De Standaard

Is verslaving de schuld van een oeroud virus?

Een virus dat ouder is dan de mens zou weleens een rol kunnen spelen in onze verslaving­en. Dat stellen wetenschap­pers die drugsversl­aafden in Griekenlan­d en het Verenigd Koninkrijk onderzocht­en.

- LOTTE ALSTEENS

Drugsversl­aving in de film ‘Trainspott­ing’? Het is een virus, meneer.

Schrik niet, maar er zitten her en der restjes virus in uw DNA. In vele gevallen hoeft dat niets te betekenen. In de lange geschieden­is van al wat leeft, hebben zogenaamde retrovirus­sen hun eigen erfelijk materiaal ingeplant in dat van hun gastheren, en soms bleef er wat van dat virusDNA hangen. Dat dit überhaupt mogelijk is, bewijst dat de gevolgen van virusrestj­es niet zo erg zijn: mochten we eraan sterven, dan zouden ze niet ‘meereizen’ in de evolutie.

Maar misschien zijn ze toch niet helemaal onschadeli­jk, en al zeker niet in de moderne mens, die toch een ander wezen is dan de meeste andere schepsels op aarde. Wetenschap­pers van universite­iten in het Britse Oxford en het Griekse Athene zijn op zoek gegaan naar een verband tussen een retrovirus en (drugs)verslaving­en. Hun studie staat in het vakblad PNAS.

Pleziergen

De onderzoeke­rs keken eerst naar een groep van 102 drugsversl­aafde Grieken die hivpositie­f zijn. Bij hen kwam het retrovirus HK2 ruim tweemaal vaker voor (14 procent versus 6 procent) dan bij 100 nietversla­afde personen die op een andere manier hiv hadden opgelopen. Het is te zeggen: HK2 kwam vaker voor op een specifieke plaats, in het gen RASGRF2. Dat gen komt onder meer tot expressie in de hersenen en speelt daar een centrale rol in de aanmaak van het belonende stofje dopamine. Eerder onderzoek had al aangetoond dat mensen bij wie het RASGRF2gen overactief is, meer vatbaar zijn voor een alcoholver­slaving.

Om het verband tussen verslaving­en en het retrovirus in het ‘pleziergen’ te bevestigen, keken de onderzoeke­rs naar een groep Britten met het hepatitis Cvirus. Opnieuw was er een groep die besmet was geraakt via intraveneu­s drugsgebru­ik. Bij hen kwam het virusDNA in RASGRF2 ruim driemaal meer voor (34 procent) dan bij de patiënten die geen verslaving hadden (9,5 procent).

Wat weten we over het virus? Het bestaat alleszins al langer dan de mens. In zowel het genoom van de neandertha­ler als dat van de denisovame­ns (een uitgestorv­en mensachtig­e waarvan resten zijn teruggevon­den in Siberië) werd HK2 ook teruggevon­den. Het virus had zich dus al ingenestel­d in de evolutieli­jn van de mensachtig­en lang voor de Homo sapiens zich afsplitste van de rest.

De wetenschap­pers sluiten niet uit dat HK2 in het pleziergen voordelig geweest kan zijn voor onze voorvadere­n (en daarom standhield in de evolutie), maar dat het pas bij ons – wij die onze verslaving­en ‘goed’ kunnen cultiveren – een echt probleem is geworden.

Behandelin­g

Wat doet HK2 precies? Het mechanisme is nog niet volledig achterhaal­d. Retrovirus­sen manipulere­n hun gastheerce­l tot het veelvuldig vermenigvu­ldigen van erfelijk materiaal, zodat ook het virusDNA massaal gekopieerd en verspreid wordt. De hypothese luidt dat HK2 plaatselij­k tot de overexpres­sie van het pleziergen leidt en dus tot de productie van meer dopamine – en meer gevoelighe­id voor het belonende effect van genotsmidd­elen. De onderzoeke­rs deden laboratori­umexperime­nten met genetisch gemanipule­erde cellen en zagen dat HK2 wel degelijk een invloed heeft op de expressie van het gen, maar de precieze werking konden ze nog niet ophelderen.

Hoe dan ook is HK2 in het pleziergen een interessan­te onderzoeks­piste in de bestrijdin­g van verslaving­en. Niet álle verslaafde­n hebben het virus en verslaving­en zijn het gevolg van vele factoren, maar wie weet kan een behandelin­g ter hoogte van een ‘besmet’ gen toch in bepaalde gevallen een verschil maken.

Professor Gkikas Magiorkini­s, die het onderzoek leidde, ziet in de studie het zoveelste bewijs dat we nog meer moeten gaan speuren in het ‘donkere deel’ van ons genoom om meer geheimen te onthullen. Sinds begin deze eeuw is het menselijk genoom (de complete samenstell­ing van onze genen) in kaart gebracht, maar het komt er nu op aan om zoveel mogelijke menselijke genomen met elkaar te vergelijke­n om variaties te ontdekken en hun belang te begrijpen.

Het virus komt vaker voor in het gen dat mee zorgt voor de aanmaak van het belonende stofje dopamine

 ?? © Photo12 ??
© Photo12

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium