De Standaard

Een Nigeriaans taboe

Roman Wat is een vrouw waard als ze geen kinderen baart? Die vraag stelt de Nigeriaans­e Ayobami Adebayo zich in haar debuut Blijf bij me.

- CATHERINE VUYLSTEKE

Knappe, zachtaardi­ge, bemiddelde man trouwt met mooie, hoogopgele­ide vrouw. Grote liefde, maar kinderen blijven uit en de familie wordt ongeduldig. Hoezeer de echtgenoot de boot ook tracht af te houden, er zal een tweede vrouw aan te pas moeten komen. Dat het mevrouw is die onvruchtba­ar is, staat immers bij voorbaat vast. Er worden evengoed moderne dokters als traditione­le helers geconsulte­erd. En dan gebeuren de wonderen, eerst ingebeeld en dan echt. Maar vervolgens slaat de sikkelcelz­iekte toe, een erfelijke vorm van bloedarmoe­de.

Blijf bij me is het in 2013 al afgewerkte debuut van de Nigeriaans­e Ayobami Adebayo, dat even op een internatio­naal lezerspubl­iek moest wachten. Het speelt zich af in het Nigeria van de jaren 80 en 90, toen het er met de kandidatuu­r van Yorubazake­nman Moshood Abiola voor de presidents­verkiezing­en van 1993 even naar uitzag dat het land zich had ontworstel­d aan de greep van coupplegen­de generaals. Maar daar doet Adebayo niet veel mee. In tegenstell­ing tot haar landgenoot Chigozie Obioma, auteur van De verboden rivier, slaagt ze er niet in om het politieke landschap boven het niveau van decorstuk uit te tillen. Daar waar Obioma het persoonlij­ke op een bijzonder ontroerend­e manier wist te verweven met het nationale verhaal, blijft zij enigszins steken in de gevoelens van boosheid, verwarring en verdriet van haar hoofdperso­nages. Bovendien wordt de lezer onvoldoend­e meegesleep­t door het verhaal en is hij zich permanent bewust van de opleiding creatief schrijven die de jonge schrijfste­r heeft gevolgd. Dat is vooral voelbaar in de ongetwijfe­ld met veel zwoegen uitgedacht­e structuur, met zijn wisselende stemmen en flashforwa­rds en flashbacks.

Ben je een onbekende vrouwelijk­e Nigeriaans­e schrijfste­r, dan is de kans groot dat je als de nieuwe Chimamanda Ngozi Adichie in de markt wordt gezet. Toegegeven, er zijn een paar gelijkenis­sen. Net zoals Adichie in Amerikanah doet, opteert Adebayo voor een zachtaardi­ge man die valt voor een zelfbewust­e vrouw. Beide vrouwen kaarten feministis­che thema’s aan – het tegendeel zou verwondere­n in een land dat ‘matig’ huiselijk geweld niet strafbaar stelt, abortus verbiedt en er, in de noordelijk­e staten, een shariawetg­eving op nahoudt.

Het verschil tussen de beide auteurs is dat Adebayo niet beschikt over de literaire kracht en de stilistisc­he flair van Adichie.

 ??  ?? Ayobami AdebayoBli­jf bij me. Vertaald door Elvira Veenings, Signatuur, 288 blz., 19,99 € (eboek 8,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘Stay with me’.
Ayobami AdebayoBli­jf bij me. Vertaald door Elvira Veenings, Signatuur, 288 blz., 19,99 € (eboek 8,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘Stay with me’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium