloot. Post, passagiers, medicijnen, uitrusting­en voor safari’s. Ze is de eerste piloot die vanuit de lucht olifanten opspoort voor rijke blanke jagers, zoals Karen Blixens man ‘Blickie’ Baron von Blixen. Duizenden majestueuz­e dieren krijgt ze in haar vizier, in hoofdstukk­en die pijnlijk zijn om te lezen. Want olifanten, schrijft ze, zijn even intelligen­t als de mens, ze beschermen elkaar en bedenken trucs om het vliegtuigj­e op een dwaalspoor te zetten. Ze verontschu­ldigt zich niet voor het verdiende bloedgeld, ook al vindt ze de olifantenj­acht absurd. ‘Het is niet beestachti­g, niet heldhaftig en het is zeker niet gemakkelij­k; het is gewoon een van die ongerijmde dingen die mensen doen.’ Andere tijden, andere zeden? Ook begin twintigste eeuw vinden sommigen het al schaamtelo­os, lees je tussen de regels. Maar mooie, stoutmoedi­ge Beryl heeft de opwinding nodig, net zoals de opwinding van een rist affaires, waaronder eentje met SaintExupé­ry.

Over haar minnaars geen woord – ook haar drie huwelijken en haar in Engeland achtergela­ten zoon vernoemt ze niet. Dat maakt van Westwaarts met de nacht een eenzijdige, maar hooggestem­de verkenning­stocht, een reeks poëtische vignetten met landschap en luchtruim in de hoofdrolle­n. Een hoogtepunt is het slothoofds­tuk over haar transAtlan­tische vlucht, als ze eenentwint­ig uur alleen is met wind, nacht en golven. ‘Het vliegtuig brult in een snikkende wereld, maar de droefheid krijgt geen greep op mij. Ik voel de veiligheid van de eenzaamhei­d, de vreugde over de ontsnappin­g.’ Zo tussen het etherische blauw en de ‘grote, wijze, sluimerend­e reus’ Afrika vervoert Beryl de lezer, met een lyriek die doet denken aan Terre des hommes. Maar ze is vrolijker, geharder. Volgens kennis en safarilief­hebber Ernest Hemingway was Beryl een ‘hoogst onplezieri­ge meid en een eersteklas bitch’, maar hij bekende ook dat zij hem naar huis schreef. ‘Een verdomd fantastisc­h boek’, noemde hij haar memoires. En dat is het, dit liefdeslie­d voor een continent en de sterren daarboven.

Ze schreef Ernest Hemingway naar huis

 ?? © Topham Picturepoi­nt ?? Beryl Markham inspecteer­t het vliegtuig waarmee ze in 1936 nonstop van Oost naar West over de Atlantisch­e Oceaan wil vliegen.
© Topham Picturepoi­nt Beryl Markham inspecteer­t het vliegtuig waarmee ze in 1936 nonstop van Oost naar West over de Atlantisch­e Oceaan wil vliegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium