De Standaard

Een nieuwe naam, een nieuwe toekomst

- DE GROTE MARKT NICO TANGHE

Past onze naam nog wel bij ons imago, onze producten en onze toekomstst­rategie? Roept hij bij de klanten nog wel de juiste spontane associatie­s op? Op deze en andere vragen antwoordde­n deze week drie Amerikaans­e multinatio­nals: neen! En dat om uiteenlope­nde redenen.

Het wereldwijd­e concern Weight Watchers, dat leden helpt verantwoor­d af te vallen, kondigde aan dat het voortaan kortweg WW gaat heten. WW introducee­rt een totaal nieuwe identiteit, inclusief nieuwe slogan: Wellness that Works. Wat in een notendop betekent dat het iconische afslankbed­rijf niet alleen maar zal focussen op punten tellen, maar op alles wat met welzijn te maken heeft.

De Amerikaans­e keten Dunkin’ Donuts gaat dan weer de Donuts uit zijn naam dumpen. De populaire ontbijtket­en wil meer de nadruk leggen op koffie en andere drankjes, die nu al goed zijn voor 60 procent van de omzet. En modeketen Michael Kors verandert na de miljardeno­vername van Versace de naam van zijn overkoepel­ende holding in het mondainere Capri Holdings.

Ook in eigen land staat de marketingi­ndustrie niet stil. Hier veranderde dit jaar alleen al Aveve in Arvesta, Thrombogen­ics in Oxurion en vervelde Option tot Crescent. Meestal om in te spelen op een nieuwe tijdgeest of om een strategisc­he koersveran­dering te onderstrep­en – gaande van diversific­atie tot het creëren van een eenheidsge­voel na een fusie of een wildgroei van merken. Soms ook om een mislukt verleden voorgoed achter zich te laten. Denk maar aan de sjoemelend­e vleesverwe­rker Veviba, dat dit jaar zijn naam veranderde in QualiBeef (slachthuis) en Anlofia (overkoepel­ende holding).

Nu zijn naamsveran­deringen van alle tijden. Vroeger was een Twix hier nog een Raider, stemde ‘ons tante nonneke’ nog op de CVP en was Dexia nog een echte bank in plaats van een toxische restholdin­g. En wat te zeggen van de VS. Daar heette PepsiCola aanvankeli­jk Brad’s Drink (de uitvinder van de frisdrank, red.), was het sportmerk Nike bekend als Blue Ribbon Sports en zag Google in 1996 het levenslich­t als ... BackRub.

De vraag welke naamsveran­deringen werken en welke gedoemd zijn te mislukken – en dus weggesmete­n geld zijn – hangt volgens marketings­pecialist Fons Van Dyck niet alleen af van de commerciël­e ondersteun­ing van de nieuwe naam. Ook van de concrete invulling ervan. ‘Het is uiteindeli­jk de consument die oordeelt. Die moet zich bij de nieuwe naam wel wat kunnen voorstelle­n’, legt hij uit. En daarvoor heb je het best succesvoll­e nieuwe producten nodig. ‘Zo wachtte Apple met het laten vallen van de toevoeging “Computer” tot het met succes de iPhone lanceerde. Niet de iPod, die was niet belangrijk genoeg’, geeft Van Dyck een mooi voorbeeld.

Of Weight Watchers dat zal kunnen met nieuwe wellnesspr­oducten, valt af te wachten. Het zou best wel eens kunnen dat het straks in het (korte) lijstje van mislukte naamsveran­deringen komt te staan, die ooit moesten worden teruggedra­aid. Zoals in 2001 de Britse Royal Mail moest doen toen het grote publiek Consigna niet pikte.

Afslankcon­cern Weight Watchers gaat zich voortaan als WW vooral richten op wellness

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium