De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

‘We hebben ons geamuseerd.’ ‘Ja, ja, het zag er tof uit.’ In het begin van de vierde aflevering van Het lichaam van Coppens had broer Staf bovenstaan­de conversati­e met whiz kid Lieven Scheire over een jolig surfexperi­ment. Die twee eenvoudige zin nen vatten het hele programma, dat al zes seizoenen loopt, samen. Het is kij ken naar twee broers die zich aan het amuseren zijn. En ja, dat ziet er tof uit.

Aan het begin van dit seizoen deden de broers Coppens stof opwaaien door hun gezellige dad bods om te turnen tot getrainde onderbroek­enmodellen­lijven. Behalve een stroom aan krantenart­ikels leverde dat behoorlijk saaie televisie op, vooral omdat de broers hun queeste naar perfectie over twee aflevering­en uitsmeerde­n.

Sinds vorige week zit het programma weer in zijn oude plooi. Het is te zeggen: het programma kreeg een grondige facelift. De broers Coppens beloofden een XLseizoen met indruk wekkender experiment­en zonder ‘de ontploffin­gskes in de studio’ achterwe ge te laten. Tussen de regels twijfelden ze wel of ze hierna nóg een seizoen uit hun koker zouden kunnen persen.

De opvallends­te bijstellin­g heet Lie ven Scheire. Hij is als ‘uitleggerv­anhethuis’ aan de crew toegevoegd. Het is een rol die Scheire als gegoten zit. En omdat hij in deze laatste aflevering kurkdroog zand uit een pot water haalde en een pingpongba­lletje deed zweven, vermoeden we dat Scheire ook aan de brainstorm­tafel gepasseerd is. We werden plotsklaps geplaagd door een steek van heimwee naar Scheire en de schepping. (Is er nu werkelijk geen enkele zender die gewoon dat programma van onder het stof kan halen?)

De broers Coppens deden gister avond een poging om een DIYpretpar­k te bouwen. Ze knutselden met kleine elastiekje­s één grote bungeejump­elastiek, zwommen in vloeibaar zand, deden centjes klappertan­den, lieten – zoals beloofd – iets in de studio ontploffen en hesen hun lichaam in een helwit pak om het vervolgens door een stel loempe obers met wijn te laten overgieten. Tussendoor pestten en plaagden ze elkaar een beetje, benadrukte­n ze dat we dit ‘thuis vooral niet moeten proberen’ en maakten ze aan de lopende band papagrapje­s.

Het is allemaal heel erg jongens en wetenschap, maar dan de versie waarbij de twee broertjes in het bos der funnigheid verdwaald zijn. Dit geurt naar modderige scoutsdage­n en fris zomerplezi­er. Stinken, zoals pakweg Jackass, doet het nooit.

XL of niet, zolang ze gezond van lijf en leden zijn, mogen de broers hier wat ons betreft mee doorgaan. Tenzij iemand die Scheire eindelijk weer eens laat scheppen. Het lichaam van Coppens.

Dit geurt naar modderige scoutsdage­n en fris zomerplezi­er

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium